Richard Landwehr och Waffen-SS

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Richard Landwehr och Waffen-SS

Inlägg av Marcus » 07 dec 2012 10:36

Vad är era erfarenheter av böckerna och tidskrifterna från Richard Landwehr? Han rekommenderas ibland som källan och presenterar visserligen en del intressant och udda information men hans politiska vinklingar gör att de i mina ögon inte är trovärdiga ifall de inte har stöd från andra mer nyanserade källor. Det är allmänt känt att han är väldigt pro-Waffen-SS och det är verkligen ingen överdrift, i Siegrunen No 79 skriver han att de är "det tjugonde århundradets sanna hjältar" ("the true heroes of the 20th century")

Så här "förklarar" han bilden av Waffen-SS som ges i de flesta böcker om kriget (Siegrunen No 80):
the 'party line' of what we were being brain-washed with. It took me a long time to fully appreciate that we were/are being manipulated for what could be called sinister purposes
[...]
Most were 'hard' leftists and Marxists, many were ethnic supremacists
[...]
The bottom line is: who is behind what is presented and who benefits?
I introduktionen till Siegrunen No 81 skriver han att "en stor del" ("a good many") av dagens författare och historiker som skriver om Waffen-SS "samarbetar med nazistjägare och andra icke-önskvärda personer" ("making deals with "Nazi hunters" and other undesirables on the side").

Denna typen av språkbruk är inte heller begränsat till introduktionerna, en rättegång i Jugoslaven benämns varje gång som en "lynchning", orden krigsförbrytelse och övergrepp används inom situationstecken när det gällande axelmakternas aktiviteter men inte för de allierade, Reichsgau Wartheland beskrivs som idag "ockuperat av Polen", partisanerna benämns "terrorister" etc.

/Marcus