Öststatsarkitektur

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Zebulon
Medlem
Inlägg: 70
Blev medlem: 15 april 2002, 00:57
Ort: Uppsala

Öststatsarkitektur

Inlägg av Zebulon » 6 maj 2002, 19:09

Såg en tråd här på forumet som berörde den hemska öststatsarkitekturen och kom då att tänka på att jag läst någonstans att man under 60-talet anlitade arkitekter från DDR för att rita byggnadskomplexen inom miljonprogrammet. Någon som kan bekräfta eller dementera detta?

mvh
/Fredrik

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mars 2002, 17:22
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av Patrik » 7 maj 2002, 05:48

Appropå fula hus - ett av de fulaste husen i sverige är utan tvekan "Krämaren" i Örebro.

För övrigt tycker jag mångmiljonprojekten fått allt för mycket uppmärksamhet när det gäller arkitektoriska missgrepp. Det öde som drabbat allt för många svenska städers stadskärnor är mycket värre.

Bumse
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 16 april 2002, 23:45
Ort: Sollentuna
Kontakt:

Inlägg av Bumse » 10 maj 2002, 09:15

Patrik skrev:Det öde som drabbat allt för många svenska städers stadskärnor är mycket värre.
Håller med dig till 100%, för Er som är intresserade av ariktektur kan jag varmt rekommendera ett besök i Sundsvall. Mycket vackra byggnader, i princip orörda från 1880- och 90-tal.

Staden byggdes upp efter en stor brand runt 1880 och enligt den nya stadsplanen skulle gatorna vara breda, husen minst tre våningar höga och vara byggda i sten. Borgarna i staden försökte överträffa varandra när uppbyggnaden kom igång, vilket ledde till att det finns ett antal ståtliga byggnader i staden. Förvånansvärt många klarade sig då rivningsvågen rullade över lander på 60-talet.

Haegg
Medlem
Inlägg: 184
Blev medlem: 25 mars 2002, 09:58

Inlägg av Haegg » 10 maj 2002, 11:27

Jag tror vi idag har svårt att förstå hur man tänkte när man rev det vi skulle kalla gamla kulturbyggnader. Det ter sig med dagens ögon vara helt uppåt väggarna. Det jag tror att man ofta glömmer bort var att de gamla kåkarna knappast sågs som pittoreska av samtiden. De sågs ofta som en symbol för fattigsverige och ett hårt klassamhälle och var ofta omoderna samt nedslitna. Samtidigt såg man ett nytt Sverige växa fram. Ett mer rättvist folkhem med orgumlat framtidshopp. De nya husen symboliserade inrädet i den nya tiden. Det gamla fattigsverige skulle rivas ned och det nya moderna Sverige skulle byggas upp, även rent bokstavligt. I ivern gjordes många och stora misstag. Vi ska nog tänka till en gång innan vi sätter igång och river det som då byggdes upp med samma iver. Vi vill inte göra samma misstag igen.

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 10 maj 2002, 12:40

Alla,

Stockholms city, dvs skyskraporna i city och Sergels torg, maste väl ända ses som ett katastrofalt beslut? Hur ofta har man inte bivit deprimerad när man gatt förbi detta "fulhetens mecka"?

Nagra fragor: När började rivningsvagen i Stockholm? 1965? Hur sag Stockhlms city ut före 1960? FKänner nagon till om det finns nagra bra länkar till bilder?

Fraga om Stockholms slott:

Jag har hört att slottet i Stockholm alltid har varit malad i en ljus sandgul färg och inte i färgen "avgasbrunt" som nu. Vet nagon när man ändrade pa detta koncept att ha slottet malat "sandgult"? Finns det nagra planer pa att aterställa slottet i sin ursprungliga färg?

Kranliga fragor, men kanske vet nagon besked? :wink:

Mvh Andreas Wien

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:55
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Martin Tunström » 10 maj 2002, 12:48

Riv betong lådorna på Sergelstorg och bygg vackra glas skyskrapor! 8)

Ruben
Medlem
Inlägg: 79
Blev medlem: 26 mars 2002, 12:30

Sundsvall

Inlägg av Ruben » 10 maj 2002, 13:38

Jag håller verkligen med om att Sundsvall är en höjdare, när man vill se en stadskärna med ett gott urval av det sena 1800-talets byggnader.

Andra stadskärnor jag vill lyfta fram är Visby och Kalmar. Visby behöver väl knappast någon vidare motivering men kanske Kalmar.

Kalmar stad bytte läge i slutet av 1600-talet. Tidigare låg staden direkt innanför slottet (den plats som idag kallas Gamla stan), i ett läge som visat sig vara svårförsvarat. Därför flyttades staden till sin nuvarande plats på Kvarnholmen.

På Kvarnholmen finns idag flera pampiga 1600-talsbyggnader i gott skick. Gatunätet är det ursprungliga. Men det kanske mest spännande är att en stor del av 1600-talets stadsmur finns kvar. Idag leder en gångbro från fängelset över till Kvarnholmen. På centrumsidan ansluter bron till stadens gamla huvudentré. Stadsporten är milt uttryckt imponerande.

Sååååå besöker ni Kalmar i sommar så se gärna på slottet, men missa inte Kvarnholmen. De platser ni främst bör beskåda är 1. Lilla torget. 2. Kaggensgatan. 3. Stadsporten. 4. Stora torget (rådhus och domkyrka). 5. Kattrumpan område med äldre båtsmansbebyggelse mm.

Bumse
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 16 april 2002, 23:45
Ort: Sollentuna
Kontakt:

Inlägg av Bumse » 10 maj 2002, 14:45

Anno skrev:Riv betong lådorna på Sergelstorg och bygg vackra glas skyskrapor! 8)
Jag gissar att du var ironisk när du skrev det där? Glas är väl lika kallt och tråkigt som betong?

Bumse
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 16 april 2002, 23:45
Ort: Sollentuna
Kontakt:

Inlägg av Bumse » 10 maj 2002, 14:50

Haegg skrev:Jag tror vi idag har svårt att förstå hur man tänkte när man rev det vi skulle kalla gamla kulturbyggnader. Det ter sig med dagens ögon vara helt uppåt väggarna. Det jag tror att man ofta glömmer bort var att de gamla kåkarna knappast sågs som pittoreska av samtiden. De sågs ofta som en symbol för fattigsverige och ett hårt klassamhälle och var ofta omoderna samt nedslitna.
Visst har du rätt, dessutom var det i många fall otroligt kostsammt att renovera dessa byggnader istället för att smälla upp nya som "utnyttjade" ytan bättre.

Det var inte bara städerna som drabbades, även många gamla fina trähus från slutet av 1800-talet revs under samma tid.

Tanken på K-märkning fanns nog inte på den tiden....

Bindler
Ny medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: 15 april 2002, 17:22

Inlägg av Bindler » 10 maj 2002, 19:00

Andreas Wien skrev: Fraga om Stockholms slott:
Jag har hört att slottet i Stockholm alltid har varit malad i en ljus sandgul färg och inte i färgen "avgasbrunt" som nu. Vet nagon när man ändrade pa detta koncept att ha slottet malat "sandgult"? Finns det nagra planer pa att aterställa slottet i sin ursprungliga färg?
Jag vill minnas att slottet målades om till smutsfärgat på 1880-talet eller så. Det var den tidens modefärg, och det är inte bara slottet som har den färgen utan en stor del av bebyggelsen runt om slottet, som t ex operan. Flera gånger har frågan om slottets färg rests, men jag tror att antikvarierna vill ha kvar den beiga färgen så att husen går i samma stil.

Bindler
Ny medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: 15 april 2002, 17:22

fult och fult

Inlägg av Bindler » 10 maj 2002, 19:07

Andreas Wien skrev:Alla,

Stockholms city, dvs skyskraporna i city och Sergels torg, maste väl ända ses som ett katastrofalt beslut? Hur ofta har man inte bivit deprimerad när man gatt förbi detta "fulhetens mecka"?
Mvh Andreas Wien
Jag tycker Hötorgsskraporna är jättesnygga. Kulturhuset också. Hötorgsskraporna är förresten ritade redan på fyrtiotalet och är de äldsta glasfasadhöghusen i världen vill jag minnas. I varje fall är smaken som baken.
Vad jag har hört saknade många av husen i gamla Klara helt uppvärmning och det fanns inte heller indraget vatten överallt. För att inte tala om avlopp. Det fanns en stor ilska på den tiden över att människor skulle tvingas bo under sådana förfärliga omständigheter. Sen följde sextonhundratalspalatsen med av bara farten, tyvärr.
/Johan

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Redaktör emeritus
Inlägg: 5627
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:05
Ort: Skövde
Kontakt:

Re: Öststatsarkitektur

Inlägg av B Hellqvist » 10 maj 2002, 20:11

Zebulon skrev:Såg en tråd här på forumet som berörde den hemska öststatsarkitekturen och kom då att tänka på att jag läst någonstans att man under 60-talet anlitade arkitekter från DDR för att rita byggnadskomplexen inom miljonprogrammet. Någon som kan bekräfta eller dementera detta?

mvh
/Fredrik
Tja, arkitekten bakom betongförorten Råslätt i Jönköping hette Stalin i efternamn... :D

MP
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 3 maj 2002, 20:09
Ort: MP

Inlägg av MP » 10 maj 2002, 20:48

[quote="Andreas Wien"]Alla,

Hur sag Stockhlms city ut före 1960? FKänner nagon till om det finns nagra bra länkar till bilder?

Hej,

Hittade en länk som kan vara av intresse dock kanske inte riktigt svaret på din fråga.

http://www.raa.se/kmb/index.asp

///MP

Bumse
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 16 april 2002, 23:45
Ort: Sollentuna
Kontakt:

Re: Öststatsarkitektur

Inlägg av Bumse » 10 maj 2002, 21:40

B Hellqvist skrev: Tja, arkitekten bakom betongförorten Råslätt i Jönköping hette Stalin i efternamn... :D
Det här är kanske lite utanför diskussionen, men jag kan inte låta bli att kommentera dig. Jag hade en vän som studerade i Jönköping och bodde på Råslätt. Vilket område, måste vara bland det fulaste och mest smaklösa i Sverige. Dessutom har de nu målat betonghusen i märkliga färger som, ja...., jag finner inte ens en metafor stark nog att beskriva eländet.

Men som någon skrev är ju smaken delat, påhoppet på Råslätt är såklart min högst personliga åsikt. Trots allt har miljonprogrammet en plats i den Svenska historien. Allt som gjort Sverige till vad det är idag (vad det nu är?) har inte varit allmänt bejublat.

Användarvisningsbild
Hans Rosenberg
Medlem
Inlägg: 152
Blev medlem: 24 mars 2002, 20:43
Ort: Stockholm

Inlägg av Hans Rosenberg » 11 maj 2002, 11:44

För dem som vill se hur Klarakvarteren såg ut för hundra år sedan bör denna link vara av intresse:

http://histlab.itc.edu.stockholm.se/kla ... klara.shtm

Tydligen håller man på att bygga upp en 3D-modell av hur Klarakvarteren såg ut 1899. Med hjälp av ett program som kan laddas ned från sidan ovan kan man gå runt i kvarteren. Modellen är inte färdig än, men är ändå värd ett besök.

Skriv svar