Ja alla parter på en marknad är vanligtvis rationella - i teorin att säljare och köpare möts när priset passar båda parter.
Grävmaskinen gör att fler arbetare kan utföra andra viktiga arbeten som behövs i samhället.
Davian skrev: ↑3 januari 2024, 10:53
Du är inne på en av de sakerna man kallar från Marxistiskt håll ”kapitalismens inneboende motsättningar”.
I korthet går det ut på att företag vill gå med profit. Profit får man av två saker; ökad försäljning och minskade utgifter. Den största utgiften för alla företag är personal så därför vill man begränsa löner mm på olika vis.
Vilket ju leder till minskad köpkraft, minskad profit och ytterligare minskade löner etc. Till slut får vi en ekonomisk kris.
Kort sagt; man vill att folk ska köpa grejer men inte betala ut löner till folk.
En i mitt tycke ålderdomlig förenkling av arbetsmarknadens mekanismer. Arbetsmarknaden består ju av så många olika aktörer och enskilda intressen att den tesen inte kan gälla en fri marknadsekonomi där aktörerna agerar rationellt ur eget perspektiv. Det är ju inte arbetsgivaren som allena bestämmer lönerna utan även löntagare har ju ett förhandlingsläge, förutom då möjligtvis i planekonomiska offentliga verksamheter där arbetsgivaren inte behöver bry sig om att produktionen motsvarar efterfrågan (sjukvården, polisen etc.).
Rent teoretiskt kan man förstås tänka sig en ekonomi där löner bestäms centralt med syfte att politiskt styra över det privata konsumtionsutrymmet, men då är det inte fråga om något som har med fri marknad att göra. På ett sätt är det förstås giltigt ur ett svenskt historiskt ekonomiskt perspektiv där man länge på politisk väg försökt reglera den privata köpkraften genom ingrepp i transfereringssystemen och öronmärkta pengar till kommuner och landsting.
Ett intressant ämne även om det är riktigt OT.