Smittkoppsepidemin i Stockholm 1963.

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Stilleben
Medlem
Inlägg: 1631
Blev medlem: 1 september 2002, 18:24
Ort: Halmstad

Smittkoppsepidemin i Stockholm 1963.

Inlägg av Stilleben » 17 december 2006, 20:26

TV-programmet National Geographic visade idag "Dödlig smitta" som handlade om rubricerade. Litet infomation om inspelningen och intervjuerna ges på http://www.dalademokraten.se/harkiv/19/1963/ .

Det mest frapperande, som på något sätt återigen visar litet av Sveriges beredskap inför katastrofer eller vad som kunde ha blivit det, är den handfallenhet som visades. Sjukdomen debuterade den 16 maj 1963 i Stockholm hos en sjöman som efter mellanlandningar i Asien kommit flygvägen hem. Man tror han blev smittad någon gång under flygresan. Själv var han inte särskilt sjuk, men sjukdomen är ju fruktansvärt smittsam och han smittade sin mormor och hennes hemsamarit, varefter smittan fördes vidare och vidare, bl.a. genom en begravningsentreprenör.

Först efter 1 1/2 månad från det första sjukdomsfallet med två dödsfall ställdes genom provtagning på viruset diagnosen Smittkoppor. Fram tills dess hade läkarna, även på ett av sjukhusen där några av patienterna vårdades, ställt diagnosen Vattenkoppor samt funderat över allergisk reaktion (!) och detta trots att flera av de insjuknade som barn haft denna sjukdom och var mycket svårt sjuka med blodiga koppor över hela kroppen. Visserligen var det en i Sverige rätt okänd sjukdom men ändå.....

Sammanlagt insjuknade 27 personer och två personer hann alltså dö innan diagnosen ställdes, därefter ytterligare två. Och när väl alltså sjukdomen diagnostierats utbröt litet av panik i Stockholm (Jag bodde där då och kan intyga det!!!) med massvaccinationer och isoleringar av patienter och lyckades man efter ytterligare två månader helt kämpa ner sjukdomen.

Användarvisningsbild
Stilleben
Medlem
Inlägg: 1631
Blev medlem: 1 september 2002, 18:24
Ort: Halmstad

Re: Smittkoppsepidemin i Stockholm 1963.

Inlägg av Stilleben » 7 januari 2012, 10:45

TV-kanalen National Geographic visar av och till fortfarande "Dödlig smitta, den prickiga dödens återkomst", jag såg den senast idag. Den är fortfarande mycket sevärd, även den tidsbild av Stockholm från det tidiga 1960-talet som ges. Rekommenderas!

Skriv svar