CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Inlägg av Marcus » 20 aug 2013 17:15

Det var inte direkt okänt men nu har i alla fall CIA offentliggjort dokument som bekräftat av CIA och MI6 var djupt iblandade i statskuppen i Iran 1953.
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA medger nu för första gången att den var en nyckelaktör när en folkvald ledare i Iran störtades i en kupp 1953.
Det har varit en allmänt vedertagen sanning, men aldrig officiellt erkänd – fram till nu. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har offentliggjort dokument där organisationen formellt bekräftar att den orkestrerade statskuppen i Iran 1953, rapporterar BBC.
Medgivandet finns i en intern beskrivning av utvecklingen i Iran, som första gången publicerades i mitten av 1970-talet. All text som refererar till den kontroversiella operationen i Iran på 1950-talet har tidigare hemligstämplats. Men nu har en en fristående amerikansk forskningsinstitution fått tillgång till dokumenten.
På måndagen, på dagen 60 år efter kuppen, publicerades de på National Security Archives hemsida.
Även det brittiska underrättelseorganet MI6 var djupt inblandat. Bakgrunden var att amerikaner och britter var oroliga att västs tillgång till olja var i fara sedan den folkvalda premiärministern Mohammed Mossadeq nationaliserat Irans oljeproduktion, som tidigare kontrollerats av det brittiska oljebolaget BP:s föregångare.
[...]
Papperen visar att CIA och MI6 förberedde kuppen genom att sprida Mossadeq-fientlig information, hjälpa till att organisera protester mot Mossadeq och backa upp den rörelse som stödde landets monark, shah Mohammed Reza Pahlavi.
Armén anslöt sig snart till den shahvänliga sidan, framgår det av dokumenten, och på kvällen den 19 augusti 1953 stod det klart att Mossadeq störtats.
Efter kuppen stärktes shahens makt över Iran. Shahen satt kvar vid makten till 1979, då han i sin tur störtades i den islamiska revolutionen under ayatolla Khomeini.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/cia-me ... statskupp/

/Marcus

gnikam4
Medlem
Inlägg: 213
Blev medlem: 22 jan 2011 13:41

Re: CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Inlägg av gnikam4 » 27 aug 2013 12:53

Efter vad jag läst på annat håll var det i själva verket britterna som var den drivande kraften bakom kuppen. Någon som vet mer om den saken?

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Re: CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Inlägg av Kapten_Gars » 27 aug 2013 15:51

Det som gärna glöms bort är att den CIA planerade statskuppen misslyckades, den som faktiskt störtade Mossadeq var en general vid namn Zahedi som improviserade ihop ett andra och mer framgångsrikt kuppförsök på resterna av det första. DN förenklar förloppet enormt, faktiskt så mycket att man förvanskar historien vilket troligen också är avsikten.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 4777
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Inlägg av LasseMaja » 09 sep 2013 06:57

Kapten_Gars skrev:DN förenklar förloppet enormt, faktiskt så mycket att man förvanskar historien vilket troligen också är avsikten..
Varför tror du det? Kan det inte vara som vanligt, att utrymmet i dagspressen inte medger så speciellt mycket mer?

Användarvisningsbild
Blixten
Stödjande medlem 2019
Inlägg: 1612
Blev medlem: 07 feb 2007 21:02

Re: CIA medger inblandning i statskupp i Iran

Inlägg av Blixten » 10 sep 2013 21:19

Kapten_Gars skrev:Det som gärna glöms bort är att den CIA planerade statskuppen misslyckades, den som faktiskt störtade Mossadeq var en general vid namn Zahedi som improviserade ihop ett andra och mer framgångsrikt kuppförsök på resterna av det första. DN förenklar förloppet enormt, faktiskt så mycket att man förvanskar historien vilket troligen också är avsikten.
Kan du berätta mer? Jag trodde att Iran-kuppen var typ det bästa exemplet bland de som gillar CIA på en operation som lyckats genomdriva en maktpolitisk agenda utan att dra igång ett fullskaligt krig. Så var alltså inte fallet menar du?

(DNs eventuella vinkling vill jag inte diskutera, risk för trådlåsning.)