Arkeologiskt fynd kan vara ett observatorium

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Arkeologiskt fynd kan vara ett observatorium

Inlägg av Marcus » 13 maj 2006 10:04

Arkeologer har i norra Brasilien påträffat något de antar är ett astrologiskt observatorium som kan vara 2.000 år gammalt.
Fyndet gjordes i Amazonas flodområde nära gränsen mot Franska Guyana, rapporterar brasilianska dagstidningen O Globo.
- Endast ett samhälle med en komplex kultur har kunnat bygga ett liknande monument, sade Mariana Petry Cabral, arkeolog vid IEPA, ett vetenskapligt och tekniskt forskningsinstitut i Brasilien.
Monumentet är byggt av 127 tre meter höga granitblock som är placerade i regelbundna cirklar på ett öppet fält. Cabral menar att det hela påminner om ett tempel och att det kan ha använts som observatorium eftersom granitblocken har placerats på ett sätt som gör att de markerar vintersolståndet.
I december gör solens gång att strålar passerar genom ett hål i ett av blocken, antagligen en gång ägnat att ge vägledning för jordbruket och som en del i religiösa ritualer.
Enligt forskarna påminner monumentet en del om det berömda Stonehenge i södra England, även det ett fynd som dagens forskare inte med säkerhet kan förklara för eftervärlden.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=6

/Marcus