Kursk - ubåt i grumligt vatten, SVT1 söndag kl 16.00

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Anton Severin
Medlem
Inlägg: 698
Blev medlem: 30 okt 2003 20:49
Ort: Habo

Kursk - ubåt i grumligt vatten, SVT1 söndag kl 16.00

Inlägg av Anton Severin » 26 feb 2005 13:12

Missade ni denna mycket intressanta och övertygande dokumentär i torsdags så går reprisen i morgon söndag.
Kursk - ubåt i grumligt vatten
Kolliderade den ryska kärnvapenbestyckade ubåten Kursk med en amerikansk ubåt? Var världen nära ett tredje världskrig i augusti 2000? Hemlighetsmakeriet kring haveriet gick orimligt långt. 118 män dog, instängda i ubåten på havets botten. En fransk dokumentär ställer obekväma frågor om presidenten Vladimir Putin medvetet offrade besättningen för den egna statsnyttan.

Den franske filmaren Jean-Michel Carré har ägnat fyra år åt att kartlägga Kursk-katastrofen när en rysk ubåt sjönk till botten vid en marinövning i Barents hav. Carrés ambition har varit att vända på varje sten för att komma fram till vad som verkligen hände.

Carrés slutsatser är att ryssarna var på väg att ge Kina tillgång till ett av sina hemligaste vapen. Men planerna upptäcktes av USA, som sedan mer eller mindre av misstag torpederade den ryska flottans stolthet, Kursk. Därefter fick president Putin så kalla fötter att han lierade sig med Bill Clinton i ett militärt cover-up av jätteformat.

Carré menar att det fanns kinesiska agenter ombord på Kursk under stridsövningen för snart fem år sedan. Deras ärende var att studera ryssarnas hemligaste och världens bästa torped, Shkval, i aktion ett vapen, som ryssarna tänkte sälja till Kina. En sådan försäljning skulle rubba världens maktfördelning och det ville USA till varje pris förhindra.

President Putins mörkläggning av haveriet gick orimligt långt. 118 män dog, instängda i ubåten på havets botten. ©Les Films Grain De Sable

I filmen för flera experter fram uppgifterna att Kursk först rammades av en amerikansk krigsfarkost, därefter besköts med en missil och sjönk. Ett tredje världskrig kunde ha stått för dörren. Men den nyvalde presidenten Vladimir Putin valde att inte trycka på knappen. Istället iscensattes en mörkläggning där han valde att offra de 118 marinsoldaterna. Inga vittnen skulle finnas. Och när Kursk till slut skulle tas upp sågade man itu ubåten nere i djupet och förde bara upp den del av fartyget där den döda besättningen fanns. Den andra delen renrakades på innanmätet och sprängdes.

Putins förklaring till haveriet var en olyckshändelse under stridsövning. Något som han orubbligt höll fast vid, även under mötena med de rasande änkorna. På ett av dessa möten skriker en änka ut anklagelser av en sort som aldrig tidigare setts och hörts i den ryska statstelevisionen, som direktsände mötet. Den hysteriska änkan tystas genom att en läkare träder fram och ger henne en spruta inför den chockade publiken. Efteråt körs alla journalister ut ur lokalen, men filmkopian som omedelbart beslagtogs har ändå hittat vägen till Carrés film.

Parallellt med en spionaffär på högsta tänkbara nivå, skildras också hur Vladimir Putin, mellan två presidentval, tar kontroll över pressen och alltmer stryper den fria information, som trots allt hade börjat få utrymme i Ryssland.
källa: http://www.svt.se

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Inlägg av Tomas Ibsen » 26 feb 2005 14:04

Jag såg den, och jag rekommenderar den STARKT! Den påvisar också likheter med Putins politik och den gamla Sovjetunionens. Men mest fokuserar den på mörkläggningar, dimridåer och mindre kalla ubåtsbefäl.

/Tomas

Användarvisningsbild
Flensburg
Medlem
Inlägg: 589
Blev medlem: 07 jan 2003 12:07
Ort: Nuewa Estockolmo

Inlägg av Flensburg » 26 feb 2005 18:35

Sjukt! Såg den och den var otrolig. :o

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 06 aug 2003 16:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 26 feb 2005 19:49

Såg den också, sällan har Dokument utifrån visat ett så mediokert program. Konspirations teorierna haglade utan minsta uppbackning med bevis när det gällde Kursks undergång. Mystiska okända experter uttalade sig "så här var det" alternativt "så här måste det ha varit" utan att ifråga sättas, förklara elelr ebvis föra sina påståenden. I själva verket så verkade frånvaron av bevis var programets främsta bevis. Helt oseriöst!

Den ryska haveri rapporten avfärdades med en eller två meningar utan tillstymmelse av mer ingående granskning osv.
Lista kan göras mycket lång. Kändes bitvis som ett "USA är roten till allt ont" program...

Klasse
Medlem
Inlägg: 86
Blev medlem: 24 mar 2004 23:39
Ort: VästraGötaland

Inlägg av Klasse » 26 feb 2005 22:33

Håller med Kapten Gars.

Klasse

Användarvisningsbild
Thomas Johansson
Medlem
Inlägg: 485
Blev medlem: 08 maj 2003 12:06
Ort: Gbg

Inlägg av Thomas Johansson » 27 feb 2005 09:49

Såg också programmet. Kan det verkligen gått till på det viset som de antydde i programmet?

Användarvisningsbild
subskipper
Medlem
Inlägg: 1226
Blev medlem: 23 mar 2002 16:30
Ort: Örebro (Äntligen hemma igen)

Inlägg av subskipper » 27 feb 2005 16:24

Riktigt seriös dokumentär! Gillar särskilt segmentet där de visar en bild av USS Seawolf och kallar henne för Memphis. :|~Henric Edwards

Användarvisningsbild
Belisarius
Medlem
Inlägg: 5093
Blev medlem: 26 nov 2004 14:43
Ort: Utrikes

Inlägg av Belisarius » 27 feb 2005 17:07

Intressant, hehe. Memphis är ju en FoU-plattform också, men det tar ju c:a ett ögonblick att se skillnad på Seawolf-klass och Los Angeles-klass..

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Inlägg av Tomas Ibsen » 27 feb 2005 20:29

Henric Edwards skrev:Riktigt seriös dokumentär! Gillar särskilt segmentet där de visar en bild av USS Seawolf och kallar henne för Memphis. :|~Henric Edwards
Hm... Inte bra, men du får faktiskt ha översende. Då det är jounralister kan man inte ha för stora förväntningar på varken källriktighet eller överensstämande information.

Och resultatet av den här dokumentären är som vanligt att man inte vet vad man ska tro. Även om det visserligen saknades mycket i bevisningen i programmet så fanns det ju inåtbuktande hål, men om det hade varit torpedträffar borde väl dykarna inte ha missat att ta bort även den biten? :?

/Tomas

Användarvisningsbild
Dalmas
Medlem
Inlägg: 2235
Blev medlem: 10 apr 2002 10:25
Ort: Torde framgå

Inlägg av Dalmas » 27 feb 2005 21:11

Den franske filmaren Jean-Michel Carré har ägnat fyra år åt att kartlägga Kursk-katastrofen när en rysk ubåt sjönk till botten vid en marinövning i Barents hav. Carrés ambition har varit att vända på varje sten för att komma fram till vad som verkligen hände.
Självklart måste han konstruera en konspirationsteori. Vad skulle filmen annars handla om?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 28 feb 2005 08:22

Om han ägnat fyra år - heltid? - åt just detta så borde han haft mycket mycket mer att komma med; extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis. Nu har man inte all tid i världen i en sån här film, men om man ägnar värdefulla sekunder åt att skildra glamoriseringen av Putin, men sammanfattar och avfärdar den officiella haveriutredningen med ett "och så vidare, och så vidare", då är det lika enkelt att avfärda denna lättviktiga konspirationsdokumentär med ett "ja, ja".

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6055
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Inlägg av sonderling » 01 mar 2005 09:52

Man får ursäkta men jag har blivit så skeptisk till franska dokumentärer som avhandlar USA på olika vis.

Själv fattade jag inte varför Amerikanska ubåtar både skulle ramma och torpedera kursk. Det hade väl räckt med nått utav det.
Att Amerikanska och Ryska ubåtar krockat är ju inget nytt så det är ju möjligt att nått sånt hänt. :?


Sonderling

Ps (Annars är det så mycket konspirationsteorier i omlopp så fort nått händer nuförtiden att man börjar undra om det är en allmän trend eller vad?)

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 01 mar 2005 11:19

Ett av problemen med teorin om de amerikanska ubåtarnas krock och sedan anfall, var väl att det inte lades fram något stöd för den teorin, annat än kollisionsskador på Kursk. Att en torped träffat Kursk skulle bevisas av ett runt hål som kunde skymtas i fören strax innan torpedrummet. Men är ett cirkulärt runt hål verkligen bevis för en torpedträff? Exploderar inte amerikanska torpeder "on impact", vilket skulle lämna ett mer söndertrasat, ojämt, intryckt hål? "Beviset" såg mer ut som om någon skurit ut ett runt hål, eller kanske fattades en plåt...

Mvh -Dan

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Inlägg av Tomas Ibsen » 01 mar 2005 12:32

Dûrion Annûndil skrev:"Beviset" såg mer ut som om någon skurit ut ett runt hål, eller kanske fattades en plåt...

Mvh -Dan
Ah! Tack för det kanske något oavsiktliga svaret på en av mina funderingar. :)

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6498
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Inlägg av tryggve » 01 mar 2005 12:39

Det var ffa torpedexperten som fick mig att tycka det var löjligt. Shkval är inte direkt en ny konstruktion, det är ett vapen med hög fart. Men räckvidden brukar anges till 8-10 km, och den gör så mycket ljud att enda praktiska användningen är med en taktisk kärnladdning.

USA hade SUBROC, ryssarna SS-N-15 och SS-N-16 med betydligt längre räckvidd.


Påståendet att Kina ”blivit jämbördig marin makt med USA” när man köpt Shkval känns som rena dumheterna.

Och jo, ”torpedträffen” i skrovet såg onekligen ut som om den var utskuren. Bärgningsfirman avskiljde väl fören från resten av skrovet, det kan inte ha uppkommit då?