Visste redan romarna att jorden var en glob?

Diskussioner kring händelser från de första stapplande stegen till Roms fall.
Trismegistus
Medlem
Inlägg: 72
Blev medlem: 03 jan 2006 12:59
Ort: Västerås

Visste redan romarna att jorden var en glob?

Inläggav Trismegistus » 13 feb 2006 12:34

Slänger in en fråga till den mycket allmänbildade massan på detta forum:

Insikten om att folket under medeltiden mycket väl var medvetna om att jorden inte alls var platt är väl idag ett faktum för de flesta människor som är insatta i medeltidens historia. (eller som läst Hexmasters faktoid.)
Frågan är då HUR långt tillbaka i historien som folk hade den kunskapen. Det finns ju vissa som hävdar att även romarna mycket väl var medvetna om att jorden var en glob.

Några synpunkter på detta?

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5273
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Inläggav Sarvi » 13 feb 2006 13:28

Den gamle greken Eratosthenes (levde på 200-talet f.Kr) var ju inte sämre än att han kunde räkna ut jordens omkrets. :)

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 6096
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inläggav Dûrion Annûndil » 13 feb 2006 13:56

Eratosthenes tog tydligen för givet att världen var ett klot, och beräknade efter detta. Hans världskarta skiljer sig inte från tidigare eller efterföljande geografer, dvs världen han kände till omgavs av en världsomspännande ocean. Rimligen är detta en tanke som var spridd. Även bland efterföljande romare. Efterföljande geografer kan alltså även de antas mena att jorden är ett klot, om de inte utryckligen talar för att världen är en skiva. Men hur gemene man funderade över det här..?

Mvh -Dan

Trismegistus
Medlem
Inlägg: 72
Blev medlem: 03 jan 2006 12:59
Ort: Västerås

Inläggav Trismegistus » 13 feb 2006 14:18

Anledningen till min fråga kom efter att ha bläddrat igenom numismatiska böcker och hittat romerska mynt där kejsaren/kejsarinnan ofta figurerar tillsammans med en glob / boll, gärna tillsammans med texten "RESTITVS ORBIS" (Restorer of the World), "RECTOR ORBIS" (ruler of the World) eller "PACATOR ORBIS" (Pacifier of the World).

Om vi utgår ifrån att "kast med liten boll" inte vad någon status-symbol för kejsarna så återstår bl.a. glob-teorin. Finns säkerligen andra runda saker som kan passa in, men jag kan inte komma på något för tillfället...

/ Peter

Användarvisningsbild
Den stegrande kamelen
Medlem
Inlägg: 1004
Blev medlem: 23 mar 2002 21:08
Ort: Göteborg

Inläggav Den stegrande kamelen » 13 feb 2006 15:26

Här är en mycket intressant tidigare tråd i ämnet. (Tack för att du ledde in mig på den, jag hade inte läst den förut!)
viewtopic.php?t=18038

Allra mest relevant för din senaste frågeställning är väl den här länken, där Michael R. Molnar reder ut begreppen och förklarar att romarnas "riksäpple" symboliserar kosmos, inte jordklotet.
http://www.celator.com/cws/molnar.pdf

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 11671
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inläggav Hexmaster » 13 feb 2006 15:34

Trismegistus skrev:Finns säkerligen andra runda saker som kan passa in, men jag kan inte komma på något för tillfället...


Vad sägs om stjärnhimlen? Ämnet var föremål för en rätt livlig (och synnerligen intressant!) diskussion här på forumet, där bl.a. undertecknad fick lära sig en hel del. Det lilla X som man ser på en del exemplar, det var väl ekliptikan som korsar himmelsekvatorn.

Men även om "orben" är himlavalvet så visste åtminstone de lärda romarna att jorden var rund. Hade ett exempel på någon - Strabo? - som beskrev hur ett jordklot tillverkas.


Edit: Var lite trög med det inlägget, ser att kamelen letade fram länken. Tackar! Där fanns Strabo också. På tal om uppdateringar så ska jag be att få tipsa om Sacroboscos verk från 1200-talet betitlat De sphaera mundi - man behöver inte mycket latin innanför bältet för att inse hur självförklarande den rubriken är. Ju mer man forskar i ämnet, desto svårare har man att förstå hur folk kunde komma på tanken att man "förr i tiden" trodde att jorden var platt.

Bess
Medlem
Inlägg: 66
Blev medlem: 06 nov 2005 01:45
Ort: Åbo

Inläggav Bess » 14 feb 2006 11:21

Ju mer man forskar i ämnet, desto svårare har man att förstå hur folk kunde komma på tanken att man "förr i tiden" trodde att jorden var platt.

Ack ja. Aristoteles observerade också att jordskuggan under månförmörkelse var cirkelformig och inte platt, och han var som bekant högst populär bland högmedeltidens skolastiker. Blandar okunniga nutidsmänniskor ihop idéerna om föreställningen om en platt jord och en geocentrisk uppfattning om solsystemet?

Det är ju också en fråga om vilken 'man' under eran 'förr i tiden' man frågar. Men det är en konsekvens av att folkbildningen var ojämnt fördelad och inte av att idéerna inte skulle ha funnits. Eftersom astronomi var en del av grundstudierna på medeltida universitet borde man kunna anta att *åtminstone* alla människor med universitetsutbildning på den tiden visste om att jorden var rund. Hur många medelsvenssöner och -döttrar i dag har kunskaper om den allmänna och den särskilda relativitetsteorin bortom att de kan citera ekvationen E=mc2?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 11671
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inläggav Hexmaster » 14 feb 2006 11:40

Bess skrev:Eftersom astronomi var en del av grundstudierna på medeltida universitet borde man kunna anta att *åtminstone* alla människor med universitetsutbildning på den tiden visste om att jorden var rund.

Bra poäng med astronomin, tänkte inte på den... Att folk som höll till på sjön (åtminstone på lite längre trader) visste hur det låg till har jag utgått ifrån, men de breda lagren - tja.

Har hittat några få omnämnande av samtida om folk som tror att jorden är platt - Adam av Bremen nämner visst något, Kopernikus raljerar, och så den visserligen inte särskilt trovärdige Mandeville, vars kommentar måhända är något säkrare: "Gemene man vill inte tro att man kan gå på jordens undersida, utan att falla ut i rymden".

Bess skrev:Hur många medelsvenssöner och -döttrar i dag har kunskaper om den allmänna och den särskilda relativitetsteorin bortom att de kan citera ekvationen E=mc2?

De vet ju att "allting är relativt". :)

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5273
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Inläggav Sarvi » 14 feb 2006 11:46

Hexmaster skrev:
Bess skrev:Hur många medelsvenssöner och -döttrar i dag har kunskaper om den allmänna och den särskilda relativitetsteorin bortom att de kan citera ekvationen E=mc2?

De vet ju att "allting är relativt". :)

Är det så det ligger till så är det inte så bra... poängen är att allt inte är relativt, utan att en sak (ljusets hastighet) är absolut och oföränderlig alldeles oavsett observatörens egen position, hastighet och vad han fick till lunch.

robnil
Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: 05 aug 2004 22:34
Ort: Sverige

Inläggav robnil » 23 mar 2006 19:03

Hej

Väldigt intressant om jorden. Hade ingen aning om och måste forska vidare om. Det kan inte vara så att med rund syftas på rund som en pannkaka? Man kan ju räkna ut omkrets på en cirkel likaväl.

För övrigt så hävdar flumforskaren sitchin att även sumererna hade koll på detta faktum.

diskutera
Medlem
Inlägg: 267
Blev medlem: 18 feb 2004 20:51
Ort: Bengts gärde

Inläggav diskutera » 23 mar 2006 20:30

Hur kunde dom bevisa att jorden var klotformad?

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 6096
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inläggav Dûrion Annûndil » 23 mar 2006 20:57

robnil skrev:Det kan inte vara så att med rund syftas på rund som en pannkaka? Man kan ju räkna ut omkrets på en cirkel likaväl.
Exempelvis Eratosthenes uträkning skulle då visa krökningen på pannkakans yta? :wink:

diskutera skrev:Hur kunde dom bevisa att jorden var klotformad?
Genom att den är det, det mesta tydde på det, och de hade rimliga skäl att tro det?

Mvh -Dan

diskutera
Medlem
Inlägg: 267
Blev medlem: 18 feb 2004 20:51
Ort: Bengts gärde

Inläggav diskutera » 24 mar 2006 07:05

Det är just dom "rimliga skälen" jag vill veta mer om.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 6096
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inläggav Dûrion Annûndil » 24 mar 2006 10:29

diskutera skrev:Det är just dom "rimliga skälen" jag vill veta mer om.
Menar du då angående exempelvis Eratosthenes skäl, eller gemene man? Eratosthenes rimliga skäl är exempelvis att hans uträkningar tyder på det (och utgår från det), sedan kan man kanske hävda att gemene man litar på auktoriteter likt Eratosthenes eller andra, eller sjöfarare som observerat horisonten (det där med att segel försvinner under den).

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3185
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Inläggav Giancarlo » 24 mar 2006 13:19

Bess skrev:Det är ju också en fråga om vilken 'man' under eran 'förr i tiden' man frågar. Men det är en konsekvens av att folkbildningen var ojämnt fördelad och inte av att idéerna inte skulle ha funnits. Eftersom astronomi var en del av grundstudierna på medeltida universitet borde man kunna anta att *åtminstone* alla människor med universitetsutbildning på den tiden visste om att jorden var rund. Hur många medelsvenssöner och -döttrar i dag har kunskaper om den allmänna och den särskilda relativitetsteorin bortom att de kan citera ekvationen E=mc2?


Min farmors far trodde att jorden var platt, och han var lantbrukare i Skåne på 1800-talet/tidiga 1900-talet :lol:

Dock kan man se ett uttryck för en folkkännedom om att jorden var rund i den tidens gudstro.
Det var inte en platt pannkaka som guden Atlas gick runt och bar på, utan ett väldigt
tungt klot.


Återgå till "Förhistoria, tidiga civilisationer och antiken (8000 fkr till 476)"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster