Politik hörde samman med idrott för vissa....

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Politik hörde samman med idrott för vissa....

Inlägg av Robert Sköld » 07 aug 2006 12:14

Under 1900talets första hälft kom diverse politiker på att Sporten var ett ypperligt "redskap" för att organisera folk inom sina partier. Jag vill minnas att åtminstone den socialdemokratiska ledningen var imot att nyttja sporten från och med 1920-talet, varför vet jag inte. Kommunisterna å andra sidan gjorde stora insatser för att få in sina medlemmar i lokala sportföreningars styrelser, för att på så sätt kunna skaffa sig en maktbas. Detta var en uttalad strategi, i fall den var styrd från Moskva eller om det var en inhemsk idé vet jag faktiskt inte. En sak som kanske är okänt för de flesta är att många av de sportföreningar som har ett namn som slutar med AIF var löst eller hårt knutna till SKP och dess efterföljare (läs detta bla, http://www.flamman.se/kolumnister.php?id=929).

Nu kommer jag till min fråga; Vet någon om vilka AIF föreningar som var knutna till SKP? Det verkar vara mycket svårt att få reda på via internet, och de böcker jag har läst i frågan är kurslitteratur som i princip är omöjlig att få tag på, i alla fall i Linköping.

/Robert Sköld

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 07 aug 2006 12:19

Hittade en hemsida som tar upp lite mer av AIFs historia http://www.sonny.se/aif/historia.php , sidan fanns under AIF Stockholm Boxning, en av de få klubbar som behöll sitt AIF-namn med ursprunglig betydelse.

Jag citerar denna sida då ytterligare intressant information fanns där;
Stockholms AIF såväl som övriga föreningar koncentrerade sig på de stora folkidrotterna, främst fotboll, friidrott och kraftsporter som boxning, tyngdlyftning och brottning, men även orientering, skidåkning och gymnastik. I mitten av 30-talet minskade aktiviteterna i Arbetarnas idrottsförbund. Förbundet upplöses 1936 och föreningarna uppmanades att ändra namn till allmänna idrottsföreningen och söka inträde till Riksidrottsförbundet. Då detta skedde fanns 131 föreningar med ca. 8000 aktiva. Stockholms AIF gick dock mot strömmen och behöll sitt namn och återinträdde dessutom i svenska boxningsförbundet igen. I samband med en rad polisrazzior mot kommunister och Sveriges Kommunistiska Parti 1940 beslagtas AIF:s arkiv och kunskapen om en stor del av klubbens historia försvinner. Mitt under kriget flyttar klubben till sina nuvarande lokaler på S:t Eriksgatan 69 2 tr ner.
/Robert Sköld

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5552
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Re: Politik hörde samman med idrott för vissa....

Inlägg av Sarvi » 07 aug 2006 20:51

Robert Sköld skrev:Jag vill minnas att åtminstone den socialdemokratiska ledningen var imot att nyttja sporten från och med 1920-talet, varför vet jag inte.
Inget svar på din avslutande fråga, men var det inte så att man i vissa vänsterkretsar såg idrottsrörelsen som ett sätt för borgerligheten att rikta arbetarnas kamplust och energi mot för etablissemanget ofarliga mål. Dvs bättre att de spelar fotboll än att de går i demostrationståg?

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 08 aug 2006 01:51

Jo det stämmer nog helt klart! Jag tror att många hade denna syn, men även att andra såg med stort allvar på att idrotten höll på att tas över av kommunister och socialister. Vill minnas att det var mycket debatt om politiken och sportens förenbarhet, och att det inte var helt utan politiska motiv som Riksidrottsförbundet skapades.

/Robert

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 02 apr 2003 12:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 08 aug 2006 15:02

Kiruna AIF bildades 1927 och hade de första åren en klart pro-kommunistisk profil. Föreningen bytte "Arbetarnas" till "Allmänna" 1968 men klubbmärket visar tydligt var rötterna ligger.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 14 aug 2006 14:54

Kul att se en bild på detta, finns mer är det bara skjuta på!

Proletärens FF kan väl nästintill räknas till detta, fastän det är en 1970-tals variant på den ursprungliga rörelsen.

/Robert

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 23587
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Inlägg av Hans » 14 aug 2006 15:07

Kirunasidan gav detta

Kort allmän historik om Kiruna AIF

Kiruna AIF bildades vid sitt konstituerande möte den 26 april 1927. Namnet AIF stod för Arbetares Idrottsförening. I april 1968 ändrades namnet till nuvarande, Kiruna Allmänna Idrottsförening. I folkmun kallas föreningen rätt och slätt AIF. Ett starkt ideellt engagemang har i alla tider präglat Kiruna AIF. En helhjärtad satsning på idrottsungdomen tillhör också föreningens grundstenar.
Vid starten 1927 togs grenarna friidrott, fotboll, brottning, boxning, gymnastik och skidor upp på programmet.
I slutet av 20- början på 30-talet ägnade sig föreningen även åt kraft- och frisksport samt bandy.
Åren 1930-36 tillhörde föreningen Arbetarnas Idrottsförbund, som var arbetaridrottens rikstäckande förbund i Sverige. Under denna period förekom inget tävlingsutbyte med RF-anslutna idrottsföreningar. På tävlingsarenorna möttes idrottsutövare från övriga AIF-anslutna föreningar, främst i Norrbotten, men även idrottare i broderföreningarna i Norge, Finland och Sovjetunionen. Det finländska idrottsförbundet för arbetaridrotten (TUL) lever kvar än idag.
På 30-talet byggde Kiruna AIF, med svett och möda, sin egen fotbollsplan. I mitten av samma decennium stod den egna hoppbacken på Bogdanoff klar. Under hösten 1934 cyklade(!) brottaren Erling Mukka och boxaren Pelle Hansson till Stockholm, för vidarebefordran till Paris där stora arbetaridrottstävlingar arrangerades.
1936 sökte Kiruna AIF återinträde i RF, vilket beviljades i februari 1937. Sedan dess har föreningen deltagit i tävlingar och matcher inom det nationella seriesystemet. Föreningsnamnet Arbetares bibehölls dock, som nämnts, till april 1968.


En googling på Arbetarnas Idrottsförbundgav detta:
Björlin, Lars, Arbetarnas idrottsförbund (AIF) och Röda sportinternationalen : några synpunkter med anledning av ett nytt källmaterial, i Idrott, historia och samhälle, Svenska idrottshistoriska föreningen / 1998.
http://www.hf.uio.no/iakh/forskning/for ... Sweden.htm

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 24 aug 2006 12:31

Tack Hans, Det var DEN boken jag har läst, men glömt titeln på!

Intressant det här med AIF, då det var knutet till "den röda olympiaden" och Spartakiaderna. Vill minnas att Motala AIFs damlag i fotboll spelade inför fulla hus borta mot nått Moskvalag, på trettiotalet någon gång. Har dock inte fått på pränt ifall min gamla moderklubb MAIF var en ursprunglig AIF klubb.

/Robert

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 02 apr 2003 12:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 28 aug 2006 22:55

Motala AIF bildades 1907 vilket nog är alldeles för tidigt för att vara en del av Arbetarnas IF. Tror faktiskt inte speciellt många av de Arb. IF som bildades på 20- och 30-talet finns kvar idag. Bortsett från tidigare nämnda Kiruna och Stockholms AIF så är de enda jag känner till med rötterna i Arb. IF, Storfors AIK från Piteå (där A:et fortfarande står för Arbetares) och Essviks AIF ifrån Sundsvallstrakten. Finns säkert fler men de flesta AIF som finns idag har säkert redan från början varit Allmänna IF. Av de föreningar jag nämnt är det endast Stockholms AIF som fortfarande officiellt har en socialistisk inrikting även om jag tror de flesta av deras boxare inte lägger någon större vikt vid det.
Under 70-talets vänstervåg bildades en del nya föreningar med kommunistiska värderingar varav några lever kvar, en av de mer välorganiserade är AIF Barrikaden från Malmö, I Göteborg finns ju dels Proletärens FF som är knutet till det som idag heter Kommunistiska Partiet och är mycket aktivt i olika politiska sammanhang (t ex demonstrationen mot Israel vid friidrotts-EM) och dels AIF Göteborg som jag tror har en mer allmän vänsterprofil. Vet inte alls hur förhållandet mellan dessa klubbar är. Finns även Proletärens Schackklubb i Göteborg.

Användarvisningsbild
Robert Sköld
Medlem
Inlägg: 2581
Blev medlem: 09 okt 2002 02:23
Ort: Linköping/Motala

Inlägg av Robert Sköld » 29 aug 2006 20:31

Du verkar insatt Rancid! Vet du hur det förhåller sig med den andra kända MAIF klubben, Mjällby AIF?

/Robert Sköld

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 02 apr 2003 12:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 29 aug 2006 22:22

Mjällby AIF bildades 1939 några år efter Arbetarnas IF lagts ned. Ett hyfsat känt MAIF som har viss anknytning till Arb. IF är Malmbergets Allmänna IF som bildades 1904 men som i slutet av 30-talet gick samman med Malmbergets Arbetares IK under MAIF:s namn och klubbmärke. Ytterligare en fortfarande existerande klubb som tillhörde Arb. IF är Boxningsklubben Winter från Kiruna. Norrbotten verkar vara den del av landet där Arbetarnas IF lyckades bäst, kanske inte så konstigt med tanke på att kommunisterna var starka där och att socialdemokraternas skepsis mot hela AIF-konceptet antagligen hämmade förbundet i de delar av landet där SAP dominerade arbetarrörelsen.

När det gäller politiska idrottsföreningar så tycker man att det borde dykt upp några nazistiska sådana under 30-talet med tanke på nazisternas intresse för sundhet och fysisk fostran. Men jag har aldrig hört talats om någon sådan. Kanske någon annan vet bättre?
SS Manhem är trots sitt något negativt laddade namn bara ett oskyldigt Schacksällskap från Göteborg :wink:

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 31 aug 2006 10:27

Rancid skrev:SS Manhem är trots sitt något negativt laddade namn bara ett oskyldigt Schacksällskap från Göteborg :wink:
Är du verkligen säker på att det inte är ett subversivt sällskap ;)

AIFHelsingborg
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 29 dec 2006 21:50
Ort: AIF

Inlägg av AIFHelsingborg » 29 dec 2006 21:58

Hej Robert, kanske med flera
Scrollade lite på AIF för skojs skull, då kom "skalman" upp. Jag fick då se att det har varit en diskussion angående AIF. Jag har varit ordförande i AIF Helsingborg under många år på 80 talet, även varit ordförande för Samorganisationen för Arbetarnas Idrottsföreningar = AIF sam. Om ert intresse har hållt i sig kan jag väl komma med lite litteraturtips, eller kanske annan info som jag kan gräva fram från det innersta i hjärnan.
Mats

sollinus
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 12 maj 2015 17:49
Ort: malmö

Re: Politik hörde samman med idrott för vissa....

Inlägg av sollinus » 12 maj 2015 18:54

Det har gått några år sedan du skrev AIF Helsingborg men jag är mycket intresserad av den information du har.
Kan jag kontakta dig på något vis?