Är historiska böcker mer förenklade idag?

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9198
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av Amund » 05 feb 2022 09:19

Något jag länge haft en tanke om efter läsning historiska böcker är att de inte tillfört mig något särskilt, de har mera känts som en allmän introduktion eller en sammanfattning av ett ämne. Är det jag som blivit så kunnig att jag redan vet allt - nej självklart inte utan min teori är att författarna och/eller förlagen vill att så många som möjligt ska köpa boken och därför blir texten mer förenklad, pedagogisk och lättläst.

Jag har just nu ett exempel på denna känsla när jag läser Lennart Westbergs Waffen-SS. En mycket kunnig författare som jag alltid haft stor behållning av. Men denna bok skulle man lika gärna kunna lansera som farsdagspresent till de flesta män i landet, nördiga stridsbeskrivningar eller som källa till väsentligt ny information tycker jag inte boken har tillräckligt att erbjuda. Den är absolut inte dålig men för egen del har jag svårt med den pedagogiska texten som förutsätter att jag som läsare är relativt okunnig om ämnet. Som exempel skriver han så här om striderna i Estland 1944

Ur boken:
Den sovjetiske marskalken Leonid Govorovs syfte var att nå ett snabbt genombrott mot Tallinn och erövra norra Estland som en bas för operationer mot övriga Baltikum men även för aktioner mot Finland, som militärt deltog på tysk sida.

Min fetstil

Jag tänker att om man är lite nördig och läser detaljer om Röda arméns framryckning över Narva så kanske man redan känner till att även Finland låg i krig med Sovjet, och att den onödiga bisatsen kanske är tillagd av någon ointresserad korrekturläsare som vill göra texten mer förståelig.

Exempel på böcker som verkligen inte försöker vara allmänna är Michael Tamelanders Waterloo, eller Lennart Samuelssons Röd koloss på lerfötter. Där tappar nog de flesta allmänläsare intresset ganska snabbt.

Om det ligger något i den känsla jag har så borde man nästan kunna kategorisera historiska böcker i en sorts subjektiv innehållsdeklaration av författaren, där man kan få en känsla av exempelvis:
* Behov av förkunskaper
* Akademisk eller allmänunderhållning
* Nya rön eller sammanfattning av tidigare forskning
* Teknisk nivå

Självklart finns det många exempel som motbevisar min tes - men det var länge sedan en bok på nördnivå fördjupade sig i Korsun 1944 :)

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktionen
Inlägg: 10588
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av sveahk » 06 feb 2022 14:23

Jag delar dina tankar där och kan inte tillägga mycket mer. Som jag skrev på annat ställe här i Skalman (kanske vi ska lägga ihop trådarna, liknande innehåll...?):
"Vi har utmärkta historiker som fortfarande tar tid på sig för att ge oss välskrivna böcker om det de känner bäst. Men den tekniska utvecklingen runt omkring har gjort att vi blivit slöare med åren. Det måste nu gå snabbt och lättvindigt att ta till sig lärdomarna. Facebook, Twitter, ett par satser får ofta vara nog!

Och så har vi mer och mer skribenter som "geschwind" prånglar ut sina historiska verk om de mest skilda temata, dag efter dag, år efter år. De skriver böcker, bloggar i sociala media, författar artiklar i tidningar och magasin, lämnar "expertutlåtanden"...presenterar sig själva i tid och otid!"
viewtopic.php?f=21&t=48656

Det gäller säkert att man passar upp innan de historiska böckerna inköpes...kontrollera, om det nu går, författarens trovärdighet, andra verk av honom. Gärna läsa bokrecensioner, vad andra skriver om innehållet, och om möjligt, själv kasta ett par ögon i boken.

Mvh Hans K

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 4132
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av koroshiya » 07 feb 2022 00:14

Det är svårt att jämföra med tider då man inte levde, men den stora mängden nya böcker kan väl vara ett tecken på att kvaliteten sjunker. Samtidigt vet vi avsevärt mer om ett förlopp som andra världskriget, och litteraturen om kriget är säkert mycket bättre än vad den var fram till 1990.

Litteraturföreckningarna har i mitt tycke också växt under denna tid - historikerna vill visa var de har fått sin information om. Ett problem är väl dock att det sällan förekommer problematiseringar och diskussioner i ett populärvetenskapligt verk, vilket till stor del nog handlar om att förläggarna tror att vanliga läsare inte vill ha det. På det viset kan en berättelse som förefaller "korrekt" egentligen vara byggd på argument som inte är så bra, eller på nästan inga evidens alls.

Vill man ha reda på mer blir det till att också läsa böckerna som står upptagna i litteraturlistan, eller singla slant om huruvida man skall tro på vad som skrivs, eller inte.

Den litteratur man läser präglar nog i mycket den bild man har av utvecklingen, och med mer kunskap förändras också den uppfattning man har av en bok eller av nya böcker.

Vad tror ni författaren får betalt för en bok? De kanske måste skriva nya ganska ofta, eller skaffa sig ett annat jobb?

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11756
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av Stefan Lundgren » 07 feb 2022 16:08

Jag tycker det är bådeock faktiskt, i Fyrhandboken är det inte förenklat precis och om man dra en förenklat slutsats så har det alltid funnits förenklade böcker inom historia, i synnerhet de senaste åren.

Stefan

Användarvisningsbild
HomeGuardSoldier
Medlem
Inlägg: 1427
Blev medlem: 01 mar 2016 08:57
Ort: Småland

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av HomeGuardSoldier » 07 feb 2022 18:30

Jag har läst en bok från 1979 om järnvägskanonen Dora, skriven av Gerhard Taube, och den är ganska detaljerad med bl.a. skjuttabeller m.m., och jag upplever inte att läsaren blir "idiotförklarad" i den boken. Han inleder med en allmän förklaring till järnvägskanoner, vilka som fanns osv. och även ursprunget till begreppet "Krupp-stål", något som jag faktiskt inte kände till. Den här boken är inte förenklad på något sätt.

HGS

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6656
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av sonderling » 11 feb 2022 15:32

Intressant tanke, jag har inte tänkt på det men när du säger det så. Jag tror jag omedvetet väljer bort böcker för att de är för enkla. Och köper mer specialiserade böcker om VK2 som den stora fröstölden av Jens Nordqvist som jag spanat ut* på Bokrean 2022.
Kan det vara så att man försöker fånga en ny generation läsare? Eller är det så att folk inte har tid att sätta sig in i saker? En konkurrens med alla dessa poddar som folk på jobbet pratar om?

Sonderling

* eller vad heter det?

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 12135
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av Markus Holst » 11 feb 2022 17:47

Förenklande böcker behövs för den som för första gången närmar sig ett ämne. Vi kommer inte heller ifrån att allt berättande måste förenklas. Annars skulle de bli väldigt omfångsrika. Ta en sådan sak som en berättelse om vårt liv. Skulle vi ta med allt skulle berättelsen bli längre än vår hittillsvarande livstid.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6656
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av sonderling » 12 feb 2022 07:49

Har funderat på morgonen om böcker är "för enkla" eller "förenklade"? Och är det en skillnad?

Sonderling

JohnT
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 1907
Blev medlem: 04 maj 2002 13:44
Ort: Stockholm

Re: Är historiska böcker mer förenklade idag?

Inlägg av JohnT » 12 feb 2022 13:45

Har ett bra exempel på en lyckad "modern" och "förenklad" bok

Jagarincidentet vid Färöarna
Av Zetterberg & von Hofsten

Lite text
Mycket bilder
Men här så hänger bilderna, bildtexterna och texten bra ihop.

Det blir en bra balans, och eftersom det är en så avgränsad historia som berättas
så lyckas man vara tillräckligt detaljerad för att tillfredställa de flesta.

Mvh
/John