Lidnersk knäpp

Diskussioner om språkhistoria, allmän språkvetenskap och den komparativa språkforskningen.
Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Lidnersk knäpp

Inlägg av Hexmaster » 29 aug 2006 07:16

...Det vet ni vad det är, va?
Bengt Lidner, född 16 mars 1757, död 4 januari 1793, var poet. Lidners diktning är ytterst känslosam och förromantisk och hans ämnen ofta spektakulära. Vid sidan av de stora dikterna skrev han även ett antal tillfällighetsverser till framstående personer och mecenater. Bland hans kändaste verk kan nämnas Grevinnan Spastaras död (1783) vilket ännu är mycket läsvärt.

Lidner fick visst understöd av Gustav III, men mindre än många andra skalder. Han var nära vän med Bellman. Det finns ett flertal anekdoter om Lidner, de flesta osanna och många av dessa påhittade av honom själv. Den mest berömde torde vara den om när han fick en Lidnersk knäpp. Den Lidnerska knäppen inträffade i skolan där Bengt Lidner allmänt uppfattades som trög och obegåvad. En dag hördes en knäpp från hans huvud och en skakning gick över ansiktet och hela huvudet. Efter detta gick skolan mycket lättare och han ansågs som normalbegåvad, ja, kanske mer.

Bengt Lidner knäpp innebar en plötslig intellektuell höjning som medförde att hans författartalang gjorde honom till en av vårt lands främsta skalder. När fotbollsliraren gynnas av en plötslig förvandling från medioker till superb är det en Lidners knäpp som spökar.
http://www.ifkfotboll.com/kronika.asp?id=229

Ovanstående är saxat från en hemsida för IFK Nyköping - bestämt första gången för min del. Men så är det också i sportsammanhang som den "lidnerska knäppen" verkar avgjort vanligast, åtminstone på nätet.
Då är det lika trevligt som oväntat (åtminstone för härdad undertecknad) att knäppens innebörd tydligen inte har muterat genom åren, utan än idag används om någon som plötsligt förbättrar sin förmåga. Det ligger ju nära till hands att jämföra med "få en knäpp", vilket är rena motsatsen.

Eller..? Det antyds här och var om folk som fått fel för sig, även om jag inte lyckas hitta något rejält exempel på nätet.


(Att anekdoten säkert är osann i sig är en helt annan fråga.)

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 09 apr 2002 10:10

Re: Lidnersk knäpp

Inlägg av Stefan » 29 aug 2006 22:56

Hexmaster skrev:.

(Att anekdoten säkert är osann i sig är en helt annan fråga.)
Tja, att det bokstavligen knäppte till och ryckningar gick är säkert kolorering av storyn ja. Men att en del ungdomar mognar sent och mognar intellektuellt först i 17-18- års åldern är inte helt ovanligt...
Dvs i skolan hankar de sig fram på säg godkänt och enstaka VG givna enbart för flit - kanske rent av svagare ändå - men blommar upp senare i livet. Kanske mha komvux.

Se. DEN versionen skulle jag utan vidare tro på! :)