NSDAP fram till Oktober 1945?

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
johanbtk
Medlem
Inlägg: 44
Blev medlem: 18 apr 2002 14:11
Ort: Halmstad, Sverige

NSDAP fram till Oktober 1945?

Inlägg av johanbtk » 19 maj 2002 00:48

Jag läste någonstans (ska leta upp källan om någon vill ha den) att NSDAP inte förbjöds av de allierade fören i Oktober 1945. Eftersom att de "gamla" partierna upptog sin verksamhet strax efter kriget så måste NSDAP och de gamla ha existerat parallellt under några månader.

Är det någon som vet vem/vilka som höll i NSDAP 30 april - ?? Oktober?

Hade partiet överhuvudtaget någon verksamhet?

Om ja, förekom det några politiska initiativ från NSDAP:s sida?

Användarvisningsbild
Lars Gyllenhaal
Medlem
Inlägg: 983
Blev medlem: 02 apr 2002 20:15
Ort: Barentsregionen

Nuernberg

Inlägg av Lars Gyllenhaal » 19 maj 2002 08:14

Partidagarna i Nuernberg i september 1945 måste ha haft en rätt tryckt stämning över sig :wink:

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7643
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 19 maj 2002 16:54

Intresant fråga. Skulle tro att läget för organiserad verksamhet från NSDAP:s sida under den nämnda tidsperioden inte var den bästa. Att partiet inte förbjöds förrän i oktober hänger nog samman med att de allierade hade andra mer trängande ting att ta hand om t. ex. miljontals krigsfångar och flyktingar. NSDAP var ju ändå i praktiken sönderslaget i och med krigsslutet.

En parallell är att Wehrmacht inte formellt upplöstes förrän 1946.

Mvh,
Marcus Karlsson

Användarvisningsbild
Mr S
Medlem
Inlägg: 293
Blev medlem: 24 mar 2002 18:48
Ort: GBG

Inlägg av Mr S » 20 maj 2002 08:15

Har egentligen ingen aning, men jag skulle kunna tänka mig att de allierade (inte Stalin & Co) använde sig av NSDAPs org. i fråga om humanitära insattser, folkbokföringsärenden etc. Hela landet var ju mer eller mindre underställt partiet eller Wehrmacht.

OBS! Som jag tidigare skrivit i forumet så gillar jag inte när folk häver ur sig saker som skulle kunna vara sanning om de inte har några som helst belägg, men jag anser att om man gör som jag i detta inlägg så tycker jag det är Ok...synpunkter ?!?

Mr S

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 20 maj 2002 11:27

Synpunkter: tycker det är ok (eftersom jag ibland gör det), bara man visar att det är ens egna funderingar eller tankar, genom t.ex. som du skriver i början, "har egentligen ingen aning", eller "jag skulle tro att" o.s.v.

/Johan

Användarvisningsbild
hangatyr
Medlem
Inlägg: 1425
Blev medlem: 04 apr 2002 11:38
Ort: Södertälje

Inlägg av hangatyr » 20 maj 2002 11:41

Om jag inte minns helt fel så berättar Albert Speer för gitta sereny i boken... tusan också jag minns ej namnet, hur de suttit och haft partisammanträden i ett hotel i norra Tyskland flera vekcor efter krigsslutet. Dessa hade upphört efter att en amerikansk löjtnant dykt upp en dag och talat om för dem att de var gripna och misstänkta för krigsförbrytelser... (detta är dock minnesfragment, jag kan minnas saker fel här)

nu minsn jag boken: "albert speer och sanningen"

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mar 2002 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 20 maj 2002 11:53

Alla,

NSDAP upphörde att existera som ett fungerande parti, senast med krigsslutet, den 8 maj 1945. Efter kapitulationen sa började sökandet efter de ansvariga ledarna i NSDAP och även efter de medlemmar som hade haft mindre betydande ställningar. Manga lärare, läkare och poliser etc som hade varit medlemmar i NSDAP maste först bli "entnazifisierade" för att kunna aterga till en vanlig tjänst. De första uppgifterna för den nya stadsledningen var "Jugend- und Altersfürsorge, Instandsetzung der städtischen Unternehmungen und Wiederaufbau"

Men inte alla f.d partimedlemmar kunde börja om igen. Jag kan bara ta ett exempel fran verkligheten. Min flickväns farmoders bröder var bada lärare och medlemmar i NSDAP i en mindre ort i Österrike. De bada fick yrkesförbud som lärare efter kriget och kom sedan aldrig in i samhället igen, eftersom de hade blivit "brännmärkta" som NSDAP-medlemmar.

I Wien bildades det direkt efter Röda Arméns intag en provisorisk stadsledning som verkade pa ett lokalt plan. Här maste undatagstillstand ha gällt i de ockuperade zonerna under de första manaderna efter krigets slut. De första fria valen hölls i Wien dock i november 1945, dvs en manad efter det att NSDAP formellt hade blivit "förbjudet". Intressant är dock valresultatet i Wien. Av 100 mandat sa fick "befriarna" dvs kommunisterna bara 6 mandat, Socialisterna 58 mandat och folkpartiet 36 mandat.

Jag kan dock tänka mig att de allierade utnyttjade NSDAPs och Wehrmachts infrastruktur under de första manaderna efter krigets slut, dvs att en viss hiarkieordning bibehölls. Brandkarschefen förblev brandkarschef, om han hade rent mjöl i pasen.

Även de f.d. medlemarna i NSDAP som nu hade blivit omskolade i fangenskap till medlemar i "Nationalkomitee freies Deutschland" maste ha spelat en viktig politisk roll under de följande aren, eller?

Källa: http://www.wien.gv.at/ma08/geschichte/whisaf.htm

Mvh Andreas Wien

Pumpkin
Medlem
Inlägg: 63
Blev medlem: 25 apr 2002 00:13
Ort: Sverige

Inlägg av Pumpkin » 20 maj 2002 16:02

I sitt testamente utser Hitler Martin Bormann till "party minister" i engelsk översättning. Men efter hans försvinnande, vem skulle ha varit ny partiledare? Det var kanske inte så självklart för samtiden att partiet skulle gå under i och med krigsslutet och Hitlers död. Segrarmakterna hade väl ännu inte bestämt sig för hur Tyskland skulle hanteras. Skulle ett stympat Tyskland få bestå som en självständig, desarmerad nation som skulle betala krigsskadestånd (utan att de allierade skulle behöva ta något ansvar för befolkningens levnadsvillkor)? Det var ju modellen efter första världskriget.

Användarvisningsbild
J von B
Medlem
Inlägg: 385
Blev medlem: 24 mar 2002 01:04
Ort: Göteborg

Inlägg av J von B » 20 maj 2002 18:05

Var det Goebbels som utsågs till partiledare genom Kansler posten?

Segrarmakterna hade bestämt sig hur Tyskland skulle hanteras, det var inte en tillfällighet att de allierade stoppade upp offensiven då förutbestämda gränser nåtts. Riktlinjerna drogs upp under hela kriget på diverse toppmöten, Jalta är ett av dem. Morgenthau planen går också att läsa om och det var främst en sådan syn man hade på Tyskland i förväg. Att nazistpartiet skulle tillåtas existera vid en tysk kapitalution tror jag inte många på någon sida hade illusioner om.

Mvh
/Johan