Dispyten om Kurilerna

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 5022
Blev medlem: 24 mars 2002, 10:38
Ort: Luleå

Dispyten om Kurilerna

Inlägg av Battler » 13 april 2010, 22:34

Är Japan och Ryssland i luven på varandra om ö-gruppen, finns det grader på osämjan under årtionden ?
Saknar information om detta i massmedia.
__________________________________
MVH

diskutera
Medlem
Inlägg: 340
Blev medlem: 18 februari 2004, 20:51
Ort: Bengts gärde

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av diskutera » 14 april 2010, 00:08

Det var väl uppe kring 1991 att samtliga eller vissa av örana skulle kunna få återgå till Japan, mot ekonomisk kompensation. Denna debatt har väl dock varit ungefär lika livlig genom åren som t.ex. den Västsahariska eller Tibetanska frågan, d.v.s. obefintlig. Intressant är dock att Finland erbjöds köpa tillbaka vissa territorier strax efter Sovjets kollaps, dock skulle den officiella anledningen till det uteblivna köpet vara att priset var för högt. Någon som har mer info ang. detta? (Ursäkta avstickaren.)

Användarvisningsbild
mythcracker
Utsparkad
Inlägg: 1586
Blev medlem: 23 april 2008, 22:49
Ort: Tidigare Ryssland numera Sverige
Kontakt:

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av mythcracker » 14 april 2010, 20:58

Battler skrev:Är Japan och Ryssland i luven på varandra om ö-gruppen, finns det grader på osämjan under årtionden ?
Saknar information om detta i massmedia.
Konflikten om Kurilerna (Tisima) är inte direkt ny. Nedan följer en sammanställning av olika händelser som har utspelat sig kring ökedjan genom århundraden.

Japanerna fick kännedom om öarna 1635 under en expedition till ön Hokkaido (från lokalborna där), men kom aldrig till själva ögruppen Kurilerna p.g.a. konflikten med lokalborna.

Först att besöka ökedjan var holländaren Maarten Gerritszoon de Vries som 1643 kom till de Mindre Kurilerna (holländska: Kleine Koerilen). Han besökte öarna Kunashir, Iturup och landsteg på Urup. 1644 sammanställdes en holländsk karta över dessa öar.

Samma år (1644) ritade även japanerna en karta över en del av Kurilerna (okänt dock om den byggde på egna, japanska, upptäkter eller på den information de fick på Hokkaido om Kurilerna). Det är den äldsta kartan i världen där det tydligt anges ögruppen Habomai, öarna Shikotan, Kunashir och Iturup. Lokalbefolkningen (ajnerna) som bebodde öarna betalade skatt till fustendömet Matsumae och bedrev handel med det.

1646 nämns ögruppen för första gången av ryssen N. I. Kolobov, som beskrev att öarna beboddes av folket "ajner".

I slutet av 1600-talet var ryssarna där och utforskade ögruppen. 1697-1699 genomförde Vladimir Atlasov en expedition till Kamtjatka och utforskade öarna söderut ända ner till ön Simushir.

Nästa expedition var 1711 och genomfördes av Danila Antsiferov och Ivan Kozyrevskij. De besökte de två nordligaste öarna i ögruppen. 1713 genomförde de sin andra expedition. De nådde ön Paramushir och fick en beskrivning från ajnerna om 14 av öarna som sträckte sig fram till ön Matsumae (Hokkaido). Samma år (1713) sammanställde Kozyrevskij sin "Ritning över havsöarna".

1719 skickade Peter den store en expedition under ledning av Ivan Jevreinov och Fjodor Luzjin. De fick öarna ner till Simushir att bli ryska.

1738-1739 var det dags för ny rysk expedition med kartläggning (genomfördes av Martyn Schpanberg).

1754 började japanerna (furstendömet Matsumae) exploatera ön Kunashir, där man skapade en handelsplats.

1766 skickades ryssarna ner Ivan Tjornyj från Kamtjatka med uppdrag att få ajnerna att bli ryska undersåtar utan bruk av våld och så. Han misslyckades, trakasserde och plundrade ajnerna, vilket ledde till att dessa gjorde uppror 1771, under loppet av vilket många ryssar blev dräpta.

1771 utgick ögruppen Mindre Kurilerna från Ryssland och blev ett japanskt protektorat. Som ett svar på det skickades adelsmannen Antipov med tolken Sjabalin. De lyckades vinna Kuril-bornas förtroende, och 1778-79 lyckades man få 1.500 personer på öarna Iturup och Inashir att bli ryska undersåtar. Man lyckades t.o.m. få nya undersåtar på ön Hokkaido (som då hette Matsumae). 1779 utgav Katarina den stora en ukas om att befria alla lokalbor som blev ryska undersåtar från att betala skatt. Det japanska imperiet förbjöd dock alla ryssar att besöka de här tre öarna.

Det finns kartor från 1700-talet, där dessa öar bildar en av många ryska landsdelar. Bland annat finns en karta från 1745 där ögruppen visas som en del av Ryssland. 1787 inkluderade Ryska imperiet Kurilerna inom sina domäner. Från 1789 finns det en "landsbeskrivning" som inkluderar 21 av öarna som ryska. Hokkaido (Matsumae) var det lite oklart med vem den tillhörde.

Även Japan ansåg öarna vara deras. 1786 genomförde en tjänsteman från den japanska centralregeringen (Tokunai Mogami) en utforskning av öarna Iturup och Urup. I maj 1788 överfölls en japansk handelsbåt som hade anlänt till Matsumae/Hokkaido.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet brukade de södra Kurilska öarna få besök av japanska fiskare som slog i land med sina båtar och rensade fisk och så. Det ledde till spänningar länderna emellan. 1799 beordrade den japanska regeringen att man skulle bygga mindre fästningar på Inashir och Iturup.

Ryssarna försökte återuppta handeln med japanerna 1805, men försöket misslyckades. En del japanska dignitärer som var missnöjda med sitt lands högsta ledning antydde för ryssarna att man kunde göra slut på dödläget genom en styrkeaktion. 1806-1807 genomförde Nikolaj Rezjanov (som var representant för det rysk-amerikanska kompaniet) en rad räder, under vilka man bl.a. brände japanska båtar samt en japansk bosättning på ön Iturup.

1845 kom det en blixt från en klar himmel - Japan förklarade ensidigt både ön Sachalin och Kurilerna för att vara japanska.

Krimkriget som inleddes 1853 gjorde att Ryssland var tvunget att gå Japan till mötes. 7 februari 1855 skrev ryssarna och japanerna ett avtal som fastställde gränsen mellan öarna Iturup och Urup. Japan fick Iturup, Kunashir, Shikotan och ögruppen Habomai, alla andra hamnade i rysk ägo. 7 februari kallas i Japan för "De norra territoriernas dag".

7 maj 1875 skrevs Sankt Petersburg-avtalet, enligt vilket Japan fick alla 18 Kurilska öar i utbyte mot södra Sachalin som blev ryskt.

1905 förlorade Ryssland kriget mot Japan och fick avträda även södra Sachalin till japanerna genom det s.k. Portsmouth-avtalet.

1925 skrev Sovjetunionen på ett avtal som erkände det då rådande läget, men vägrade att ta på sig det "politiska ansvaret" för Portsmouth-avtalet.

27 november 1943 deklarerade de allierade (i den s.k. Kairo-deklarationen) att syftet var att beröva Japan alla dess Kurilska besittningar.

8 augusti 1945 anföll Sovjetunionen Japan och ockuperade södra Kurilerna under augusti-september månad.

2 februari 1946 beslutade Högsta Sovjets presidium om att södra Sachalin och Kurilerna skulle ingå i Sovjetunionen.

8 september 1951 skrevs fredsavtalet i San Francisco mellan Japan och de allierade, enligt vilket Japan avsade sig alla rättigheter på södra Sachalin och Kurilerna (Sovjetunionen var inte med om att underteckna det avtalet). Enligt den officiella japanska linjen så ingick inte öarna Iturup, Shikotan, Kunashir och Habomai i begreppet Kurilerna (Tisima på japanska) och att Japan således aldrig avstått från dessa.

19 oktober 1956 undertecknade Sovjetunionen och Japan en gemensam deklaration som satte stopp för krigstillståndet länderna emellan och återupprättade de diplomatiska förbindelserna. Enligt deklarationen skulle Sovjetunionen överlämna till Japan öarna Habomai och Shikotan när ett fredsavtal väl har undertecknats (ett sådant avtal har fortfarande inte blivit undertecknat. Japan avstod från påskrivandet efter påtryckningar från USA, som hotade med att de inte skulle återlämna Okinawa om Japan skulle få för sig att avstå från sina anspråk på Kunashir och Iturup).

19 januari 1960 förlängde Japan säkerhetsavtalet med USA (undertecknat 8 september 1951), som är den juridiska grunden för USA:s militära närvaro i Japan. 27 januari 1960 förklarade Sovjetunionen att detta beslut var riktat mot Sovjetunionen och Kina, och man vägrade att behandla frågan angående ö-överlämnandet till Japan, eftersom detta skulle leda till fler områden som skulle kunna användas av USA för utplacering av amerikanska trupper.

Andra halvan av 1900-talet har frågan om de södra Kurilernas tillhörighet varit en stötesten mellan Sovjetunionen (senare Ryssland) och Japan. Frågan handlar om öarna Iturup, Shikotan, Kunashir och Habomai-öarna (vilket skulle motsvara 1855 års gräns).

1993 skrevs Tokyo-deklarationen gällande de rysk-japanska relationerna, där det sades att Ryssland är Sovjetunionens juridiska arvtagare och att alla avtal undertecknade mellan Sovjetunionen och Japan skulle erkännas av Ryssland. Man kom överens om att lösa frågan om de fyra södra öarnas tillhörighet, vilket av japanerna tolkades som en framgång, och väckte förhoppningar i Japan om att frågan skulle lösas i Tokyos favör.

14 november 2004 meddelade Sergej Lavrov (ryske utrikesministern) i samband med ett planerat besök av Putin till Japan, att Ryssland som Sovjetunionens arvtagare erkänner deklarationen från 1956 som existerande och är beredd att föra territoriella samtal med Japan på grundval av den deklarationen. Den frågeställningen skapade en livlig debatt bland ryska politiker. Putin stödde utrikesministeriet, men lade in en brasklapp, han menade att "Ryssland är berett att uppfylla sina åtaganden" men bara "i sådan omfattning, som dessa överenskommelser uppfylls av vår motpart".

Den japanske premiärministern Koizumi förklarade att Japan inte kan nöja sig med att få endast två av öarna.

14 december 2004 uttryckte Donald Rumsfeld (USA:s försvarsminister) sin beredskap att hjälpa till i tvisten mellan Japan och Ryssland angående södra Kurilerna. Vissa betraktare ser i detta ett tecken på att USA har frångått sin neutralitet i den rysk-japanska gränstvisten.

2005 förklarade Putin att han är beredd att lösa de territoriella frågorna i enlighet med den sovjetisk-japanska deklarationen från 1956, d.v.s. att överlämna till Japan öarna Habomai och Shikotan, men den japanska sidan vägrade att kompromissa.

Frågan förblir olöst än idag. 7 februari 2010 genomfördes i Japan "De norra territoriernas dag". Bilar åkte runt med högtalare i vilka det hördes militärmusik och krav på återlämnande av de fyra södra öarna i den Kurilska ökedjan.

/MC

Edit: stavning, småputs
Bilagor
Kurilerna som en del av Ryssland - karta från 1745.jpg
En rysk karta över Kurilerna innefattar dessa i det Ryska imperiet. Kartan är från 1745.
Kurilerna som en del av Ryssland - karta från 1745.jpg (78.59 KiB) Visad 3772 gånger
Demis-kurils-russian_names.jpg
Kurilerna och de olika gränserna mellan Ryssland och Japan genom åren.
Demis-kurils-russian_names.jpg (62.26 KiB) Visad 3774 gånger
De omstridda Habomai-öarna - vy från rymden.jpg
De omstridda Habomai-öarna - vy från rymden.jpg (67.11 KiB) Visad 3774 gånger
Senast redigerad av 4 mythcracker, redigerad totalt 15 gång.
USA:s månlandningsprogram (forum): http://moonlandings.ecommunity.se/viewforum.php?f=1
Rysslands historia (webbsida): http://russianhistory.orgfree.com
Rossija (forum): http://rossija.forumotion.com
Mythcracker's Weblog: http://mythcracker.wordpress.com

Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 5022
Blev medlem: 24 mars 2002, 10:38
Ort: Luleå

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av Battler » 15 april 2010, 11:26

Tack MC för ett informativt inlägg.
__________________________________
MVH

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av Giancarlo » 15 april 2010, 12:12

En petiss i Mythcrackers inlägg.

Matsumae var namnet på en klan och en stad som var den tidigaste japanska besittningen på Hokkaido, något som funnits sen 1500-talet - längst ned på öns sydligaste punkt. Matsumaeklanens område var under lång period den enda japanska bosättningen på ön - då resten var befolkad av Ainu. men Hokkaido har dock aldrig kallats för Matsumae i Japan utan kallades för Ezo / Ezochi fram till Meiji-restaurationen. (Meiji-styret innebar övriga delarna av Hokkaidos kolonisering). Om inte Matsumae var ett ryskt namn för hela ön? Matsumae-klanen var antagligen de första japaner som fick kontakt med ryssar.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
mythcracker
Utsparkad
Inlägg: 1586
Blev medlem: 23 april 2008, 22:49
Ort: Tidigare Ryssland numera Sverige
Kontakt:

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av mythcracker » 15 april 2010, 13:18

Giancarlo skrev:En petiss i Mythcrackers inlägg.

Matsumae var namnet på en klan och en stad som var den tidigaste japanska besittningen på Hokkaido, något som funnits sen 1500-talet - längst ned på öns sydligaste punkt. Matsumaeklanens område var under lång period den enda japanska bosättningen på ön - då resten var befolkad av Ainu. men Hokkaido har dock aldrig kallats för Matsumae i Japan utan kallades för Ezo / Ezochi fram till Meiji-restaurationen. (Meiji-styret innebar övriga delarna av Hokkaidos kolonisering). Om inte Matsumae var ett ryskt namn för hela ön? Matsumae-klanen var antagligen de första japaner som fick kontakt med ryssar.
Följande kan man utläsa om Hokkaidos namn på ryska Wikipedia:
Хокка́йдо (яп. 北海道 Хоккайдо:?, «северный морской путь», «путь к Северным морям»), ранее известный как Эдзо, в старой русской транскрипции Иессо, Иеддо — второй по величине остров и губернаторство Японии. До 1859 года назывался также Мацумаэ по фамилии правящего феодального клана, которому принадлежал замковый город Мацумаэ — в старой русской транскрипции — Матсмай, Мацмай
Hokkaido (jap. 北海道 Hokkaido:?, "norra havsvägen", "vägen till de Norra haven"), tidigare känd som Edzo, i den gamla ryska transkriptionen Iesso, Ieddo - storleksmässigt den andra ön och guvernementet i Japan. Fram till 1859 hette den också Matsumae efter efternamnet på den styrande feodala klanen, som ägde slottsstaden Matsumae - i den gamla ryska transkriptionen - Matsmaj.

/MC
USA:s månlandningsprogram (forum): http://moonlandings.ecommunity.se/viewforum.php?f=1
Rysslands historia (webbsida): http://russianhistory.orgfree.com
Rossija (forum): http://rossija.forumotion.com
Mythcracker's Weblog: http://mythcracker.wordpress.com

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av Giancarlo » 15 april 2010, 13:38

mythcracker skrev:
Hokkaido (jap. 北海道 Hokkaido:?, "norra havsvägen", "vägen till de Norra haven"), tidigare känd som Edzo, i den gamla ryska transkriptionen Iesso, Ieddo - storleksmässigt den andra ön och guvernementet i Japan. Fram till 1859 hette den också Matsumae efter efternamnet på den styrande feodala klanen, som ägde slottsstaden Matsumae - i den gamla ryska transkriptionen - Matsmaj.

/MC
Ja då var antagligen Matsmaj/Matsumae ett ryskt namn för ön - omöjligt att hitta någon icke-ryskspråkig källa som uppger något annat än Ezo/Yezo/Ezochi.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3639
Blev medlem: 7 december 2006, 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av spett » 15 april 2010, 14:53

Gränsen anno 1855 är där eftersom ryssarna upprättade en militär närvaro på Urup innan japanerna lyckades. Den japanska expansion gick ju med knappt glacial hastighet. Den är alltså lika slumpmässig som den nuvarande.

Det som irriterar mig är att Shikotan och Habomai-öarna inte är en del av Kurilerna, de är en annan ögrupp som förklarades vara en del av Kurilerna 1945.

diskutera
Medlem
Inlägg: 340
Blev medlem: 18 februari 2004, 20:51
Ort: Bengts gärde

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av diskutera » 15 april 2010, 15:56

Hur skulle ett troligt utslag från en folkomröstning ang. öarnas nationella tillhörighet kunna se ut? Förutsatt att enbart öborna röstar.

Användarvisningsbild
mythcracker
Utsparkad
Inlägg: 1586
Blev medlem: 23 april 2008, 22:49
Ort: Tidigare Ryssland numera Sverige
Kontakt:

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av mythcracker » 15 april 2010, 16:48

diskutera skrev:Hur skulle ett troligt utslag från en folkomröstning ang. öarnas nationella tillhörighet kunna se ut? Förutsatt att enbart öborna röstar.
Då kan man ställa sig frågan vem det är som ska få rösta om öarnas framtid. Enligt engelska Wikipedia:
Today, roughly 16,800 people (ethnic Russians, Ukrainians, Belarusians, Tatars, Koreans, Nivkhs, Oroch, and Ainu) inhabit the Kuril Islands. About half of the population lives below the poverty line.[3] Fishing is the primary occupation. The islands have strategic and economic value, in terms of fisheries and also mineral deposits of pyrite, sulfur, and various polymetallic ores.
Länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Kuril_Isla ... he_Economy

Shikotan beboddes år 2006 av 2.244 personer (1945 bodde där 1.038 personer). Iturup beboddes 2002 av 2.233 invånare. Kunashir hade år 2002 en befolkningsmängd på 5.751 personer. Per 2008 bebos följande av de Kurilska öarna: Paramushir (Severo-Kurilsk), Iturup (Kurilsk), Kunashir (Juzjno-Kurilsk), Shikotan (Malokurilskoje, Krabozavodskoje). Övriga öar är glest befolkade eller helt obefolkade.

Under sovjettiden var öarnas befolkningsmängd betydligt högre tack vare höga statliga bidrag och ett stort antal militärpersonal. Tack vare militärerna befolkades tidigare öarna Shumshu, Onekotan, Simushir och andra.

/MC
USA:s månlandningsprogram (forum): http://moonlandings.ecommunity.se/viewforum.php?f=1
Rysslands historia (webbsida): http://russianhistory.orgfree.com
Rossija (forum): http://rossija.forumotion.com
Mythcracker's Weblog: http://mythcracker.wordpress.com

pandersson2
Medlem
Inlägg: 3109
Blev medlem: 28 maj 2005, 08:34
Ort: Södermanland

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av pandersson2 » 17 april 2010, 08:01

Hur är det med den ursprungliga folkgruppen ainu på Kurillerna? Enligt vad jag läst så blev större delen av gruppen tvångsintegrerade med japanerna under 1800- och 1900-talen. Många verkar även ha lämnat öarna efter kriget. Vad hände med dem som blev kvar? Blev de deporterade, förryskade eller vad har skett? På franska Wikipedia stod det att det inte finns någon nu levande officiell ainu på öarna.

Användarvisningsbild
mythcracker
Utsparkad
Inlägg: 1586
Blev medlem: 23 april 2008, 22:49
Ort: Tidigare Ryssland numera Sverige
Kontakt:

Re: Dispyten om Kurilerna

Inlägg av mythcracker » 17 april 2010, 12:56

pandersson2 skrev:Hur är det med den ursprungliga folkgruppen ainu på Kurillerna? Enligt vad jag läst så blev större delen av gruppen tvångsintegrerade med japanerna under 1800- och 1900-talen.
Det stämmer bra det. Ainufolket bebodde en gång i tiden öarna från södra Sachalin till södra Kamtjatka (från floden Bolsjaja till Avatjabukten; ry. Avatjinskaja buchta), de bebodde även ön Hokkaido (som kallades för "Ainu-moshiri"). Kurilerna kallade de för "Kuru-misi". Ainerna kom visst till området för omkring 7.000-8.000 år sedan. På de japanska öarna dök de up för omkring 13.000 år sedan. Det anses att de kom dit från Kina, Korea och Oceanien. Namnet "ainu" betyder "man" eller "människa". Japanerna betraktade ainerna som barbarer. I Ryssland kallades folket på 1600-talet för "håriga människor".

Japanerna började kolonisera Hokkaido 1868. Man tvingade männen att raka av sig sina skägg, kvinnorna förbjöds att göra sina läpptatueringar och att bära sina ainukläder. Japanerna började tvångsjapanisera folket efter en lag som drevs igenom 1899, enligt vilken de stämplades som "f.d. aboriginer". De beviljades också automatiskt japanskt medborgarskap. Assimileringen skedde på mycket kort tid, 36 år. I början av 1900-talet förbjöds ainerna av japanerna att genomföra sina ritualer, särskilt den s.k. björnhögtiden.

Japanska kolonisatörers antal ökade ständigt. År 1897 flyttade 64.350 japaner till Hokkaido, 1901 kom det 50.100 till. 1903 bestod Hokkaidos befolkning av 845.000 japaner och endast 18.000 ainer.

Efter rysk-japanska kriget 1904-1905 blev södra Sachalin ett japanskt guvernement (Karafuto). Dit kom japanska immigranter, vars antal snart översteg de inhemska ainernas.
pandersson2 skrev:Många verkar även ha lämnat öarna efter kriget. Vad hände med dem som blev kvar? Blev de deporterade, förryskade eller vad har skett? På franska Wikipedia stod det att det inte finns någon nu levande officiell ainu på öarna.
Ja, de deporterades.... av japanerna, som skickade iväg alla ainer 1940 till ön Sachalin. När andra världskriget var över 1945, så hamnade ainufolket under "repatrieringslagen" (såsom varande japanska medborgare) och alla överlämnades åter till Japan. Endast 200 personer stannade kvar, de övriga uttryckte önskemål om att få återvända till Japan. Det kan ha berott på flera saker: japaniseringen av de sachalinska ainerna var relativt väl genomförd, många äktenskap var av blandad typ, ainsk-japanska; dessutom hade många ainer sina släktingar på ön Hokkaido. Större delen av ainerna, 1.000 personer, återvände 1947-1948 till Hokkaido, 1949 fanns inte fler än 100 ainer kvar på Sachalin. Troligen lämnade även de ön inom kort, för 1979 fanns endast 3 personer registrerade på ön i vilkas pass det stod "ainu". Den sista ainska Sachalin-bon dog 1994.

Stundtals dyker det upp uppgifter i pressen om kvarvarande ainer på Sachalin, Kurilerna och Kamtjatka, men de har ingen verklig grund under sig, till dags dato finns ainufolket enbart i Japan. Där finns det uppskattningsvis runt 30.000 ainer, av vilka drygt 20.000 (maximalt upp till 25.000) bor på ön Hokkaido, resten bor i övriga delarna av Japan. Det är alltså sådana som själva kallar sig för "ainu". Inofficiella siffror gör gällande att deras antal skulle kunna uppgå till uppemot 200.000 personer.

6 juni 2008 erkände det japanska parlamentet ainufolket som en egen folkminoritet, men det har inte lett till någon ökad självmedvetenhet hos ainerna. Ainerna talar idag nästan uteslutande japanska och är totalintegrerade i det japanska samhället. Ainuspråket anses idag vara ett utdött språk, utom Hokkaido-dialekten (som befinner sig i farozonen och är på gränsen att försvinna). I slutet av 1980-talet behärskade 100 personer ainuspråket, av vilka 15 talade det dagligen. Under 1990-talet har Japan gjort försök att återuppliva språket.

Om man är nyfiken: en ainu-engelsk-japansk ordbok finns att ladda ner i olika format här:

http://www.archive.org/details/ainuengl ... 00batcuoft

Ett intressant grej är också följande:

http://www.utro.ru/articles/2005/11/15/495246.shtml
Как утверждается в документе, именно айнский народ обладает суверенными правами на четыре южных острова Курильского архипелага – Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, которые в 1945 г. в соответствии с решением Ялтинской конференции отошли Советскому Союзу. Как известно, правительство Японии сделало "возвращение" этих "северных территорий" условием заключения с Россией мирного договора. Однако айны не согласны с такой постановкой вопроса. "Поскольку это не есть ни российская, ни японская земля, обе страны не имеют права вести переговоры относительно ее принадлежности, а должны узнать мнение айнского народа", – подчеркивается в заявлении. В будущем "Общество Бирикамосири" намерено образовать на этих островах национальную автономию.
Resumé: I november 2005 krävde de japanska ainerna i en deklaration att Japan och Ryssland skulle sluta förhandla om de kurilska öarna Iturup, Kunashir, Shikotan och Habomai, vilka enligt Jaltaöverenskommelsen 1945 tillföll Sovjetunionen. Det är känt att den japanska regeringen har ställt upp öarnas återlämnande som villkor för att skriva fredsavtal med Ryssland. Men ainufolket håller inte med om att frågan behandlas på det sättet. "Eftersom landet är varken ryskt eller japanskt, så äger inget av länderna rätten att föra förhandlingar gällande öarnas tillhörighet, och måste fråga ainufolkets mening" - förklaras det i deklarationen. I framtiden ämnar "Samfundet Birikamosiri" bilda en nationell autonomi på dessa öar.

Många olika turer kring detta.

/MC
Bilagor
En typisk ainu-man.jpg
En typisk ainu-man.jpg (12.65 KiB) Visad 3593 gånger
En annan ainu-man.jpg
En annan ainu-man.jpg (17.96 KiB) Visad 3593 gånger
Ainu-grupp.jpg
Ainu-grupp.jpg (98.52 KiB) Visad 3593 gånger
USA:s månlandningsprogram (forum): http://moonlandings.ecommunity.se/viewforum.php?f=1
Rysslands historia (webbsida): http://russianhistory.orgfree.com
Rossija (forum): http://rossija.forumotion.com
Mythcracker's Weblog: http://mythcracker.wordpress.com

Skriv svar