Det er med nutidens klima i Skandinavien og England let at lave en vrang bakspejlanalyse af forståelsen for "vin" som drik i England og Skandinavien i tiden fra år 40-77 e.Kr. og frem til 12-1300 tallet e.Kr.
Angelsaksiske krønike for året 1012 e.Kr. (manuskript C) skriver om Kong Svend Tveskæg’s hær i London, lørdagen efter Påske år 1012 e.Kr., hvor de netop var blevet lovet Danegeld på 48.000 Troy pund (17.900 kg) sølv:
”Wæron hi eac swyþe druncene,
forðam þær wæs broht win suðan”
Min oversættelse til nudansk.
"Blev de og svært [for]drukne,
fordi der blev bragt vin fra syd”
Det vil med andre ord sige, at der i det sydlige England blev avlet vin år 1012 e.Kr. I Domesday Book fra år 1086 e.Kr. nævnes 46 vingårde over hele det sydlige England - fra Øst-Anglen til Somerset.
Den engelske abbede Ælfric fra Eynsham (ca. 955- ca. 1010)’s ”the Old English Illustrated Hexateuch”, Canterbury (British Library, MS, Cotton Claudius B. iv.) fra år 1000-1050 e.Kr. er en oldengelsk gengivelse af de første 6 bøger fra Det Gamle Testamente. Værket indeholder over 400 afbildninger i farver. Beretningen hér omhandler Noa (Noah) som vinavler i sin vingård, jvf. 1. Mosebog 9:20-22. Øverst tilser Noa (Noah) sine vinstokke. Nederst høstes vinen ved at vindrueklaserne plukkes og puttes i kurve. Herefter tømmes de over i en over jorden hævet kasse med 3 huller i siderne. Her trædes druerne til saft med fodkraft, dvs. vintrampning (druetrampning), hvorefter saften flyder ud gennem hullerne i siden og ned i et stort kar sat underneden. Oprindelsen til at vintrampning (druetrampning) udvikles i stedet for andre måder at presse druerne på skyldes, at alene fodkraft formåede at knuse drueskallen uden samtidig at knuse druernes kærner. Udover at vindyrkning ikke har ændret sig stort, gengives her hvorledes en vingård og vindyrkning i England tog sig ud år 1000-1050 e.Kr.
I det oldengelske digt ”Menneskets begavelser” (The Gifts of Men, sætning 74-75), der findes i Exeter Book fra 900 tallet e.Kr., hører vi at en vinavler kaldes en ”winþege” (vin-(mod)tager) fra ”þicgan, þiggja” (oldengelsk, oldnordisk) eller “at modtage”.
Billedkilde: British Library
Når vi derfor i mange af de rige grave finder en Si ("sálda" oldnordisk, "saaldh" olddansk) og øse ("öleysill, eysill" oldnordisk eller "øl-øse, øse") , f.eks. i jordfæstegraven ved Stenlille, Midtsjælland dateret til folkevandringstiden år 40-77 – 200 e.Kr., så betyder det ikke at man importerede vin, men at den blev fremstillet i vore egne landskaber. Den næste vrangforestilling er at formålet med en si var at fjerne urenheder i bryggen af øl eller vin. Det er ikke siens formål. Sien bruges til at fjerne de til bryggen tilsatte krydderier, som vi stadig gør det med Glögg.
Jeg tror ikke "Vín" i Vínland skal opfattes som en drik, og drikken har ikke været anset som noget eksotisk, sjældent eller fremmed i samtiden. Derfor mener jeg ikke at man, selv hvis man havde fundet vindruer, ville have fundet årsag til at navngive et nyfundet land som så.
mvh
Flemming