Kantubek - centrum för sovjetisk forskning kring biologisk krigföring

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7543
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Kantubek - centrum för sovjetisk forskning kring biologisk krigföring

Inlägg av tyskaorden » 17 feb 2019 13:19

Kantubek beläget på ön Vozrozhdenija i Aralsjön nu i Uzbekistan, är nu övergivet. Men 1936 inrättades under professor Ivan Velikanov ett laboratorium under Röda armén med inriktning på forskning kring biologisk krigföring. Anledningen till att platsen valdes berodde på att klimatet var idealiskt för denna forskning. Klimatet var tort och varmt med en marktemperatur på 6 plusgrader, vilket motverkade spridning av mikroorganismer. 1937 stängdes dock laboratoriet och ön evakuerades officiellt av säkerhetsskäl. Velikanov föll sedan offer för Stalins utrensningar och avrättades.

1952 togs dock ett beslut om att verksamheten skulle återstartas och två år senare började en anläggning att byggas bl.a. ett laboratorium för testning av patogena ämnen på den södra delen av ön. Samhället Kantubek där den personal som behövdes för driften av anläggningen byggdes på den nördöstra delen och en flygplats byggdes på öns västra del. Forskarna var handplockade och riskerade sina liv om de avslöjade något om experimenten som involverade tyfus, mjältbrand, bucellosis m.m. Trots den rigorösa säkerheten tror man att ett antal olyckor inträffade under den tid som anläggningen var i drift. Den övergavs slutligen 1992, under stor hast vilket kan tyda på att något allvarligt inträffat. Kvar fanns lager av biokemiska ämnen. Situationen blev mer akut då Aralsjöns uttorkning lett till att ön förvandlats till en halvö, vilket gjort att tillgängligheten ökat. Så 2001 sände amerikanska försvarsdepartementet ett team till området, där de oskadliggjorde mellan 100 till 200 ton mjältbrandsbakterier.

Källa Atlas of Lost Cities A Travel Guide to Abandoned and Forsaken Destinations av Aude de Tocqueville

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 25594
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Kantubek - centrum för sovjetisk forskning kring biologisk krigföring

Inlägg av Hans » 17 feb 2019 15:03

Intressant, visste jag inte.

Tack.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kantubek

MVH

Hans

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7543
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Kantubek - centrum för sovjetisk forskning kring biologisk krigföring

Inlägg av tyskaorden » 17 feb 2019 20:01

Ja kände inte heller till så mycket om detta innan jag läste denna bok som är mycket intressant. Antar att amerikanerna hade något liknande.