Sovjetiska rysk-ortodoxa frontsoldater

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
StefanZ
Medlem
Inlägg: 1297
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Sovjetiska rysk-ortodoxa frontsoldater

Inlägg av StefanZ » 22 dec 2020 21:56

I den allmänna krigshistoriken talas det väldigt sällan om att ryssarna under WW2 kunde vara religiösa. Och att religionen hade någon plats vid fronten.
Den lyhörde förstår ju att det inte kan vara hela sanningen. Stalin lät ju de gamla värdena återuppstå, som något slags helig koalition av alla krafter som älskade heliga Moder Ryssland mot den lede fienden. Man återinförde officersgrader, man tillät religiösa skrifter, eller iaf, skrifter utgivna av Metropoliten, och annat.

Nu hittade jag en intressant länk där ett antal högt medaljerade veteraner berättar. Veteraner som blev kyrkans män och kvinnor efter kriget, men högst uppenbarligen var de också verksamma / troende under kriget. Minst en har berättat om fältpräster.

Texten är på ryska, men det är enkelt att google-översätta. Iaf i min dator går det lätt, och översättningen till engelska är helt OK.

https://matveychev-oleg.livejournal.com/7104231.html

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1297
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Sovjetiska rysk-ortodoxa frontsoldater

Inlägg av StefanZ » 30 dec 2020 23:25

https://www.stalingrad.net/russian-hq/p ... pavlov.htm Den kände sergeant Pavlov, från Pavlovs hus i Stalingrad / De 28:as hus, har även han blivit ortodox präst med tiden. Se längst nere i länken.