Vietnam och KPML(r)

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3180
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Inlägg av Donkeyman » 02 feb 2006 13:23

Sant nog. Men Frank Baude och hans kompisars kanon var egentligen ett ganska smart utspel. Trots allt så var det ju frågan om att påverka den allmänna opinionen. Och det gjorde man.

Problemet med KPML(r) och andra liknande grupper var att samtidigt som de stödde FNL, Palestinagrupperna och andra organisationer så hade de en helt egen agenda. Huvudsyftet var trots allt att stärka den egna organisationen. Något som gjorde att alla aktivister som inte tillhörde deras led hade en djupt rotad misstänksamhet mot dem.

Samtidigt så var många av de här sekterna så pass välorganiserade att de kunde jobba "undercover". Det vill säga de framstod inte öppet som medlemmar i xxxxx. Vilket naturligtvis skapade ännu mer misstänksamhet hos alla andra. "Är yy möjligen r-are" eller är han ....??? Egentligen var det en ganska festlig tid där obetydligheter tillades enorm betydlese.

Jag är glad att jag var med även om jag inte är helt stolt över alla ställningstaganden. Bland annat tog det alldeles för lång tid innan jag faktiskt fattade var Yankees sysslade med i VietNam och tog ställning mot deras krig. Men jag var en produkt av min tid.

Användarvisningsbild
Lars Gyllenhaal
Medlem
Inlägg: 983
Blev medlem: 02 apr 2002 20:15
Ort: Barentsregionen

Inlägg av Lars Gyllenhaal » 02 feb 2006 14:25

Hej!
Donkeyman skrev:Jag måste lägga till en liten kommentar. FNL-rörelsen var betydligt bredare än vad man kan få intryck av i den här tråden. Den absoluta majoriteten av deltagare hade INTE politisk tillhörighet i "avgrundsvänstern"
Du har rätt. Men i en not i Svenskar i krig har jag tagit upp enigheten (närmast unik väl?!) i Riksdagen 1972: SAMTLIGA ledamöter skrev på kravet om USA-bombstopp. Totalt skrev 2.5 milj svenskar på. Det och andra saker gör att vietnamrörelsen överträffade spanienrörelsen (under spanska inbördeskriget).

Mvh,

Lars

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1508
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Inlägg av loop » 07 feb 2006 15:53

Var KPML(r) över huvudtaget med i DFFG(De förenade FNL Grupperna)? Jag har hört att de till stor del körde ett eget rejs. Men mitt intresse för Vietnamrörelsen är rätt minimalt så jag har inte kollat upp det.

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3180
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Inlägg av Donkeyman » 07 feb 2006 16:53

Som jag vill minnas saken höll sig (r)-arna för sig självt. Som parti deltog de inte i några andra grupper. Och de andra undvek att ha med dem att göra.

Däremot deltog de individuellt och utan officiell partimarkering. Och försökte komma i positioner där de kunde styra verksamheten i sin riktning. Trots att de inte var så många så lyckades de ta sig in både här och där. Därför att det var engagerade och duktiga personer. Men obrottsligt trogna sitt parti.

Ren och skär infiltrering alltså. Men man skall inte dra för stora växlar på den saken. Alla bokstavssekterna gjorde likadant. Och sossarna lade ned stor energi i att avslöja "hemliga" vpk-are i folkrörelserna.

Sedan var det en annan ting. På 60- och 70-talet krävde det stort mod att erkänna öppet att man var vpk-are. Partiet hade många "hemliga" medlemmar. Och många prenumererade på "Ny Dag" i diskret inpackning. Hörde man till vänstern fick man finna sig i att folk såg misstänksamt på en. För att inte tala om ifall man tillhörde bokstavssekterna.

Och i mitten på 60-talet var det strängt förbjudet med FNL- eller Palestinamärken i många skolor. För att inte tala om vad merparten av föräldrar sade. Det var många ungdomar som plockade av märkena innan de kom hem på kvällen.

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 07 feb 2006 19:02

Donkeyman skrev
Ren och skär infiltrering alltså. Men man skall inte dra för stora växlar på den saken. Alla bokstavssekterna gjorde likadant. Och sossarna lade ned stor energi i att avslöja "hemliga" vpk-are i folkrörelserna.
Sen får vi heller inte glömma alla "offensivare", nuvarande Rättvisepartiet socialisterna, som använde och använder entryismen som metod. Var det inte rikshistorikern Peter Englund som var inblandad i offensiv på något vis?

/Robert Sköld

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 07 feb 2006 19:26

Jag undrar om det stämmer, med dylik bakgrund så torde man inte få jobba för den militära underättelsetjänsten vilket Hr Englund gjort.

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 02 apr 2003 12:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 07 feb 2006 19:51

Med Peter Englunds egna ord:

Under det tidiga 70-talet var jag blott en ung valp, men som många 50-talister drogs jag med i vänstervågens eftersug. Jag var aktiv både i FNL-rörelsen och SSU. Efter en del krakel med de allerstädes närvarande SKP-arna, fick jag efter en tid höra att jag inte längre var välkommen i Bodens DFFG (De Förenade FNL-grupperna). SSU slängde ut mig först långt senare. Jag var nämligen med i en trotskistiskt anstruken fraktion, formerad runt tidningen "Offensiv". Det var inte så dramatiskt egentligen: där samlades en massa vänstersossar. Även om den trotskistiska färgningen gjorde att vi var på kant med de flesta andra vänstersekter, som antingen var stalinistiska eller maoistiska, så hade även vi fått en släng av det revolutionsromantiska flamsandet, vilket yttrade sig t.ex. genom att vi - av någon anledning flera hade svårt att riktiga begripa – hade hemmmmliga möten, och att i protokoll och annat betecknades folk med täcknamn; det sistnämnda i form av omvända initialer, vilket inte var någon oknäckbar kod precis.

Hur slutade det då?

En före detta flickvän gick till dåvarande SSU-ordföranden Lars Enqvist med en del av mina gamla papper, som jag en kväll kunde se dessa i TV-Aktuellt – det var en lite märklig upplevelse -, som bevis på att socialdemokratin blivit infiltrerad av en ryslig vänstersekt, vilket inte var sant, i alla fall inte i en teknisk mening: de människor jag träffade i den här gruppen var alla gamla sossar, som tidsandan blåst vänsterut.

Och så var det med det. Att "EP i Boden" var "Peter Englund" behövdes det ingen Cray-dator för att räkna ut. Jag tvingades lämna min post i det verkställande utskottet för Norrbottens SSU-distrikt. Sedan domnade det hela långsamt bort. Jag har inte varit partipolitiskt organiserad sedan dess. En del av de jag kände då, är fortfarande aktiva i den här gruppen. Andra återfinns idag i höga positioner i exempelvis fackföreningsrörelsen.


http://www.peterenglund.com/virtuell.htm

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 07 feb 2006 20:10

Där ser man, på Skalman finns det nästan alltid någon som vet :-)
Frågan är dock fortfrande hur i hela friden E.P/P.E släpptes innanför grindarna på underrättelsetjänsten???

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 07 feb 2006 20:22

Frågan är hur SÄPO och dess militära motsvarigheter har behandlat "trottar" överlag, jag är långt ifrån säker på fall man ansåg dem vara lika farliga som kommunisterna. Vill minnas att man på 70-talet tex inte heller var så rädd för Maoister inom det militära, snarare tvärtom. Men det är egentligen värt en egen tråd....

/Robert

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 07 feb 2006 20:51

Hmm, där ser man, jag hade fått uppfattningen att man jagade "kommunister" enligt principen "Jag skiter i vilken sorts kommunist du är, stryk skall du ha!".

Användarvisningsbild
maal
Medlem
Inlägg: 776
Blev medlem: 27 mar 2004 15:17
Ort: Sverige

Inlägg av maal » 07 feb 2006 20:55

Kapten_Gars skrev:Hmm, där ser man, jag hade fått uppfattningen att man jagade "kommunister" enligt principen "Jag skiter i vilken sorts kommunist du är, stryk skall du ha!".
Om man ska tro dem som var med så var det ju så.

Angående Maoister så var väl de lika portade från all militärtjänst och allt säkerhetsklassat arbete som andra kommunister?

Gutekrigaren
Medlem
Inlägg: 4120
Blev medlem: 23 mar 2002 19:38
Ort: Rom

Inlägg av Gutekrigaren » 07 feb 2006 23:42

För en underhållande men vetenskaplig bok om åsiktsregistreringen under 1945-60, läs "Det röda hotet" av Ann-Marie Ekengren och Henrik Oscarsson. Dråpliga/vardagstragiska episoder om städerskan som inte fick arbete för att hennes man en gång lagat avloppet hos någon kommunist, och liknande. Säpo var inte särskilt organisatoriskt smidiga på den tiden, avlyssningstillstånd förnyades slentrianmässigt och slutsatser drogs på oerhört lösa boliner (av typen ovan).

Mvh Petter

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 08 feb 2006 00:12

Tror det nämns i Baudes memoarer om maoister inom försvaret. men det är korrekt att folk blev registrerade till höger och vänster, vissa hävdar att det räckte att folk stannade för att knyta skosnörena utan för Röda Stjärnans bokhandlar.

/Robert

Användarvisningsbild
Lars Gyllenhaal
Medlem
Inlägg: 983
Blev medlem: 02 apr 2002 20:15
Ort: Barentsregionen

FNL

Inlägg av Lars Gyllenhaal » 08 feb 2006 08:33

Hej Donkeyman!

Mkt intressant att läsa om hur du upplevde 60-talet!

Vietnamrörelsens ställning varierade dock antagligen en del beroende på var i Sverige man växte upp. Som idag.

I mitten på 1980-talet var ju Vietnam redan ett lite gammalt krig, men icke desto mindre bar en av mina fröknar i högstadiet i Sollentuna (en förort till Sthlm) då stolt en FNL-knapp. Tror mig minnas att hon alltid bar den. Och i ett bokförråd i skolan fann jag en trave FNL-broschyrer. De gav ett lite "mossigt" intryck genom äldre tryckteknik och svartvita foton.

Vänliga hälsningar,

Lars

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1508
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Inlägg av loop » 08 feb 2006 11:18

Rätt många vänstersekter hade väl nån typ av värnpliktsverksamhet under 70-talet. Finns minst en broshyr av KPML(r) och Gnistan hade väl en del reportage från repövningar mm. Undrar om inte jag sett Gudruns gamla gäng MLK nämnas i något sådant sammanhang också. Men jag var för ung för att minnas detta, men den vänsterverksamhet som är mest intressant under 70-talet är ju den som bedrevs vid sidan av kärnkraft och Vietnam.

SÄPO verkar ju inte direkt ha haft nån större koll på olika grenar av vänstern. Har läst nåt utdrag där de efter flera år konstaterar att Förbundet Kommunist(Anders Karlberg mfl) inte är trotskister. Sådana saker borde man ju kunna få fram ganska enkelt genom att läsa deras egna skrifter.

Skulle bli mer förvånad om inte nån åkte iväg för att ansluta sig till PFLP eller PLO. Ska ställa frågan på socialism.nu