Vad jag har förstått öppnades Mo i Hälsingland (ofta kallat Hälsingmo) tidigt som ett samlingsläger för sjömän och väl kanske också för soldater.
Det hade varit roligt att få veta något om hur det gick till där och vilka som fanns i lägret. Men om någon också vill skriva om andra läger är det bara bra.
Orsaken till att jag blev intresserad är för att jag läste att inte bara sjömän kom till Sverige, utan också soldater som kanske var skadade, eller av annan anledning inte följde med sina förband.
Efter lite googlande verkar det framkomma att de i Hälsingmo levde tämligen fritt. De kunde besöka lokala caféer och annat, och flera sjömän från lägret värvades till operation Rubble. På något sätt har de lyckats ta sig från Söderhamn till Göteborg. Nu läste jag en bok om blockadbrytare för några år sedan, men har glömt om de hade tillåtelse av svenskarna att åka till Göteborg.
Finns det listor över de som fanns i lägret? Man tänker sig ju att svenska myndigheter gärna hade velat ha koll på vilka som bodde där

Och visst måste det väl finnas information om hur lägret sköttes, med allt från vilka som hade hand om det, och hur det gick till med mat, tvätt och annat?
Där måste också ha funnits åtminstone någon britt, tänker jag, som lyckades ta sig hem utan att hamna i läger. En och annan norrman måste också ha klarat av att ta sig till Göteborg och Stockholm, och kanske vidare till Storbritannien. Kanske fanns där också tyskar som kunde ta sig över gränsen och lägga soldatlivet bakom sig? Men det borde ha varit mycket svårare för dem att lyckas hålla sig undan.