Dator och internet

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28545
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Dator och internet

Inlägg av Hans » 23 februari 2005, 00:01

Kanske gränsande till historia men om vi kallar det nutidshistoria?

Jag har under min livstid (född 1961) upplevt revolutionen. Jag sitter här närmare midnatt framför min dator och skriver detta inlägg till mer eller mindre likasinnade som jag under en viss tid har lärt känna här på skalman. Jag bor en sådär 100 mil från Sverige men jag kunde ha bott på andra sidan jordklotet, som Varjag. Socialt sett är detta kanske en mer revolutionär utveckling än det rent tekniska - som jag f.ö. inte begriper. Just nu sitter miljontals människor och chattar, e-mailar och sms'ar. Andra läser på ett forum som intresserar dem eller surfar runt efter information, pornografi eller de senaste nyheterna. Miljontals andra sitter som klistrade vid sina spel. Hur kommer detta att påverka samhället, hur har det påverkat samhället? Har vi någonsin sett en så snabb och radikal förändring av folks vanor? Detta har skett på, låt säga 15 år. Boktryckarkonsten, radion, tv'n - för mig förbleknar alla dessa i snabbt genomslag och i förändrade vanor. En parantes, bara att sitta så nära en bildskärm - ingen gjorde det förr och nu gör nästan alla det - vilka negativa effekter kan det få? Det var en parantes, jag är mer ute efter det vad jag skulle kalla det sociala genomslaget.

Svar, synpunkter och kommentarer emottages tacksamt.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Perra
Medlem
Inlägg: 1762
Blev medlem: 8 maj 2004, 13:14
Ort: Vintergatan, ta till höger när det blinkar!

Inlägg av Perra » 23 februari 2005, 00:37

Det hela har säkert enorm betydlese socialt som sagt, det är en ofattbar revolution i teknikväg som skett de senaste åren, stora förändringar sker överhuvudtaget, och har skett de senaste 15 åren även på andra områden. Men kom nu ihåg att även om det känns som att det gäller alla, så är det inte så, ca 5% av jordens befolkning har tillgång till internet hörde jag på en föreläsning härom veckan. Resten har följaktligen inte det, men påverkas säkerligen ändå av det hela på olika sätt...fenomenet kan nog snarast beskrivas som globalisering.

Användarvisningsbild
Probstner
Medlem
Inlägg: 5179
Blev medlem: 18 oktober 2004, 09:05
Ort: Stockholm

Inlägg av Probstner » 23 februari 2005, 01:27

De som har PC hemma är kanske inte så många, men jag inbillar mig att internetkafeer och liknande är flitigt använda världen över. F ö går det inte att komma ihåg hur livet var före nätet. Det är som när man får barn - plötsligt undrar man vad man gjorde hela tiden innan de fanns.

/ Probstner

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 23 februari 2005, 09:54

Probstner skrev:Det är som när man får barn - plötsligt undrar man vad man gjorde hela tiden innan de fanns.
Själv satt jag och chattade :D

Jag började modema på BBS:er i slutet av 80-talet, för oss har revolutionen varit mindre abrupt än för folk i allmänhet; snarare är det besynnerligt att se hur alla andra tar efter ens egna vanor, som verkade så besynnerliga för bara några år sedan...

På den tiden var det naturligtvis lokalnummer som gällde för det mesta, men det fanns en rätt så avancerad lösning för att distribuera mail mellan BBS:er över hela världen, utvecklad och driven av hemmapulare. FIDOnet var namnet, genom den kunde man maila folk i Belgien, Israel eller Australien från sin hemdator, och få svar nästnästa dag. Helt utan Internet!

Sa jag att vi lekte med tallkottar också? Jaja...

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11932
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 18 mars 2005, 16:47

För mig som är intresserad av demografi och sockenhistoria så är demografiska databasen på Umeå universitet en oumbärlig källa, adressen dit är f ö http://www.ddb.umu.se och likaså använder jag databasen över södra Sverige, alltså Halland, Skåne och Blekinge. Jag är född 1970, så jag har varit en flitig internetanvändare under de senaste tio åren. Eftersom jag har ett inloggningskonto på Uppsala Universitet så kommer man åt alla tidskrifter som är elektronisk utlagda.

Stefan

Skriv svar