Svensk ost

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Skriv svar
Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3723
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Svensk ost

Inlägg av a81 » 1 april 2022, 23:38

Man läser ofta att den svenska osten Svecia har rötter tillbaka till 1200-talet. Även Prästosten har rötter långt tillbaka i tiden. Dock läste jag detta på Wikipedia:

Dessa ostar var dock inte alls några grynpipiga ostar som dagens prästost. Först 1786 tillverkades de första grynpipiga ostarna efter schweizisk förebild på Marsvinsholm i Skåne och omkring 1820 började den nya osttillverkningstekniken sprida sig till Västergötland.

Se: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4stost

Om Prästosten och Sveciaosten(?) inte var grynpipiga före sent 1700-tal, vad var det då för sorts ost? Rundpipiga ostar (jfr Herrgård och Grevé) har man också bara gjorts sedan sent 1700-tal i Sverige. Hur såg svensk hårdost ut före 1700-talets slut? Om den inte var varken grynpipig eller rundpipig, så bör det ha haft tät struktur:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Textur_(ost)

Såg alltså en svensk ost för 300 år sedan ut mer som Gouda eller Cheddar?

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5011
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 5 april 2022, 05:43

Jag undrar om det ens går att veta. Det är sällan som man hittar gamla ostar, och författare skriver inte så mycket om dem.
Senast redigerad av 1 koroshiya, redigerad totalt 5 gånger.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 5 april 2022, 11:30

Snabbtrålen gav: https://www.arla.se/artiklar/ostens-his ... 00%2Dtalet.
https://www.falbygdensost.se/inspiratio ... -ursprung/
http://ostmanifest.se/?page_id=46

Gillar skarpt Västerbotten och en av anledningarna till att jag emigrerade var Hushålls.

MVH

Hans

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Svensk ost

Inlägg av varjag » 5 april 2022, 12:52

En fråga bortom svensk........

Norsk Jarlsberg-ost har ju alltid varit smaklig - men häromdagen upptäckte jag att den Jarlsberg jag köper här var Amerikansk! Made in USA......

Hars norska Jarlsberg sålts eller vad ?????


undrar - Varjag

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 5 april 2022, 13:16

Chefen heter Gunnar Hovland men osten görs i en bunt olika länder om jag förstår det rätt: https://www.jarlsberg.com/contact

MVH

Hans

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5011
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 5 april 2022, 14:24

En sak jag lärde mig vid en trålning är att di gamle använde ostar för att bygga järnvägar förut. Det stod tydligt om utgrävningar vid ostlänken.

(För varjag - https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostl%C3%A4nken . Det finns en västlänk också som ser helt stollig ut. https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stl%C3%A4nken - den senare är mycket omdiskuterad i Göteborg.)

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28378
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 5 april 2022, 16:06

Var var det du bodde koroshiya?

MVH

Hans

Femtiotrean
Medlem
Inlägg: 5627
Blev medlem: 6 december 2011, 15:33

Re: Svensk ost

Inlägg av Femtiotrean » 5 april 2022, 17:49

varjag skrev:
5 april 2022, 12:52
Hars norska Jarlsberg sålts eller vad ?????
Jarlsberg-ost er en gautaler som er en mellomting mellom emmentaler (sveitserost) og gouda. Etter 1956 produseres Jarlsberg av TINE, og den ble registrert varemerke i 1972. Osten produseres også på lisens fra TINE i USA og Irland.
I 1961 begynte den første, forsiktige eksporten av Jarlsberg-ost. Per 2006 eksporterte TINE i alt 12 500 tonn Jarlsberg årlig fordelt på markeder i flere land. Dette utgjør 60 % av TINEs årlige samlede eksport.Utenfor Norge er forbruket størst i USA og Australia. Jarlsberg er i henhold til TINE den mest kjente og solgte importerte spesialosten i USA, og blir også produsert der av Alpine Cheese i Ohio, som ble kjøpt av TINE SA i 2012. Jarlsberg blir også produsert på lisens i Irland.
It's a damn fine cheese! För det priset får man kanske tredubbelt så mnga kilon av någon 15-procentigt billigost. men...

PS:
Eksport av TINE-produsert Jarlsberg-ost koster norske forbrukere nokså mye, ved at landbruksstøtte brukes til å subsidiere den eksporterte osten. I 2010 ble det eksportert 11 000 tonn ost, som samfunnsøkonomisk gav en kostnad på litt over en halv milliard kroner. Stortinget vedtok 19. januar 2016, etter forslag fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, å fase ut eksportsubsidiene innen 2020. Den norske forretningsmannen og redaktøren Trygve Hegnar hevder at eksport av Jarlsberg-ost i tidsrommet 1988-2016 har blitt subsidiert med rundt 40 milliarder kroner fra norske forbrukere og skattebetalere.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3723
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk ost

Inlägg av a81 » 5 april 2022, 21:38

Tycker ändå att det är intressant att man lyfter fram Sveciaosten (snarlik Prästosten) som medeltida, samtidigt som grynpipig ost inte har tillverkats mer än knappt 250 år i Sverige.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Svensk ost

Inlägg av varjag » 6 april 2022, 11:36

Tackar Hans & Femtiotrean för info !

Varjag

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5011
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 6 april 2022, 21:12

a81 skrev:
5 april 2022, 21:38
Tycker ändå att det är intressant att man lyfter fram Sveciaosten (snarlik Prästosten) som medeltida, samtidigt som grynpipig ost inte har tillverkats mer än knappt 250 år i Sverige.
Jag tror inte man vet. Hade det funnits beskrivningar så hade man fått läsa dem. Olaus Magnus skriver om ost och han är vad jag vet den enda, och inget i hans text handlar om vilken typ av ost västgötarna gjorde, om jag minns rätt.

Det enda man kan utläsa är väl att Skaraborg och Falbygden har varit ett centrum för osttillverkning sedan åtminstone 1500-talet, och att det var kvinnor som gjorde dem.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3723
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk ost

Inlägg av a81 » 7 april 2022, 18:32

Man vet väl inte exakt, men gissningsvis var svensk ost ganska lik den i övriga Nordeuropa. Gissningsvis var det ost med tät textur som:

Edamer: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Edam_cheese
Cheddar: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Cheddar
Gouda: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gouda_cheese

Se t.ex. den här cheddarliknade osten på en tavla från ca 1615: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Still_L ... d_Pretzels

Grynpipig (Prästost) och runpipig (Herrgårdsost) verkar vara schweiziska tekniker, som kom hit för lite drygt 200 år sedan.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11860
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Re: Svensk ost

Inlägg av Stefan Lundgren » 24 juli 2022, 11:19

Faktakalendern 1997 hade ett litet lexikon om ostar och här nedan en liten sammanställning om ett urval av ostar.

Cheddar är världens mest kopierade ost och känd sedan 1500-talet.
Emmentaler är Schweiz äldsta ost och känd från romarriket.
Greve (har svårt att sätta dit apostrofen på iPhone) lanserades 1964.
Jarlsberg är av haivhårdtyp med drag av Gouda.
Prästost vars namn härrör från när prästen tog ut en tionde.
Hushållsost är från 1500-talet
Västerbotten härstammar från Burträsk och det var en mejerska som först gjorde den på 1860-talet.

Stefan

Skriv svar