Mörat renkött

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 september 2009, 19:17

Mörat renkött

Inlägg av tommyjonason » 29 mars 2017, 11:56

U-711 med kommendant Lange passade på att vid en operation till Spetsbergen att skjuta tre renar. De fick inte plats inuti ubåten så man surrade fast dem på ytterdäck. På vägen hem mot Bergen upptäcktes de av brittiska fartyg som anföll. Man var tvungen dyka och blev under 30 min utsatta för attack med sjunkbomber. Men man klarade sig och kunde utan större skada ta sig hem till Bergen. Där serverades därefter renköttet på logementet. Renköttet hade inte tagit skada av dykningen ner till 200 m i Ishavet eller tryckvågorna från alla sjunkbombsexplosioner, snarare tvärtom. Det blev en festmåltid och alla var överens om att man aldrig smakat så mört kött.

Kanske ett något omständligt sätt att möra viltkött!

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28536
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inlägg av Hans » 29 mars 2017, 12:40

:lol:
Don't try this at home!
Tack för dagens skratt.

MVH

Hans

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 september 2009, 19:17

Re: Mörat renkött

Inlägg av tommyjonason » 29 mars 2017, 17:16

Jag har funderat på detta.
Man brukar ju banka kött - så att det ska bli mörare (antar jag)
Och nog blev renarna bankade ordentligt.
Trycket på 200 djup motsvarar 20 bar, vilket är 1961 kPa vilket motsvarar 20 kg per kvadratcentimeter.
Hoppas jag räknat och tänkt rätt. Till detta kommer tryckvågorna från sjunkbomber.

Så det borde närmast ha varit renfärs man åt.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9759
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Mörat renkött

Inlägg av Amund » 29 mars 2017, 18:43

Tack för en kul historia! :) Kanske det salta havsvattnet och framförallt den vanliga förruttnelseprocessen bidrog mest till mörheten, beroende på årstiden förstås! :)

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13570
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Mörat renkött

Inlägg av Markus Holst » 29 mars 2017, 19:44

Tänkte också på förruttnelsen. Hur lång tid tar det att åka u-båt från Spetsbergen till Bergen? På 200 meters djup föreställer jag mig att det är kylskåpskallt, och på ytan är det nog inte så värst mycket varmare på Nordatlanten ens sommartid.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 september 2009, 19:17

Re: Mörat renkött

Inlägg av tommyjonason » 30 mars 2017, 10:43

Nja, det var ju minst kylskåpskallt saltvatten.
Älgar ska visst hänga 7-10 dygn vid 5-10 grader eller 14 dagar vid 2-5 grader (enl. Google)
Så det borde inte ruttnat. Vi får anta att man tog ur innanmätet.

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 3791
Blev medlem: 23 mars 2007, 16:36
Ort: Luleå

Re: Mörat renkött

Inlägg av millgard » 30 mars 2017, 13:30

För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.

stillen
Medlem
Inlägg: 274
Blev medlem: 7 januari 2015, 19:43
Ort: Söder om Söder

Re: Mörat renkött

Inlägg av stillen » 31 mars 2017, 17:28

Dekompressionen vid uppstigningen från 200 m bör ha hjälpt till med mörningen också.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9759
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Mörat renkött

Inlägg av Amund » 31 mars 2017, 19:03

millgard skrev:För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.
Jo - fast en resa från Spetsbergen till Bergen borde ske nästan uteslutande i övervattensläge, naturligtvis med brottsjöar men ändå i friska luften.

På något sätt med havssaltet så borde öppet kött påminna om gravat eller lufttorkat kött på något sätt tänker jag..?

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13570
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Mörat renkött

Inlägg av Markus Holst » 31 mars 2017, 19:12

Någon av er som har tillgång så vi kan göra om expeditionen? Det vore ett trevligt reenactment. Jag betalar gärna för svalbardsrenarna och känner dessutom en mycket söt ubåtsmekaniker.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28536
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inlägg av Hans » 1 april 2017, 16:24

Om någon kör båten kan jag fixa sjunkbombningen.
Fast jag kan inte garantera att jag inte träffar.

MVH

Hans

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mörat renkött

Inlägg av varjag » 6 april 2017, 11:52

HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28536
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inlägg av Hans » 6 april 2017, 15:51

Engelsmännen fuskar som vanligt.

http://news.bbc.co.uk/local/hampshire/h ... 386947.stm

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28536
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inlägg av Hans » 6 april 2017, 16:15

varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag
Jag trålade fram lite bilder.

http://www.ipmsnorge.org/forum/index.php?topic=12745.0

Det finns ju någon form av reling som man kan surra fast saker i.

Mina 2 € cent.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13570
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Mörat renkött

Inlägg av Markus Holst » 6 april 2017, 16:38

varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag
Ett snöre runt tornet?

Skriv svar