Finland före 1157

Diskussioner kring Finlands historia från urminnes tider via svensk tid, Storfurstendömet Finland, självständighet och inbördeskrig till idag. Värd: Schwemppa
Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13476
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Finland före 1157

Inlägg av Markus Holst » 13 juni 2018, 10:59

Att diskutera Finland leder ofta till nationella dispyter här på forumet, men jag gör ändå ett försök.

I år har jag haft nöjet att berätta om svensk historia för en man från Cornwall. Han kom efter ett tag med frågan "Has Sweden never been conquered?"

Där fick jag börja fundera. Stora delar av Sverige har ju visst blivit erövrade, till exempel de forna skånelandslagen och väl även bland annat Jämtland och delar av Västerdalarna. Så slog det mig att 1809 blev en stor del av Sverige erövrat, nämligen det som idag kallas Finland.

Då fick jag ju även börja fundera på hur den östra riksdelen en gång blev jus detta. Erik den heliges omtalade men kanske inte sanningsenliga korståg. sedan dess verkar i alla fall Finland ha varit en del av svenska riket, alltså skattebetalare till svenska kungen.

Hur såg situationen ut i Finland innan dess? Fanns det någon eller några statsbildningar i Finland innan dess, eller var Finland lika "statslöst" som stora delar av världen fortfarande verkar ha varit då? Det fanns ju till exempel ingen etablerad stat i Norrland vid den tiden.

Hur såg maktsituationen ut i Finland före 1157? Jag gissar att där fanns "småkungar", på samma sätt som i t.ex. Götaland vid denna tid. Skall jag berätta för en engelsman vill jag ju få det rätt.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 13 juni 2018, 14:03

Det var väl inte så mycket annorlunda järnåldersliv än i utmarkerna i "Sverige" på den tiden. Nej, ingen statsbildning, inget skriftspråk, men nog stammar och stamhövdingar "småkungar" säkerligen. Vi vet åtminstone om tavasterna och karelarna som ibland krigade sinsemellan och ibland ingick allianser. Kringströvande samer fanns uppenbarligen ända nere i södra Finland

Folkmängden var inte stor, jag har sett en uppskattning på ca 50 000 vid den här tiden. Det sätter sina begränsningar vad gäller statsbildning, speciellt om man lever utspritt och i olika stammar.

Västra Finland hade på basis av gravfynd och gravseder stort samröre med Skandinavien, "hav förenar", och karelarna igen lydde tidvis under Novgorod. Erik den heliges korståg förefaller vara en ren propagandaprodukt, men faktum är att Sverige befäste sina positioner i Finland för att mota Novgorod i grind vid den här tiden.

Kristna var man i västra Finland eventuellt då redan, det har fyndet av Finlands äldsta kyrka, i Ristimäki, Ravattula visat.

http://www.ravattula.fi/ala6.htm

Ortodox tro hade spridits från Novgorod redan tidigare, det visar vissa kyrkliga termer som finns kvar i finskan.

En inte helt obetydlig andel av Ulfberht-svärd har hittats i Finland, vilket tyder på att man hade handelsförbindelser och inte var helt utfattiga. Man kan väl också anta att en del finnar har följt med på vikingatåg (vilket inte var enbart en skandinavisk företeelse, alla folk kring Östersjön har nog kunnat det här med kombinerade handels/rövartåg. :)

https://www.tf.uni-kiel.de/matwis/amat/ ... b_4_3.html

Tammerforsmuseet Vapriikki har förresten denna utställning. Birckala 1017: http://vapriikki.fi/en/nayttelyt/9224/

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Re: Finland före 1157

Inlägg av LasseMaja » 14 juni 2018, 10:42

Man skall komma ihåg att "stat" är ett förhållandevis modernt begrepp och en institution som ännu inte är införd över hela jorden ens idag. Det var väl snarare så att man levde i traditionella stamsamhällen. Sen vilken grad av organisation dessa hade är ju kanske av större intresse. Hade man "skatt"? Gemensam rättskipning? Gemensam "krigsmakt" (alltså nånting utöver uppbåd) Gemsamt styre "kung", "råd"? Gemensamma religiösa institutioner?

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13476
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Finland före 1157

Inlägg av Markus Holst » 14 juni 2018, 10:49

LasseMaja skrev:Man skall komma ihåg att "stat" är ett förhållandevis modernt begrepp och en institution som ännu inte är införd över hela jorden ens idag. Det var väl snarare så att man levde i traditionella stamsamhällen. Sen vilken grad av organisation dessa hade är ju kanske av större intresse. Hade man "skatt"? Gemensam rättskipning? Gemensam "krigsmakt" (alltså nånting utöver uppbåd) Gemsamt styre "kung", "råd"? Gemensamma religiösa institutioner?
Det är riktigt. Jag använder ordet stat om alla organisationer/institutioner som anses ha legitim rätt att tvinga mig till saker. Har de inte den rätten kallas de maffia.

Någon typ av hierarki torde ju ha funnits även i äldre samhällen och så även i Finland. Det finska ordet för kung lärd ju vara ett ord lånat från urgermanska så de måste ju ha varit medvetna om stats-begreppet i alla fall.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 14 juni 2018, 11:18

Alldeles. Kung = kuningas, eventuellt ett redan bronsålderstida lån från urgermanskan "kuninggaz". Återfinns också i slaviska språk som "knjaz", furste.
LasseMaja skrev:Det var väl snarare så att man levde i traditionella stamsamhällen. Sen vilken grad av organisation dessa hade är ju kanske av större intresse. Hade man "skatt"? Gemensam rättskipning? Gemensam "krigsmakt" (alltså nånting utöver uppbåd) Gemsamt styre "kung", "råd"? Gemensamma religiösa institutioner?
Jo. Eftersom inga egentliga skriftliga källor finns är det lite diffust, men ordet för socken, pitäjä, är gammalt och betyder "där man håller någonting (uppenbarligen religiösa ceremonier och/eller ting). Det är fråga om ett slags gemensamt administrativt område, och det uppgick tydligen relativt oförändrat upp det som vi idag känner som socknar, iom kristnandet.

Heliga platser kallades hiisi, och det förekom uppenbarligen att kristna kyrkor sedan byggdes på det lokala hiisi för att utkonkurrera de gamla sedvänjorna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hiisi

En stor gård, "herrgård", kallades moisio, det förekommer också i Estland. Både hiisi och moisio är ord som man kan stöta på i ortsnamn idag, och då kan man anta vad för sorts mark man står på. :)

Angående hiisin, så är Levänluhta offerkälla i Storkyrö ett fantasieggande ställe, som är föremål för undersökningar, bla av DNA.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lev%C3%A4nluhta

pandersson2
Medlem
Inlägg: 3109
Blev medlem: 28 maj 2005, 08:34
Ort: Södermanland

Re: Finland före 1157

Inlägg av pandersson2 » 15 juni 2018, 09:24

Schwempa,
att Finland haft goda förbindelser med baltiska och slaviska folk verkar tydligt. Åtminstone verkar de ha flera gemensamma ord inom samhällsbyggande. De skulle väl även kommit med Estland som mellanlandning.

Jämför med lettiskans Pilseta för stad och Muiza för herrgård. Har även tidigare reagerat på att vissa finska ord känns besläktade med baltiska.

Finns det utbyte mellan Baltikum och Finland om den här perioden? Man har ju liknande situationer i form av att det saknas källor inna den katolska erövringen samt att man saknat större statsbildningar och haft ett inflytande från Novgorod.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 15 juni 2018, 16:39

pandersson2 skrev: att Finland haft goda förbindelser med baltiska och slaviska folk verkar tydligt. Åtminstone verkar de ha flera gemensamma ord inom samhällsbyggande. De skulle väl även kommit med Estland som mellanlandning.

Finns det utbyte mellan Baltikum och Finland om den här perioden? Man har ju liknande situationer i form av att det saknas källor inna den katolska erövringen samt att man saknat större statsbildningar och haft ett inflytande från Novgorod.
Förvisso. Vi talar nu om de sk östersjöfinska folken och språken, till skillnad från de finsk-ugriska (uraliska) som är en större grupp. Det är lite som när man särskiljer de skandinaviska folken/språken från de germanska. Alla är släkt på något vis, men de här är närmare släkt, och språken har inte skilt sig mer än att det går att förstå sinsemellan, om än med viss möda ibland. :)

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ste ... spr%C3%A5k

Invandringen till Finland har gått också via Estland tidvis, och den andra rutten har varit österifrån, från det vi nu känner som Ryssland. Stora delar av norra europeiska Ryssland har ursprungligen bebotts av olika finska folk.

Invånarna i Novgorod var till en inte helt obetydlig del av östersjöfinskt ursprung, och de utövade en form av flodpiratism, inte helt olikt vikingar, på bla Volga. Båtarna, kallade uisko, var av en liknande typ som vikingafartygen (roddbara, med segel och lättdragna). Piraterna kallades Ushkuinik, detta kan man läsa om i Nestorkrönikan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ushkuiniks

Och ja, finska marinens stormbåtar heter idag också uiskon.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Uisko-klass

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 28 augusti 2018, 15:20

Ett av de mest betydelsefulla gravfälten fråm järnåldern är Luistari i Eura, här fann man bla. den så kallade Euravärdinnans dräkt, alltså en dräkt som gick att rekonstruera i detalj. Känd för att president Halonen uppträtt i den hela två gånger på Slottsbalen. :)
euravardinna.JPG
euravardinna.JPG (36.15 KiB) Visad 3518 gånger
luistari.JPG
http://www.sadanvuodensatoa.fi/artikkel ... ari-i-eura

Nå, jag noterar att arkeologisajten Kalmistopiiri har haft ett fotograferingstillfälle på Luistari för järnåldersreenactare. Man ska uppmärksamma 50-årsminnet av att gravfältet upptäcktes, vilket sker 2019. Text på finska, men ett riktigt trevligt bildgalleri:

https://kalmistopiiri.wordpress.com/201 ... a-eurassa/

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 30 januari 2019, 14:35

Nytt bildgalleri från reenactarna i Luistari. Nu är det vinter på järnåldern. :)

Verkligt fina bilder.

https://kalmistopiiri.wordpress.com/201 ... a-2-talvi/

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Finland före 1157

Inlägg av Hans » 30 januari 2019, 15:03

Jo det var fina bilder, tack Schwemppa - men var kläderna verkligen så färgglada då? Och varför har de inte tätat med vitmossa eller liknande mellan plankorna i vinterkylan?

MVH

Hans

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 30 januari 2019, 15:16

Utan någon egentlig sakkunskap :D :

Människan har alltid varit glad i färger och prakt, och man hade förvisso en hel del färgämnen att laborera med. Så, ja jag tror att det var färggrannare än vi tror. Det att gamla fynd pga tidens tand oftast har antagit en gråbrun ton har antagligen åtminstone i någon mån påverkat vår uppfattning av färgskalan.

Jag tror att byggnaden med de glesa väggarna är något slags torkningsförråd, där tanken uttryckligen är att vinden ska dra igenom och torka det man förvarar där. Än idag finns det vedförråd byggda enligt den principen, och jag tror att små hölador i tiden också byggdes så här.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13476
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Finland före 1157

Inlägg av Markus Holst » 30 januari 2019, 15:16

Hans skrev:
30 januari 2019, 15:03
Och varför har de inte tätat med vitmossa
Därför att vitmossa är förbannat dumt att täta med.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Finland före 1157

Inlägg av Hans » 30 januari 2019, 15:28

Den var rolig och lärorik, tack.

Men vad tätade man då gliporna mellan plankorna med på den tiden? Fönsterlav eller?

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Finland före 1157

Inlägg av Hans » 30 januari 2019, 15:31

Och tack Schwemppa.

MVH

Hans

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Finland före 1157

Inlägg av Schwemppa » 30 januari 2019, 15:43

Hans skrev:
30 januari 2019, 15:28
Men vad tätade man då gliporna mellan plankorna med på den tiden? Fönsterlav eller?
Mossa. :) Väggmossa eller husmossa nämns. Nuförtiden också bråkat lin, lindrev, hur långt tillbaka det går vet jag inte. Men när jag googlade runt lite fick jag intrycket att "man tager vad man haver" också har varit populärt i alla tider.

https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ggmossa

Hexmaster har visst varit inne på det här med vitmossa:

http://www.faktoider.nu/vitmossa.html

Skriv svar