Historiska resor 2022

Berättelser om historiska sevärdheter och resor i historiens fotspår.
Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 13 jan 2022 14:47

Tänkte att jag skulle berätta vilka historiska resmål jag har på radarn det kommande året. Även om det mitt i denna fjärde, femte våg eller vad det nu är känns märkligt att planera in resor som kanske inte blir av. Normalt sett brukar jag redan ha bokat flygbiljetter men känner att jag vill avvakta lite för att se vart det eventuellt tar vägen, men planera kan man ju alltid göra. Vet att det finns flera trådar som rör resor där jag själv varit med och skapat några, men jag tänker att jag med denna tråd håller ihop i alla fall mina resor under 2022 så får den som vill haka på och berätta/skriva om sina planer/resor. Stora som små resor, korta som långa, intressanta eller ointressanta, det spelar ingen roll, bara det finns en historisk nyans. Ok! Då kör vi.

Polen: I slutet på april är jag och min hustru bjudna på bröllop i Warszawa. Tänker då ta några turer utanför stan och besöka dels Warta/Rossoszyca som båda har en koppling till den tyska/nazistiska eutanasin under kriget. I Rossoszyca skogen finns det en massgrav med offer från mentalsjukhuset i Warta. Dels tänker jag ta en tur till trakterna kring och i Lublin, bl.a. Majdanek som jag inte besökt på över tio år.

Belgien: I mitten på maj planerar jag och en likasinnad (övre) medelålders man att spendera en vecka i Belgien med dagsturer till allehanda krigsmål. Inte bara i Belgien utan även till Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Holland. Mestadels blir det Ardennerna från både 44 och 40 plus lite annat smått och gått här och där.

Tyskland: I början på juni blir det ett kärt återseende med München då jag ska dit på jobbmässa och då ska jag passa på att fånga in lite historia både i och utanför München.

Ukraina: Under sommaren ska jag kanske med annan likasinnad (övre) medelålders man ta en fyradagars till Lviv och göra dagsturer till intressanta platser både i och utanför Lviv. Förhoppningsvis kan Putin och NATO komma överens, eller i alla fall hålla sig där dom är nu, i östra delen av Ukraina.

Kroatien: Längs kusten utanför Pula i Istrien har min hustru gått och köpt en lägenhet med egen uteplats. Ok, lite hjälp ekonomisk hjälp hade hon av mig. Hon reser först dit i maj med en hop av polska väninnor medan jag och hon åker dit i augusti nån gång är tanken. Då tänker jag ta en tur till ön Rab där de italienska fascisterna upprättade ett läger värt att besöka, om än inget kvar, men ändå en minnesplats med monument. Vet att det i Istrien finns en diverse militära sevärdheter som jag får försöka läsa på om så gott det går innan avresa.

Det kommer säkert finnas anledning att revidera om planerna allt eftersom, men det tar vi då.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 18 jan 2022 18:52

Spännande, lite avundsjuk är jag framförallt om bröllopet i Warszawa. Håll oss uppdaterade.

MVH

Hans

liljen
Medlem
Inlägg: 583
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: Könugård / Värend / Hanekind

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av liljen » 27 jan 2022 10:31

Lviv/Lemberg är ett toppval för några dagars turistande! Mycket historia, kultur och ett rikt utbud av restauranger med olika teman som gör att även de besöken kan kännas som museumsturer ibland. Eller lite teater - vad sägs om att äta grillat på restaurang med tortyrtema? ;)

Vet inte vad ni annars är ute efter, men vill ni ha en rejäl fysisk genomkörare kan ni ju även ta en bergsvandringstur nere i Karpaterna, söder om stan. Vi gick upp på Parashka och gick igenom hela nationalparken där. Utan nån guide. Blev följaktligen lite förvirrat ibland eftersom stigmarkeringen ibland försvann helt, men vi fick å andra sidan se helt unika skogsmiljöer som inte ingår i alla tänka dagsturer. Med en liten bokregnskog fullt med salamandrar som höjdpunkt till exempel. Rekommenderar nog att åka med en grupp med guide om man inte varit i trakten tidigare:
https://vidviday.ua/skole-beskids-hiking

Generellt är guider, chaufförer, mat och hotell väldigt prisvärda, så var inte rädda för att boka nån specialvisning, heldagsturer med nån som tar er runt osv.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 27 jan 2022 11:20

Jag kan via hörsägen bekräfta vad liljen säger. Sällskapet var där med sin dotter häromåret och pratade sig varm för staden. Hon har redan bestämt att jag måste se den.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 27 jan 2022 13:13

När det gäller Lviv så gjorde jag en dagstur dit från Polen 2009 och hade då anlitat en guide som på mina önskemål visade mig några Holocaust platser, Janowska, Golden Rose Synagogue, Klepariv station och gettot, det var ungefär vad jag då kände till och hade möjlighet att göra. Nu är tanken att beta av 7-8 platser till i Lviv och utanför Lviv är planen att med hyrbil besöka Zolchiv, Ternopil, Rohatyn, Zhovka, Rawa-Ruska och Velyki Mosty. Platser som alla har en mer eller mindre koppling till Einsatzgruppen. Instämmer att det ukrainska köket är både välsmakat och prisvänligt.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

liljen
Medlem
Inlägg: 583
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: Könugård / Värend / Hanekind

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av liljen » 27 jan 2022 14:21

Det här kanske låter lite udda, men jag hyr i princip aldrig bil i ett land som Ukriana, utan jag bokar en chaufför med bil som kör runt mig. Jag tänker visserligen på jobbresor främst då, men prisskillnaden mellan att själva hyra bil och hyra en inklusive ukrainaren som kör den åt dig är faktiskt inte enorm. Ja, löneläget är faktiskt så lågt. Man får ju även betänka att det kan vara aningen mer svårnavigerat för utsocknes än vad det är i välskyltade Norden eller Tyskland, så värdet av lokalkännedom som den ukrainske chauffören ju har, ökar.
Problemet kan möjligen vara kommunikationen. Men om du kan grundläggande ryska eller polska (har för mig att du kan en del) så löser det sig också i västra Ukraina.

När du planerar resan, tänk på att det faktiskt kan ta längre tid för en sträcka än vad vi i Sverige är vana vid. De stora vägarna som Lviv-Rivne och Lviv-Lutsk är bra, i övrigt är det väldigt blandad kvalitet. Själva Lemberg har också fått en slags konstant trafikkollaps de senaste 5-10 åren. Inflyttningen har varit för stor i förhållande till vad ringvägarna runt centrum var byggda för och det kryllar av gamla kringelkrokiga österrikisk-ungersk-polska smala kullerstensgator nära gamla delen av centrum.

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 27 jan 2022 16:59

Lite tvärtom för mig, hyr alltid bil när jag ska utsocknes. Ukraina har ju sedan några år tillbaka full täckning på GPS kartorna så det är ju bara att knappa in adress/koordinater och köra. Visst är det så att en del av de mindre vägarna lämnar en del att önska men som du säger så är de stora vägarna mellan större städer av bättre kvalitet. När jag var i Ukraina 2019 så bilade jag ca 200 mil på både små och stora vägar, Kiev, Zhytomyr, Rivne, Khmelnytskyi, Vinnitsa, Kamjanets-Podolskyi, Berdychev och småhålor som jag inte minns namnet på. Upplevde att trafikvettet inte var vare sig sämre eller bättre än någon annanstans jag rest. Men jag kommer ihåg när jag var i Lviv 2009 att jag upplevde att trafiken var minst sagt rörig i de centrala delarna.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 08 maj 2022 19:45

Då var det check på Polen som var först ut 2022, vackert väder och storslaget bröllop i dagarna två. Lite spännande och intressant med polskt bröllop där både vigsel och och den efterkommande festen är lite mer än vad vi är vana vid i Sverige. Vigsel i kombination med mässa där en mäktig kyrkokör gav mig lite gåshud och ståpäls. Sedan var det dags för mat, mat och ännu mera mat, och däremellan lite mer mat, allt som brukligt är när Polacken bjuder på fest. Dagen efter fortsatte det med nästan lika mycket mat då det enligt tradition bjuds på lunch.

Förutom bröllopet hann jag även med lite historia i både Warszawa och Lublin. Besökte bl.a. Majdanek i Lublin som jag inte besökt på 25 år. Riktigt spännande och intressant museum som var större än vad jag mindes, men absolut inte för stort, tre timmar räcker gott och det finns mycket matnyttigt att tillbringa tid vid. Själv stannade jag ca 90 minuter men hade önskat att jag hade haft tid för ytterligare en timme. I Warszawa blev det lite historiska småplock här och där utan att något stack ut, men ändå historia.

Polen är alltid lika trevligt att resa till, bra mat, bra allting, men precis som i andra länder så har även de drabbats av inflation som en följd av post covid och kriget i Ukraina. Min hustru som är polska kunde höra att det pratades ukrainska lite varstans där vi rörde oss, men bildligt var det inget som stack ut som gjorde mig påmind om att miljontals ukrainare sökt sig till Polen.

bifogar länkar till de nya platserna jag besökte (inkl. Majdanek).

http://historicalsites.se/places/majdan-tatarski/
http://historicalsites.se/places/majdanek/
http://historicalsites.se/places/mokotow-fangelse/
http://historicalsites.se/places/warsza ... er-palace/
http://historicalsites.se/places/warsza ... z-korczak/
http://historicalsites.se/places/warszawa-orpo-hq/

IMG_6726.jpg
IMG_6744.jpg
IMG_6755.jpg
IMG_6765.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 09 maj 2022 08:22

Borussia skrev:
08 maj 2022 19:45
Då var det check på Polen som var först ut 2022, vackert väder och storslaget bröllop i dagarna två. Lite spännande och intressant med polskt bröllop där både vigsel och och den efterkommande festen är lite mer än vad vi är vana vid i Sverige. Vigsel i kombination med mässa där en mäktig kyrkokör gav mig lite gåshud och ståpäls. Sedan var det dags för mat, mat och ännu mera mat, och däremellan lite mer mat, allt som brukligt är när Polacken bjuder på fest.
Tack för att du delar, bra beskrivning av en polsk fest. Det var väl ingen vodka inblandad?

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 09 maj 2022 12:26

Hans skrev:
09 maj 2022 08:22
Tack för att du delar, bra beskrivning av en polsk fest. Det var väl ingen vodka inblandad?
Vodka fanns det gott om, men för egen del var det väldigt blygsamt med den varan, håller mig helst till blaskig ljus öl som når över 5% spärren.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 13 maj 2022 12:36

Jag dricker sällan starksprit men nu står det en flaska Belevedere i kylen. Jag håller på att skicka ett paket till bror min då han snart fyller år. Sällskapet köpte två flaskor till honom men då paketet redan var ganska fullt bedömde jag att bara en kan skickas med. Vid kontrollvägning visade sig min bedömning vara korrekt.

https://chilledmagazine.com/10-polish-v ... o-sip-neat

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 25 maj 2022 20:48

Resa nummer två avklarad och denna gång var det en högintensiv vecka med likasinnad till Belgien. Tog avstamp med en natt I Bryssel, fortsatte med fem nätter i Bastogne och avslutningsvis en natt i Liege. Det blev mycket bilande i framförallt Ardennerna, men det hanns även med flera turer till Holland, Luxemburg, Frankrike och Tyskland. Alla gränser var öppna och allt var som förr i tiden. Var i Ardennerna (Bastogne) 2008 men nu blev det ett kärt återbesök med både nya och gamla platser. Intressant var också att bila runt i Frankrike och Ardennerna 40. Airborne museum, Bastogne, Militärhistoriska muséet, Diekirch och Battle of Bulge museum, La-Roche-En-Ardennes var intressanta muséer med snygga dioramor. Eben-Emael måste jag också nämna, häftigt att få vandra runt på toppen av fortet där glidflygplanen landade som inledde anfallet mot Västeuropa i maj 1940. Riktigt varmt var det också, 25 - 30 grader hela veckan, men vad gör det när procentstinnad belgisk öl på 8-9% släcker törsten på kvällarna i sällskap med en god matbit. Gillar verkligen Bastogne, i.o.f.s. en ganska slät stad, men perfekt som utgångspunkt för dagsutflykter i alla möjliga riktningar. Sammanlagt blev det runt 100 mil i bilen och de vägar i Ardennerna vi inte snurrat på är nog få.

Bifogar nya och gamla platser jag besökte.

http://historicalsites.se/places/bastogne/
http://historicalsites.se/places/boortmeerbeek/
http://historicalsites.se/places/bryssel-saint-gilles/
http://historicalsites.se/places/bryssel-schaerbeek/
http://historicalsites.se/places/bryssel-gestapo-hq/
http://historicalsites.se/places/eben-emael/
http://historicalsites.se/places/huy/
http://historicalsites.se/places/maasmechelen/
http://historicalsites.se/places/geulhem/
http://historicalsites.se/places/brunhilde/
http://historicalsites.se/places/villy-la-ferte/
http://historicalsites.se/places/hurtgenwald/
http://historicalsites.se/places/lampaden/
http://historicalsites.se/places/vogelsang/

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 26 maj 2022 11:46

Tack för att du delar fast jag är lite sur på dig, jag tror du begriper varför.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 492
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Borussia » 26 maj 2022 14:53

Hans skrev:
26 maj 2022 11:46
Tack för att du delar fast jag är lite sur på dig, jag tror du begriper varför.
Väl medveten om vad du menar, men schemat tillät inga depå stopp i dina kvarter :-)
Senast redigerad av 1 Borussia, redigerad totalt 26 gånger.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 27440
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska resor 2022

Inlägg av Hans » 26 maj 2022 14:57

32 minuter säger Google maps - ursäkten inte accepterad.

MVH

Hans