Säkkijärven polkka

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
-vils-
Medlem
Inlägg: 386
Blev medlem: 10 apr 2002 11:48

Säkkijärven polkka

Inlägg av -vils- » 24 sep 2006 23:59

Den 30/11 1939 Angrep ryssarna Finland. Det var en av världshistoriens största, men kanske inte så lätt insedda, underskattningar av en motståndare. Ryssarna tvingades ge upp sin aktion i mars 1940. Delar av Viborg var ännu i Finsk hand men fick bitterligen överlämnas den 15/3 1940. Under fortsättningskriget inringades Viborg av finska trupper den 23/8 1941 och återintogs den 31/8.

Ryssarna efterlämnade mängder av minor i de sedan vinterkriget erövrade områdena . I Viborg fanns även nyuppfunna radiostyrda minor som skulle detoneras genom att på en viss frekvens skicka ut ett antal likadana radiomeddelanden (melodier, tonsignaler?). Enligt uppgift skulle det röra sig om tre signaler. När sedan Viborg återtogs av finnarna under fortsättningskriget måste dessa minor desarmeras. För att störa de ryska sändarna spelade man den då synnerligen populära Säkkijärven polkka oavbrutet dygnet runt, tills pionjärerna hunnit undersöka alla möjliga ställen där en bomb kunde tänkas ligga. Armésoldaterna undrade mycket över detta envisa spelande av samma melodi. Långt senare fick men veta vad saken gällde.

Not: Säkkijärvi är en dragspelspolka som lägger beslag på hela det akustiska frekvensområdet och inte lämnar minsta lilla glugg.

Några frågor att besvara: Hur kände man till de ryska minorna? Hur kände man till att de skulle aktiveras via radiosändare? Vilka signaler skulle ha använts för att aktivera minorna? Hur var minorna (signalfrekvens, storlek etc)?

http://www.scales.se/doc/HTML/m_sakijar ... polkka.mp3

Användarvisningsbild
Stilleben
Medlem
Inlägg: 1631
Blev medlem: 01 sep 2002 17:24
Ort: Halmstad

Re: Säkkijärven polkka

Inlägg av Stilleben » 25 sep 2006 08:11

-vils- skrev:-----
Några frågor att besvara: Hur kände man till de ryska minorna? Hur kände man till att de skulle aktiveras via radiosändare? Vilka signaler skulle ha använts för att aktivera minorna? Hur var minorna (signalfrekvens, storlek etc)?

http://www.scales.se/doc/HTML/m_sakijar ... polkka.mp3
Man kände till dessa minor genom att tyskarna 1 1/2 månad tidigare råkat ut för dem!

Harisson E. Saliburýs bok om Leningrads belägring "De 900 dagarna" berättar följande:

Sid. 90: "På (Leningrads kommunistchef) Zjdanovs order planterade (överste) Bytjevskij ut radiokontrollerade minor vid många viktiga punkter som kunde tänkas råka i händerna på tyskarna. Dessa kunde detoneras med radiosignaler från rörliga fältsändare - ett av Leningradsdistriktet hemligaste vapen!"

Sid. 97: "Den 12 och 13 (juli 1941) var Bytjevskij fullt upptagen av befästnings- och mineringsarbeten. Kort efter gryningen den 13 lät han sända den radiosignal som detonerade de tre stora minor som han hade placerat under byggnaderna i Strugi Krasnije. I dem var tyska motoriserade enheter inkvvarterade, och förlusterna var betydande".

Tyskarna var efter detta säkert på sin vakt och lyckades finna odetonerade minor och därmed hur de var konstruerade och hur de utlöstes. Viborg föll ju den 31 augusti 1941 och då var det alltså känt även för finnarna.

Edit: Flyttar ett tecken ovan, alltså Harisson E. Salibury´s bok !
Senast redigerad av 1 Stilleben, redigerad totalt 25 gånger.

laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 nov 2004 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Inlägg av laitman » 25 sep 2006 08:12

Hej!
Borde kolla någongång. Sannolikt var det en överlöpare eller krigsfånge som avslöjat saken.
Laitman

laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 nov 2004 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Inlägg av laitman » 25 sep 2006 14:15

Hej!
Mitt inlägg var en minut försenat! Stilleben har förmodligen rätt. Men var minorna exakt placerats har knappast tyskarna avslöjat. Det har skrivit många berättelser om detta, men flere av dem är såpass osannolika att man inte bör ta dem på allvar, jag menar de i finska tidningar där veteraner berättat om sina upplevelser. Men då man fick krigsfångar och överlöpare så var ju dylika uppgifter de första man ville ha reda på.
Laitman

-vils-
Medlem
Inlägg: 386
Blev medlem: 10 apr 2002 11:48

ok

Inlägg av -vils- » 25 sep 2006 17:57

Tackar för informationen.

Man kan ju undra, dels om polkan verkligen fungerade som blockad för ryska sändare och att om så vore fallet, varför inte polkan användes av tyskarna och/eller vilket motvapen de hade i sin tur.

Man kan ju åtminstonde säga att OM polkan verkligen fungerade så var nog detta hemliga vapen med minorna ett pinsamt fiasko för ryssen..

:P

DonaldDuck
Medlem
Inlägg: 38
Blev medlem: 17 dec 2012 04:25

Re: Säkkijärven polkka

Inlägg av DonaldDuck » 31 dec 2012 02:38

Berättelsen om "Säkkijärven Polkka" är definitivt sann. Min morfars bror deltog i det såkallade Fortsättningskriget som någotslags tekniker och han berättade hela historien för mig och att dom spelade samma låt oavbrutet i över ett dygn för att störa ut ryssarnas radiosändningar på aktuella frekvenser, för att förhindra utlösandet av alla sprängladdningar som dom hittade i Viborg. Tyvärr kunde han bara finska och mina kunskaper däri är ganska bristfälliga och för övrigt berättade han ogärna om kriget, så jag kan inte bistå med några närmare detaljer.