- Protogermanska (PG), eng. Proto-Germanic — det senaste språkstadium som utgör en gemensam urmoder till alla belagda germanska språk. Detta bör ha talats ungefär 500 f.kr. till 250 f.kr. Innan dess talades preprotogermanska, efter det talades (olika) tidiga germanska språk. Protogermanska är synonymt med urgermanska.
- Preprotogermanska (PrePG), eng. Pre-Proto-Germanic — ett indoeuropeiskt språk som utgör ett förstadium till protogermanska.
- Pregermanska (PreG), eng. Pre-Germanic — alla språk som inte utgör förstadier till PG, och som talades på södra Skandinaviska halvön, i Danmark och i norra Tyskland innan PrePG. Detta inkluderar både icke-indoeuropeiska språk och eventuella indoeuropeiska språk som inte utgör förstadier till PG.
- Protoindoeuropeiska (PIE), eng. Proto-Indo-European — det senaste språkstadium som utgör en gemensam urmoder till alla belagda indoeuropeiska språk. Synonymt med urindoeuropeiska.
- Preindoeuropeiska (PreIE), eng. Pre-Indo-European — alla icke-indoeuropeiska språk som talades i Europa och Asien innan man övergick till att tala ett indoeuropeiskt språk.
Att det funnits preindoeuropeiska språk i Skandinavien kan vi vara säkra på eftersom det funnits människor här långt innan den indoeuropeiska språkfamiljen hunnit utvecklas. Dock vet vi inget eller väldigt lite om dem. Indoeuropeiska språk kom givetvis till Skandinavien söderifrån men de har nog funnits här relativt länge. Jag antar att de främst kom hit med bosättare men det kanske finns arkeologisk eller genetisk evidens som tyder på annat och som jag inte är så bekant med.Markus Holst skrev:Urgermanska ersatte ett icke indoeuropeiskt språk. Hur kom då indoeurpoeiskan hit, som senare blev germanska? Kan det ha kommit fläckvis som någon lingua franka av ett sydligare indoeuropeiskt språk?
Det första indoeuropeiska språket i Skandinavien var inte protogermanska (urgermanska). Det var möjligen preprotogermanska. Tidsmässigt är det väldigt stor skillnad. Protogermanska brukar som sagt anses utvecklat runt 500 f.Kr. men förstadierna som kallas preprotogermanska torde då ha talats i området åtminstone 1000 år, och säkert längre än så. Det brukar antas att man talat indoeuropeiska språk i Norden åtminstone sedan äldre bronsåldern (runt 1800 f.kr.) men de kan ha funnits här ännu längre, det är ju väldigt svårt att veta. Det hävdas ibland att södra Skandinavien och Jylland inte har några preindoeuropeiska platsnamn vilket antas vara en indikation på att indoeuropeiska språk har talats väldigt länge i området.
Sedan behöver de första indoeuropeiska språken i området inte nödvändigtvis vara preprotogermanska heller, det vill säga det behöver inte vara förstadier till protogermanska. Det kan ju ha kommit flera indoeuropeiska språk hit i olika vågor. Dock torde de tidiga indoeuropeiska språken ha varit relativt lika varandra ändå så att de kan ha funnits viss ömsesidig begriplighet.
Jag skulle dock tro att PG i någon utsträckning fungerade som lingua franca lokalt, just därför att det verkar ha varit relativt homogent över ett större område (men inte över tid), där man tycks ha talat indoeuropeiska språk under en längre tid. Gissningsvis fanns det en del dialektal variation i området, men PG kan ha varit något slags standardspråk som man tog till när man träffade andra. Lite som de flesta särskilt förr var mer eller mindre tvåspråkiga i Sverige, där man talade sin egen särpräglade dialekt med de som bodde nära, men kunde växla till ett mer standardmässigt språk när man träffade utomstående.
Preprotogermanska och protogermanska måste också ha varit i kontakt med icke-indoeuropeiska språk och mer eller mindre närbesläktade indoeuropeiska språk. Det finns ju en hel del germanska lån i finska, till exempel, men dessa tror jag ofta är från sen protogermansk tid eller något senare. Det finns också tecken på kontakt med keltiska, latin, samt baltiska och slaviska språk, dels genom lån och dels (vad gäller baltiska och slaviska främst) genom gemensamma drag. Exempelvis det faktum att slaviska, baltiska och germanska alla utvecklat en distinktion mellan bestämda och obestämda adjektiv, men från olika källor, tyder på mer sentida kontakt snarare än nedärvda drag.
Frågan är sedan om det finns spår av kontakt med preindoeuropeiska språk. Enligt en hypotes, som jag tror var populärare förr än den är nu, utgörs en större del av det germanska ordförrådet av lån från ett pregermanskt, troligen preindoeuropeiskt språk. Det finns en del germanska ord som är svåra att ge en indoeuropeisk etymologi. De påstås i alla fall att dessa särskilt rör sjöfart, jordbruk, djur m.m.. Dock ska sägas att storleken på detta (pregermanska?) ordförråd nog är betydligt mindre än vad som ibland hävdats. Många, kanske rent av de flesta, av de ord som förespråkare av hypotesen ansett sakna indoeuropeisk etymologi har man senare kunnat ge relativt bra förklaringar till, och hur det än är så finns ju möjligheten vissa nedärvda rötter dött ut i andra indoeuropeiska grenar. Till skillnad från exempelvis de pregrekiska lånen i grekiskan, sticker inte de föreslagna pregermanska lånen ut ljudmässigt utan de ser till formen ganska indoeuropeiska ut även där en bra etymologi saknas. De pregrekiska lånen i grekiskan har däremot en hel del typiska ljudkombinationer så att man kan skilja dem från det nedärvda ordförrådet. Detta hindrar förstås inte att det faktiskt kan finnas några germanska ord som lånats in från ett preindoeuropeiskt språk.