Karl XI och reduktionen

EGO
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 17 maj 2003 15:41
Ort: Stockholm

Karl XI och reduktionen

Inlägg av EGO » 17 maj 2003 15:47

Är det någon som vet något om Karl XI och reduktionen där en stor del av adelns jord bla drogs in till staten? Var detta och alla de andra reformerna Karl XI gjorde bra för Sverige under denna tid?

Användarvisningsbild
SuperPalle
Medlem
Inlägg: 1532
Blev medlem: 09 okt 2002 16:57
Ort: I19

Inlägg av SuperPalle » 17 maj 2003 15:58

jag skulle säga att dom var det eftersom han i och med det bröt adelns makt så att dom var tvugna att tjäna kronan för att få framgång och samtidigt så fick svenska staten tillbaka massa egendommar och drygade på så sätt ut statskassan. i övrigt så skedde en reduktion redan på Karl X gustavs tid...

//Palle

Användarvisningsbild
Djinghis Khan
Medlem
Inlägg: 2688
Blev medlem: 26 apr 2003 20:11
Ort: Karlstad

Inlägg av Djinghis Khan » 17 maj 2003 22:03

super_palle skrev:jag skulle säga att dom var det eftersom han i och med det bröt adelns makt så att dom var tvugna att tjäna kronan för att få framgång och samtidigt så fick svenska staten tillbaka massa egendommar och drygade på så sätt ut statskassan. i övrigt så skedde en reduktion redan på Karl X gustavs tid...

//Palle
Den reduktionen blev väl aldrig av

Användarvisningsbild
SuperPalle
Medlem
Inlägg: 1532
Blev medlem: 09 okt 2002 16:57
Ort: I19

Inlägg av SuperPalle » 18 maj 2003 08:44

jo, fast den var inte särskilt stor.

//Palle

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Karl XI och reduktionen

Inlägg av varjag » 02 jun 2003 12:07

EGO skrev:Är det någon som vet något om Karl XI och reduktionen där en stor del av adelns jord bla drogs in till staten? Var detta och alla de andra reformerna Karl XI gjorde bra för Sverige under denna tid?
En stor del av vad Kronan under Karl XI tog tillbaka i reduktionen var val saant som Gustav II Adolf hade 'gett bort' for att finansiera sitt krigande. Reduktionen starkte val Sveriges finanser och mojliggjorde det ekonomiska uppsvinget under Karl XI paa ett aldrig tidigare skaadat satt. Högadelns ekonomiska makt bröt han udden av och det tycks ha tjanat Sverige val, tills Karl XII slosade bort alltsammans paa krig och lamnade Sverige bland fattighjonen i Europa.

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Phnom Penh

Inlägg av Dan Koehl » 02 jun 2003 15:40

Klipper in från susning.nu:

Riksdagen år 1655, ståndsriksdag och ett led i genomförandet av det karolinska enväldet, vars viktiga punkter var bl.a. de ofrälses krav på reduktion sedan riksdagen år 1650 hade fortfarande inte tystnat, och Karl X Gustav gick dem år 1655 tillmötes, genom beslutet att alla omistliga gods, dvs. de som var oumbärliga för hovet, krigsmakten och bergsverken, samt fjärdedelen av de donationer adeln fått av Gustav II Adolf skulle dras tillbaka till kronan.(Det sistnämnda gav denna reduktion sitt namn fjärdepartsräfsten).

Efter någon tid avbröts denna reduktion, och blev aldrig helt genomförd

och om Riksdagen år 1680)

Riksdagen år 1680, ståndsriksdag och ett led i genomförandet av det karolinska enväldet. Karl XIs första riksdag. Sveriges ekonomi var inte den bästa efter att förmyndarregeringen avgått år 1672.

Kung Karl XI, biträdd av bla.a. rådgivaren Hans Wachtmeister, insåg att statens inkomster måste ökas, och en stor reduktion var den enda utvägen. Men hade kungen den makten? Kungen gick till attack mot rådets makt, och han drev nu igenom att han beslutade vilka frågor han skulle underställa rådet. Denna riksdag förklarade t.om. att kungen inte var ansvarig inför någon annan än Gud allena. Rådet blev försatt ur spel, och förvandlat till en lekboll i kungens hand.

Det togs beslut om reduktion av de större länen, vilket drabbade högadeln, men biträddes av lågadeln, eftersom denna reduktion inte berörde deras gods.

-Men redan på riksdagen år 1682 drabbades lågadeln av reduktion...

Riksdagen år 1683, ståndsriksdag och ett led i genomförandet av det karolinska enväldet.
Kung Karl XI genomdrev att riksdagen inte längre beslutade om skatt, i händelse av krigsfara skulle pengar automatiskt ställas till kronans förfogande. Slutligen förklarade ständerna? att kung Karl XI var "en envålds, allom bjudande och rådade suverän konung" som skulle ha makt "efter sitt behag och som en kristelig konung att styra och regera sitt rike".

Det karolinska enväldet var genomfört, baserat på teorin om kungadömet av Guds nåde, och det kom att vara till Karl XIIs död år 1718.

Varför jag klistrat in detta är delvis för att få detta granskat, så man vet att denna tolkning av händelserna stämmer...

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Inlägg av Ben » 02 jun 2003 19:02

En rättelse som är rätt viktig i sammanhanget: "Riksdagen år 1683" ska bytas ut mot "Riksdagen år 1693". Jag är heller inte säker på att tolkningen att riksdagen avhände sig all makt över beskattningen är alldeles oomstridd.

Det är heller inte alldeles korrekt att kalla riksdagen 1680 för Karl XI:s första riksdag, han hade faktiskt blivit myndig redan 1672. Sedan kan nog det s.k. skånska kriget vara värt att nämna som en bidragande faktor till enväldets framväxt.

Wide
Ny medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: 14 jun 2003 16:24
Ort: Daniel

Inlägg av Wide » 14 jun 2003 20:58

Magnus Gabriel De la Gardie drabbades nog hårdast av detta. Han miste nästan alla sina gods och gårdar och hemman!
De sista åren han levde levde han på sitt slott venngarn!
han hade vid detta tillfälle enbart 2 slott!
Där han skrev om hur orättvist livet var! En del han skrivit finns i bibeln!

Användarvisningsbild
Djinghis Khan
Medlem
Inlägg: 2688
Blev medlem: 26 apr 2003 20:11
Ort: Karlstad

Inlägg av Djinghis Khan » 15 jun 2003 08:09

Wide skrev:Magnus Gabriel De la Gardie drabbades nog hårdast av detta. Han miste nästan alla sina gods och gårdar och hemman!
De sista åren han levde levde han på sitt slott venngarn!
han hade vid detta tillfälle enbart 2 slott!
Där han skrev om hur orättvist livet var! En del han skrivit finns i bibeln!
Hans Bibel då...? Eller skrev han et eger evangelium :P

Användarvisningsbild
SuperPalle
Medlem
Inlägg: 1532
Blev medlem: 09 okt 2002 16:57
Ort: I19

Inlägg av SuperPalle » 15 jun 2003 11:57

...då har man tråkigt.

Archondremus
Ny medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: 29 jul 2003 22:56
Ort: Mullsjö, Jönköpings län

Karl XI och reduktionen

Inlägg av Archondremus » 29 jul 2003 23:59

Karl XI:

Jag hänvisar till http://www.svearike.com/regenter/karl_xi.htm
På grund av att jag inte har en kort variant, jag kan skirva en senare om någon efterfrågar.
Vill dock tillägga ett omdöme Göran Rystad skriver i sin nya bok "Karl XI" "en biografi" från Historiska Media. "'Med mitt vett gör jag ingen gärna orätt', skrev Karl XI i ett brev. Det fvörhöll sig nog också så, och det är ett högt betyg för en enväldig kung".

Reduktionen:

Reduktionen var en kontenta av förmyndarregeringens, under Magnus Gabriel De la Gardié, försummelse av riket. Ekonomin var katastrofal och försvarsmaktenvid ett misserabelt skick.
Rådet, som var det ledande organet under förmyndaregeringen, såg Johan Gyllenstirna som mannen bakom reduktionen. Gyllenstierna har fått epitetet:" Sveriges mest hatade man genom tiderna", vilket förmodligen stämmer ganska bra.
Gyllenstierna var hjärnan bakom hela kallaset.

Vid skånska krigets utbrytelse had rikskanslern, dvs Magnus Gabriel De la Gardié, Karl XI fulla förtroende, men efter den förödande förlusten för flottan utanför Öland, så dog det förtroendet.
Både kanslern och kungen satte stor tillit till flottan. Kungen insåg nu hur enorma försumelserna var, och blev mer och mer bestämd att det skulle rättas till. Dessutom var han sur för att hans fars testamente hade kränkts vid faderns död 1660.

Kriget gick sämre och sämre, till slut anlände Gyllenstierna till Kungen och skåne, då han fick kungens fulla förtroende. Kungen var som sagt redan bestämd att ställa saker och ting till rätta i riket.
Gyllenstierna gav honom dock "en knuff i rätt riktning".

När 1680 års riksdag hölls spelade kungen och sina medhjälpare utan lågadeln med de andra ständerna mot högadeln. Derigenom lades grunden till reduktionen och man sa att pantegods och lånegods, dvs gods som kronan pansatt för lån, och gods vars årliga inkomst motsvarade den årliga räntan på ett lån som kronan tagigt av en privat person.
Exempelvis: ett lån vars årliga ränta motsvarar 95 riksdaler, ges ett gods med 95 riksdaler i årlig inkomst. Problemet med detta var dock att gods utvidgades och steg i värde.
JOhan Gyllenstierna hade tidigt utarbetat ett förslag som innebär att det långivaren fick utöver detta skulle dras från den totala skulden.
Detta väckte dock stort mothugg från högaristokratin med De la Gardié i spetsen.

Allt som åren gick spelade kungen samma teknik när det gällde att genomdriva reduktionen.
Att spela ut ständerna mot varandrra.



När Karl XI dog 1697 var riket stabilt, försvar var väl organiserad och flottan kompetent rekonstruerad.
Ekonomin hade inte vart bättre på mycket, mycket länge.

Archondremus
Ny medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: 29 jul 2003 22:56
Ort: Mullsjö, Jönköpings län

Inlägg av Archondremus » 30 jul 2003 00:08

Djinghis Khan skrev:
Wide skrev:Magnus Gabriel De la Gardie drabbades nog hårdast av detta. Han miste nästan alla sina gods och gårdar och hemman!
De sista åren han levde levde han på sitt slott venngarn!
han hade vid detta tillfälle enbart 2 slott!

Ja, det kunde han ha. efter ha fursummat hela riket med sitt slösare, citerar den italienske ambassadören Magalotti: "...världens störste slösare", och sin politiska inkompetens när han fick lite motvind. Dum flane som borde ha lärt sig att veta hut.
Han var 1600-talets största svenska flopp. Det enda man kan beklaga med Karl X Gustafs testamente var att det på den punkten följdes...

Där han skrev om hur orättvist livet var! En del han skrivit finns i bibeln!
Hans Bibel då...? Eller skrev han et eger evangelium :P
Liten rättelse: Han skriv varke eller. Dock skrev han några psalmer som är kvar i psalmboken än idag.

Archondremus
Ny medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: 29 jul 2003 22:56
Ort: Mullsjö, Jönköpings län

Inlägg av Archondremus » 30 jul 2003 00:08

Ja, det kunde han ha. efter ha fursummat hela riket med sitt slösare, citerar den italienske ambassadören Magalotti: "...världens störste slösare", och sin politiska inkompetens när han fick lite motvind. Dum flane som borde ha lärt sig att veta hut.
Han var 1600-talets största svenska flopp. Det enda man kan beklaga med Karl X Gustafs testamente var att det på den punkten följdes...

Det var min text, ursäkta...

Archondremus
Ny medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: 29 jul 2003 22:56
Ort: Mullsjö, Jönköpings län

Inlägg av Archondremus » 30 jul 2003 00:16

Ben skrev:En rättelse som är rätt viktig i sammanhanget: "Riksdagen år 1683" ska bytas ut mot "Riksdagen år 1693". Jag är heller inte säker på att tolkningen att riksdagen avhände sig all makt över beskattningen är alldeles oomstridd.

Archondremus:
Både ock egentligen. 1683 fick kungen en brekräftelse som innebar att han i praktiken var det. 1693 var på alla sätt "kung av Guds nåde".
_____________________________________________________

Det är heller inte alldeles korrekt att kalla riksdagen 1680 för Karl XI:s första riksdag, han hade faktiskt blivit myndig redan 1672. Sedan kan nog det s.k. skånska kriget vara värt att nämna som en bidragande faktor till enväldets framväxt.
_____________________________________________________

Den största faktorn var det urusla skick riket var i vid krigsutbrottet. Försvaret var försummat och när man behövde mer resurser till den fanns inte dessa.

Det var den stora anledningen.