Testade läkemedel i DDR utan medgivande

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Testade läkemedel i DDR utan medgivande

Inlägg av Marcus » 29 dec 2012 10:12

Några av världens största medicinföretag provade på 1980-talet ut mediciner på ovetande patienter i Östtyskland, DDR. Det rapporterar radiobolaget MDR och tidningen Tagesspiegel.
Sammanlagt ett 50-tal västliga läkemedelsföretag - däribland Bayer, Schering och Hoechst, som numera heter Sanofi - lät mot betalning i västvaluta genomföra 165 studier under åren 1983 till 1989.
Uppgifterna bekräftas av bevarade dokument från Östtysklands hälsodepartement. Medicinerna testades på östtyska patienter innan de släpptes på den västtyska marknaden. Testerna var delvis hemligstämplade och många av patienterna trodde att de behandlades som vanligt.
Enligt dokument som Tagesspiegel tagit del av gjordes sammanlagt minst 165 studier på olika medel. Vid varje studie medverkade minst hundra personer, alltså flera tusen östtyska medborgare.
[...]
Hur många patienter som aldrig fick information om att man testat läkemedel på dem är svårt att säga. I dokumenten från hälsodepartementet finns inga uppgifter om att patienter gett sitt samtycke. Inte heller i sjukhusens journaler eller hos läkemedelsfirmorna har man hitta några sådana uppgifter.
Det fanns två orsaker för de delvis hemliga testerna, skriver Tagesspiegel. DDR var i skriande behov av pengar och läkemedelsföretagen betalade upp till 4 000 D-Mark för fullständigt utfyllda testformulär, för en studie kunde man få upp emot 860 000 D-Mark.
Efter neurosedynskandalen på 1960-talet var de västtyska läkemedelseföretagen tvungna att genomföra omfattande tester innan ett nytt läkemedel släpptes på marknaden, men det var svårt att hitta tillräckligt många frivilliga testpersoner och läkare. Läkemedelsföretagen sökte därför alternativa testmöjligheter utomlands och hittade DDR som befann sig i ekonomisk knipa.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5393943

/Marcus