Paragrafsmörgåsen?
Paragrafsmörgåsen?
Man stöter ju då och då på begreppet paragrafsmörgåsen från tiden.
Bakgrunden är att etablissemang var tvungna att servera mat för att få servera sprit. Paragrafsmörgåsen ska då ha varit det minsta och billigaste i matväg som fortfarande räknades som mat i lagens mening (vissa källor antyder en skiva bröd och en tunn skiva stekt kött, varmt) och serverades med två vita och en brun (2x5cl snapps och 1x5cl konjak till kaffet).
Är det någon som vet mer vad en paragrafsmörgås var tvungen att innehålla, och hur de vanligen såg ut? Åt folk upp dem eller lämnades de till sitt öde?
Enligt en historia jag hört ska samma portion pölsa och potatis ha serverats mer än hundra gånger på Luleå stadshotell - den skickades in till köket osmakad, med kommentaren att den var oätbar. Gästen fick pengarna tillbaka, men fick behålla sina två vita och en brun.
Bakgrunden är att etablissemang var tvungna att servera mat för att få servera sprit. Paragrafsmörgåsen ska då ha varit det minsta och billigaste i matväg som fortfarande räknades som mat i lagens mening (vissa källor antyder en skiva bröd och en tunn skiva stekt kött, varmt) och serverades med två vita och en brun (2x5cl snapps och 1x5cl konjak till kaffet).
Är det någon som vet mer vad en paragrafsmörgås var tvungen att innehålla, och hur de vanligen såg ut? Åt folk upp dem eller lämnades de till sitt öde?
Enligt en historia jag hört ska samma portion pölsa och potatis ha serverats mer än hundra gånger på Luleå stadshotell - den skickades in till köket osmakad, med kommentaren att den var oätbar. Gästen fick pengarna tillbaka, men fick behålla sina två vita och en brun.
Re: Paragrafsmörgåsen?
Har hört talas om specialmackan som "ölgås", ett ord som också används i andra sammanhang.
Historierna är bra och man får väl ha förståelse om de blivit kryddade ibland.
Historierna är bra och man får väl ha förståelse om de blivit kryddade ibland.
Re: Paragrafsmörgåsen?
Enligt Tore Wretman (Mat och minnen, 1987) kunde den där obligatoriska maten med sprit vara "vad som helst", som burkärtor lagda på tallrik, utburet till gäst och sedan inburet orört.
Källvärde...? - Wretman jobbade på krog de där åren, det räknas i min bok.
Källvärde...? - Wretman jobbade på krog de där åren, det räknas i min bok.
Re: Paragrafsmörgåsen?
Jag har hört om kråkan....''skjut en kråka'' - lydde beställningen. ''Kråkan'' -var en släng pölsa med potatismos och en rödbetsskiva...
Men - berättigade till önskad ''ranson''.
Kråktallriken - behövde bara ''vifta runt bordet'' - viftades bort - och, man kunde koncentrera sig på det viktiga - Dryckerna!
Samma ''kråktallrik'' - kunde tjäna många bord....framåt elvatiden - var den tydligen lite kall och stel.....
Ryktena om en plastattrapp - föreställande ''pölsa med mos'' - är dock antagligen överdrivna--- Varjag
Men - berättigade till önskad ''ranson''.
Kråktallriken - behövde bara ''vifta runt bordet'' - viftades bort - och, man kunde koncentrera sig på det viktiga - Dryckerna!
Samma ''kråktallrik'' - kunde tjäna många bord....framåt elvatiden - var den tydligen lite kall och stel.....
Ryktena om en plastattrapp - föreställande ''pölsa med mos'' - är dock antagligen överdrivna--- Varjag
- Stellan Bojerud
- Saknad medlem †
- Inlägg: 9662
- Blev medlem: 12 juni 2005, 06:23
- Ort: Stockholm
Re: Paragrafsmörgåsen?
Restaurang Stenvillan i Sundbyberg använde en skiva hårt bröd med kaviar.
Re: Paragrafsmörgåsen?
Observera att skogsfågel, en inte ovanlig gäst på restaurangbord, var vanligen just kråka.varjag skrev:Jag har hört om kråkan....''skjut en kråka'' - lydde beställningen. '
Så t.ex. under 2:a världskriget köptes det upp diverse skogsfågel, mest kråkor. Skjutskickliga ynglingar kunde tjäna en bra hacka.
Det var sannolikt likadant under första världskriget. Men inte omöjligt att så var även mellan krigen, fast lite mer i skymundan.
Så "skjut en kråka" var inte enbart ett roligt talesätt. Det var i sig en faktisk beställning. Kanske ungefär som pytt-i-panna i senare tidens vokabulär = den billigaste tillagade maträtten, och som faktiskt gick att äta upp om man var på det humöret..
Re: Paragrafsmörgåsen?
Bör väl noteras att man fortfarande kan äta kråka på restaurang i Sverige. Tennstopet i Stockholm serverar vårkråka med konjaksgräddsås och Pommes Williams i mars varje år.
http://tennstopet.se/html/framess1.html
/CvD
http://tennstopet.se/html/framess1.html
/CvD
Re: Paragrafsmörgåsen?
En sak som man måste ta med i beräkningen här är att man minsann fick betala för den där mackan, knäckebröd med kaviar, mosad kråka eller vad det nu kan ha varit. Som jag minns saken från ca 1960-talet då man som fyllsugen 15-årig slyngel bl a gick på Klosterbräu på Vasagatan i Sthlm, var dessa mackor inte billiga. Krögarna tog nog chansen att ta ordentligt betalt, och inför valet att betala eller visa legitimation - betalade man. Ofta var det då ganska påkostade och goda räkmackor som man gärna tuggade i sig tillsammans med Beyazen, Vino Blancon eller vad det nu var. Efter hand förfinades vanorna och man tog in västkustsallad med något tyskt Rhen- eller Moselvin att dricka till. Fast detta var ju efter den hårda krogransoneringens tid då restriktionerna hade börjat släppa något.