Ambassaders okränkbarhet

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28379
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Ambassaders okränkbarhet

Inlägg av Hans » 11 september 2018, 21:54

Intressant, tack Amund.

Ryssarna/sovjeterna har väl inte varit kända för att vara speciellt förlåtande.

MVH

Hans

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Ambassaders okränkbarhet

Inlägg av Amund » 12 september 2018, 19:13

Hans skrev:
11 september 2018, 21:54
Intressant, tack Amund.

Ryssarna/sovjeterna har väl inte varit kända för att vara speciellt förlåtande.
Tack Hans. :) Nej, i detta fall var nog ryssarna mest sura för att Mao försökte framstå som världskommunismens ledare. Iofs var Mao den mest visionäre av kommunismens ledare efter att Stalin dött. När Brytningen kom mellan Peking och Moskva var det förutom alla maoister i Västerlandet bara Albaner i Europa som kineserna kunde fördra.

Hur Mao kunde ha så många beundrare i väst är för mig obegripligt, helt obegripligt trots att Kina var så stängt. Har en teori om att många av senare tiders makthavare och akademiker gärna talar tyst om sin maoistiska period. Till och med vår nuvarande kung höll Mao som sin idol.

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5929
Blev medlem: 25 mars 2002, 09:00
Ort: Sverige

Re: Ambassaders okränkbarhet

Inlägg av Sarvi » 12 september 2018, 21:13

Ett mer udda exempel är ockupationen och stormningen av den spanska ambassaden i Guatemala 1980:

En vänstergruppering ockuperade (ganska fridfullt) den spanska ambassaden. Guatemalas hårdföra styre beslutade att omedelbart att storma ambassaden och få ett snabbt slut på det hela. Under stormningen fattade ambassaden eld och ockupanter, ambassadpersonal och en besökande guatemalansk delegation brann inne. Guatamekas regering hävdade att ockupanterna hade dödat gisslan och sedan bränt sig inne med nästan alla tillfångatagna - utom ambassadören som hade överlevt genom att kasta sig ut genom ett fönster.

Ambassadören vårdades på sjukhus i Guatemala, men sedan den enda överlevande ockupanten som också vårdades för svåra skador släpats ut av maskerade män och liket dumpats på allmän plats, flydde han landet och vittnade sedan om att stormningen skett under ambassadörens protester och att branden inte var en följd av att ockupanterna bränt sig själva till döds. Spanien avbröt omedelbart alla diplomatiska förbindelser med Guatemala. 2015 dömdes en fd polischef för händelserna.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Burning ... sh_Embassy

Skriv svar