Romarnas triangulära slagordning i sjöslaget vid Ecnomus 256 f.Kr.

Från Romolus och Remus till Västroms fall.
Ecnomus
Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: 02 jun 2020 14:49
Ort: Malmö

Romarnas triangulära slagordning i sjöslaget vid Ecnomus 256 f.Kr.

Inlägg av Ecnomus » 04 jun 2020 07:23

Här är en välkommenterad slags spelanimation av sjöslaget utanför Ecnomus, södra Sicilien, år 256 före Kristus:
https://www.youtube.com/watch?v=jpGMSzgd8eg

Jag undrar hur bra eller dålig romarnas triangulära uppställning av sin flotta var. Den fungerade ju ypperligt för dem där och då, alla flanker var hela tiden på rätt plats vid rätt tid. Varför har det aldrig upprepats? Årornas och rammarnas tid skulle ju vara i över 1500 år till, tills segel och kanoner tog över. Inspirerades ingen amiral av hur noviser kunde segra i världshistoriens största sjöslag?

Det största sjöslaget någonsin räknat i antalet skepp och antalet män i dem. Romarna var landkrabbor och nya till sjöss, men fick god hjälp med know how av nyligen integrerade grekiska kolonier på södra halvön. Fenicierna var havens herrar. Romarna hade fått storstryk ett par gånger tidigare, av vädret lika mycket som av Kartegerna. Det är därifrån anekdoten kommer om Roms kansler ombord på flaggskeppet, när han försöker lugna besättningarna som oroades av såna där konstiga svarta saker vid horisonten, genom att be nationalekonomerna om en prognos. Precis som idag så plockade nationalekonomerna fram sina burhöns, kastade in några frön och enligt deras teori var det ett gott tecken om de åt upp fröna. Men det gjorde de inte, de var väl sjösjuka, deras teori funkade inte likadant som till lands. Så kanslern kastade hönsburarna över bord och sade: "Om de inte vill äta så kan de dricka!" Åtminstone en överlevde stormen för att berätta den historien. Det var väl ett par gånger som (de överlevande i) Senaten meddelades att de förlorat 200 skepp och 30 000 man, och en kansler. Och beslutade att göra mer av samma, tills det funkar. Vilket det gjorde vid Ecnomus, men på ett vad jag vet helt unikt sätt aldrig upprepat.

Användarvisningsbild
Rick von Sloneker
Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: 16 mar 2024 19:32
Ort: Stockholm

Re: Romarnas triangulära slagordning i sjöslaget vid Ecnomus 256 f.Kr.

Inlägg av Rick von Sloneker » 03 apr 2024 21:18

Den anekdot du beskriver sägs ha ägt rum under slaget vid Drepanum (249 f.Kr.), inte under slaget vid Kap Eknomos. Och konsuln i fråga, Publius Claudius Pulcher, dog inte under slaget utan återvände senare till Rom där han sägs ha bötfällts för sin inkompetens och trolöshet.
Oderint dum metuant.