Operation Uppsala, Nixon och Rosenbergs.

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 nov 2004 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Operation Uppsala, Nixon och Rosenbergs.

Inlägg av laitman » 25 mar 2005 22:30

Hej!
Eftersom någon säkert undrat vad den sk. Operation Uppsala, som jag nämnde i samband med de avrättade desertörerna i Villmanstrand, gick ut på så tänkte jag nämna några händelser som har sin upprinnelse i dessa Er.P 4:s äventyr under andra världskriget.
Operation Uppsala var namnet på en av USA igångsatt spionage-aktion i början på femtiotalet.
Huvudrollen spelades av en grupp före detta finska fjärrpatrullmän som värvats av amerikanerna att utföra vissa uppdrag inne i Sovjet. Sammanlagt var det fråga om minst 8 man, bl.a Mannerheimriddaren Paavo Suoranta, som utbildades i olika färdigheter så långt borta som i Colorado, och som sedan opererade inne i Sovjet.
Den mest kontroversielle personen var den tidigare fjärrpatrullmannen Arvo Juvonen från avdelning Vehniäinen. Han utförde åtminstone tre uppdrag inne i Sovjet som ledde till politiska förvecklingar för Finlands del. Han och hans kumpaner höll till på ett hotell nära Oslo där de uppträdde som skogsarbetare. Omgivningen tyckte dock att dessa var underliga skogshuggare som ofta fick besök av CD-skyltade bilar med amerikanska militärer. En av de som besökte "skogshuggarna" var general Eisenhower som strax efteråt valdes till USA:s president.
Tillsammans med en kumpan gjorde Juvonen en recognoseringsfärd till Sordavala i början av 50-talet. Hans uppgift var att kartlägga olika installationer som järnvägar och broar. På väg tillbaka mot gränsen råkade han i eldstrid med ryska KGB-män och nedsköt och dödade en av dessa. Detta var något amerikanarna blev förskräckta över ty man hade utgått från att en "låg profil" var av nöden.
Lite senare gjorde Juvonen ensam en färd från norska gränsen in i Sovjet. Nu gick det illa såtillvida att han upptäcktes någon kilometer inne på sovjetiskt territorium blev beskjuten och tvingades åtevända. Lyckligtvis var hans uppdragsgivare kvar och han räddades över gränsen.
Efter en tid flög han tillsammans med en kumpan, Repe Sappinen, med varmluftsballong från Norra ishavet in över Kola-halvön. Uppgiften var att lämna en försändelse med pengar och annat åt en värvad rysk agent i en "postlåda" nära Murmansk. Uppdraget gick bra men på återvägen var paret så nonchalant att de helt i onödan upptäcktes av sovjetiskt flyg. Gränsvakter med hundpatruller sattes in. Nu var det så att dessa agenter penslade landstigningkängorna med ett medel som slog ut hundarna och de kunde återvända till norska sidan oskadda efter en dramatisk flykt.
Orsaken till att man på sovjetisk sida visste med vem man har att göra var Juvonens vana att, som Bond sade "My name is bond, James Bond", efter utfört uppdrag lämna ett meddelande vid gränsen åt sina förföljare " Arvo Juvonen från Terijoki skickar sina varmaste hälsningar".
Tack vare detta kunde Juvonen besöka Finland först 1996. Han var då bosatt i Florida och var som han själv sade "En av västs män i det kalla kriget".
Samma fjärrpatruller hade ju lagt beslag på den kodbok som gav upphov till "Operation Venona" där Alger Hiss, som grillades i rätten av Richard Nixon, och makarna Rosenberg avslöjades som sovjetiska spioner.
En mera bisarr episod ledde till att storspionen Rudolp Abel utväxlades med U-2 piloten Francis Gary Powers. Förmodligen var det Juvonen och hans kumpaner som startade händelsekedjan.
KGB hade en finsk agent vid namn Reino Häyhänen, en alkoholiserad figur som opererade både i Finland och USA. Nu finns det olika versioner på vad som hände. Jag har uppfattat saken som så att Häyhänen fick i uppdrag att ta kontakt med tidigare fjärrpatrullofficerare för att utröna vad som var på gång. Som en följd av detta satt han i en restaurang i Helsingfors och pratade med en tidigare fjärrpatrullchef, som plötsligt utbrast " Vad frågar du riktigt, man kan ju tro att du är sovjetisk spion?" Häyhänen greps av panik och tänkte först ge sig över gränsen till Sovjet. Efter att ha tänkt över situationen gick han in på USA:s ambassad i Paris och "hoppade av". Trots att han inte borde ha haft några verkligt värdefulla uppgifter kunde han dock avslöja Rudolph Abel, en av KGB:s mest framgångsrika agenter i USA. Abel greps, dömdes och utväxlades senare med Powers.
Laitman