Tyska fångar i Uddevalla högg varandra med yxor

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Skriv svar
Hummern
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 15 november 2005, 13:45
Ort: Hummern

Tyska fångar i Uddevalla högg varandra med yxor

Inlägg av Hummern » 15 november 2005, 14:00

Dagens artikel i Bohusläningen ger upphov till eftertanke. Det var nog inte så kul att vara internerad tysk i Uddevalla hösten 1945. Vet någon hur många som klarade sig i Sovjet till 1955?
Vilken var "smartaste" självstympningsmetoden? Hur mycket behövde en tysk soldat stympas för att få slippa utlämnas till Sovjet?

Bohusläningen Tisdag 15 November 2005 För 60 år sedan sändes soldater från Backamo till Sovjet

Sverige var inte med bland andra världskrigets stridande parter. Men landet var inte helt utanför kriget, inte ens när det var slut.
Backamo blev ett fångläger för tyska soldater, som skickades till Sovjet för 60 år sedan.

Baltutlämningen vållade stora protester i Sverige, och är en välkänd historisk händelse. Drygt 160 balter som stridit på tyskarnas sida och flytt till Sverige utlämnades till Sovjetunionen i början av 1946. Då hade redan cirka 2 700 tyska soldater skickats till Sovjet från Sverige. 900 av dem var fångar på Backamo. 30 november sattes de på tåg i Ljungskile för transport österut.
- Det fanns ett visst förspel till det, säger Rune Hasslöf som tillsammans med Per Norberg skrivit en bok där interneringen och utlämnandet finns med.
9 maj 1945 internerades de första tyska soldaterna på Backamo lägerplats som började återbyggdas 1939 och som användes för del av militärutbildningen som sedan 1913 egentligen fanns i Uddevalla.

Protester
1 226 soldater internerades på Backamo. Här började de ett nytt liv som innehöll arbete med flygplatsen, svenskastudier med mera. 6 juni samma år sa samlingsregeringen ja till Sovjets begäran om utlämning.
Beslutet väckte en del protester, som i sin tur möttes av motstånd från LO och andra fackliga och socialdemokratiska organisationer.
På Backamo inleddes hungerstrejk bland tyskarna när beslutet blev känt på hösten. Sedan kom ett beslut om uppskjutning av utlämnandet.
- Det lurade tyskarna. Då trodde man att allt var klart, säger Rune.
- Så kom den blodiga fredagen.
Historien om den innehåller bland annat skildringar om hur internerna gömde sig och försökte skada sig så att de inte skulle kunna skickas iväg.
- De delade yxor. ”Du hugger mig. Jag hugger dig”, berättar Per Norberg om stympningsförsöken som bevittnades av polis och militärpolis som stormade lägret inför utlämnandet.

Sändes till Västtyskland
Alla tyska soldater utom en skickades iväg från Backamo. 300 av dem sändes tillbaka till Västtyskland. Överenskommelsen i fredsavtalet sa att de skull skickas dit där de hade krigat. De 300 fick leva som andra tyskar. De andra var fångar i Sovjet i tio år. En av soldaterna hade hängt sig i Backamo före avresan. Andra utsattes tidigare för skenavrättningar spelade av tyskar som ville sätta åt österrikiska soldater som krigat för Tyskland men som dödat sitt befäl och deserterat.
Per Norberg är i dag ordförande i Stiftelsen Backamo lägerplats, vilket Rune Hasslöf också varit. Stiftelsen driver hela området med alla byggnaderna på den kommunala marken som fortfarande har spår efter den historiska händelsen.
30 november föreläser Rune Hasslöf på Bohusläns museum om detta.

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Re: Tyska fångar i Uddevalla högg varandra med yxor

Inlägg av Stefan » 15 november 2005, 14:06

Hummern skrev: Andra utsattes tidigare för skenavrättningar spelade av tyskar som ville sätta åt österrikiska soldater som krigat för Tyskland men som dödat sitt befäl och deserterat.
.
Detta passus är nästan det intressantaste i hela referatet. Vet du något mera??
dvs såväl om skenavrättningar - som denna fragging=mord på befäl, med åtföljande desertering??

Hummern
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 15 november 2005, 13:45
Ort: Hummern

Inlägg av Hummern » 15 november 2005, 14:35

Känner tyvärr inte till mer än vad som står i texten men ska försöka ta mig till Bohusläns museum den 30:e.

Men kanske någon på skalman vet mer?

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11860
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 19 november 2005, 14:06

Det kan också vara nånting psykologisk också, men det är ju häpnadsväckande.

Stefan

Användarvisningsbild
Bagheera
Medlem
Inlägg: 2001
Blev medlem: 17 september 2003, 03:16
Ort: Göteborg, Stockholm, Umeå

Inlägg av Bagheera » 20 november 2005, 02:27

Jag har läst utförligt om krigsfångarna på Backamo och vad som hände där med stympningar m.m.
Antagligen i ngn bok av Terje Fredh. Kan tänka mig att det var "Flyg och flyktingar 1939-1945". Finns på bibblan.
Har den tyvärr inte själv, så vi får vänta på att "Hummern" har bevistat föredraget och meddelar vidare.

Edit;
kollat genom Terje´s böcker på bibblan i arkivet idag, uppgiften finns inte i hans böcker.

Hummern
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 15 november 2005, 13:45
Ort: Hummern

200 stympade tyska soldater utlämnades

Inlägg av Hummern » 1 december 2005, 13:33

Den 30 nov 2005 kl 19 samlades ett 40-tal åhörare (uppskattad medelålder cirka 70 år) på Bohusläns museum i Uddevalla för att höra Rune Hasslöf under 1 timma berätta om "Backamo för 60 år sedan".

Kort sammanfattning:
Tidigt på morgonen den 30 november 1945 kördes bussar fram och militärpolis rusade utan förvarning in på Backamo förläggning för att utlämna 1200 tyskar till Sovjetunionen och det ockuperade Tyskland. Tåg stod klara och väntade i Ljungskile.
Trots överraskningsräden mot förläggningen hann 200 tyskar ändå stympa varandra innan militärpoliserna satte stopp. Officerarna (det fanns totalt 110 st varav en general) var mycket aktiva i stympningen.
Svenska regeringen handlade lika hedervärt som när Anna Lind utlämnade egyptier till tortyr och i januari 1946 utlämnades också de 200 stympade soldaterna, trots sina skador. Ett grymt öde och man skäms för att vara svensk när man får reda på sådant här. Socialdemokrater var bland de första hamnade i tyska läger när Hitler fick makten i Tyskland och det fick de tyska fångarna i Sverige betala dyrt för efter kriget. En löjtnant hängde sig på Backamo. På den närliggande förläggningen Grunnebo tog en tysk soldat också livet av sig. På Grunnebo vistades österrikare, sudettyskar och andra som inte ”drog jämt” med rikstyskarna på Backamo. På Grunnebo fanns 3 österrikare som på Nordkalotten mördat sitt befäl och deserterat. Dessa 3 höll på att bli lynchade när de först hamnade på Backamo.

Av de 1200 tyskarna skickades 300 till västockuperade Tyskland och 900 till Sovjetunionen.
Efter 10 år i Sovjetunionen återvände de 400 som fortfarande var vid liv från Sovjet.
Det var alltså mindre än 50% chans att överleva i Sovjet och stympning för undvika utlämning framstår som både förståeligt och rationellt.

Den svenska samlingsregeringen gick med på Sovjetunionens utlämningsbegäran som kom i juni 1945. Den i nytillträdda socialdemokratiska regeringen genomförde utlämningen 30:e nov 1945. Dock reserverade sig 3 socialdemokratiska statsråd med juristutbildning mot beslutet. Utlämningen var olaglig och ett juridiskt övergrepp. Men de 3 socialdemokratiska statsrådens protester tystades ner. S-regeringen ville inte äventyra ett stort handelsavtal på över en miljard som diskuterades med Sovjetunionen. Tyskar och balter skickades därför medvetet till välkänd svält, tortyr och död.

Rune Hasslöf berättade om böcker som handlar om både balt- och tyskutlämningen. Tyskarna på Backamo var vanliga soldater, ej SS. Flera av soldaterna gifte sig med svenska kvinnor. En bor idag i Lerum och en annan i Trelleborg. Flera var konstnärer. Alla yrken var representerade. De fick råmateriel av svenskarna därefter skötte de sig själva. De gav också ut en egen tidning, Backamo Nactrichter, och arbetade på flygplatsen.

Enligt Rune Hasslöf har ingen rättsprocess drivits i frågan om utlämningen trots att den var olaglig. Hasslöf berättade "sådant tystats ner". Några tyska specialister fick stanna i Sverige och dessa var med och utvecklade vapnet "Carl-Gustaf". Flera tyskar rymde från Backamo och Grunnebo men återbördades efter några dagar på flykt. Bara en Backamo-rymling lyckades via Norge ta sig hela vägen hem till Tyskland.

Ett intressant föredrag om ett mörkt kapitel i vår historia som det snart inte finns någon kvar som kan berätta om. Den hämndlystenhet som de allierada behandlade tyskarna med under slutet av och efter andra världskriget med får Versaillesfreden att framstå som en lätt tillrättavisning.

Skriv svar