http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=611829Nya vetenskapliga rön stödjer teorin att ett 18.000 år gammalt "hobbitskelett" som grävts fram i Indonesien var en ny art och nära släkt med människan.
Några forskare har lagt fram teorier om att skelettresterna som hittades på den indonesiska ön Flores 2003 kom från en pygmé eller en individ med mikrocefali — en människa med en patologiskt förkrympt hjärna.
Forskare vid Florida State University, som gjort en tredimensionell datorrekonstruktion av den lilla men välformade hjärnan hos hominiden, anser dock att den var en normal individ.
Datormodellen visade ytan av hjärnan, inklusive dess form, fåror och blodkärl. Den avslöjade vad forskarlagets ledare Dean Falk beskrev som en "högt utvecklad hjärna".
Skelettet kom att bli känt som "hobbiten" efter de små figurerna i JRR Tolkiens klassiska trilogi Sagan om ringen. Den kallas också för Homo floresiensis, och dess hjärna jämfördes med tio normala människors hjärnor och nio människor som drabbats av mikrocefali, en virussjukdom som hämmar utvecklingen av hjärnan.
Det intakta skelettet och kraniet som grävdes fram i en grotta på Flores är 1,06 meter långt. Upptäckten ledde till en häftig strid mellan antropologer, som intill dess trott att utrotningen av neandertalarna för 30.000 år sedan lämnade Homo sapiens som den enda överlevande människoarten.
Arkeologer har hittat sofistikerade verktyg och tecken på eld nära platsen där man fann resterna av den drygt tre fot långa vuxna kvinnan med en hjärna som grovt motsvarar en tredjedel av storleken hos en nu levande människa.
- Människor vägrar att tro att någon med en sådan liten hjärna kan tillverka verktyg. Hur kunde det vara en sofistikerad ny art? sade Falk.
Hon menar att tiotusenkronorsfrågan handlar om varifrån arten kommer.
- Vem härstammar den från, vilka är dess släktingar och vad säger den om människans utveckling, sade Falk som tillade:
- Det är det riktigt spännande med den här upptäckten.
Hennes forskarlags studie publicerades i måndagens utgåva av Proceedings of the National Academy of Sciences.
/Marcus