bigj5 skrev:Kristendomen är en religion som framhåller brödet som ett viktigt livsmedel - däremot anser den att hästkött inte är tjänligt! Brödet är en viktig del i kulten, vilket således framhäver det viktiga att just äta bröd. Egentligen en företéelse från Mellanöstern och Sydeuropa - men den planterades in överallt dit kristendomen trängde in.
Nu handlade ju ditt inlägg om
nötboskap om jag förstod dig rätt, inte om
hästar, men jag förstår andemeningen. Huruvida Västergötland mellan 1100 och 1300 genomgick denna dietomställning däremot, vore intressant att pröva källkritiskt.
Påstår du att detta gjorts?
bigj5 skrev:
Antalet hittade djurskellett under perioden 1100-1300/1350 tyder på detta, ja! dessutom finns det spridda källor som anger att boskapsskötseln gick tillbaks, alldeles särskilt på platser där man förr knappt odlade några större mängder spannmål! Observera att det främst gäller skogsbygderna! Byter man ut kossor och andra animalier mot spannmål så har man förändrade matvanor!
Kan man av dessa rader, kombinerade med de ovan dra slutsatsen att man var mer kristna i skogsbygderna i Västergötland? (Sorry, det var ett skämt...
)
Jag har ingen aning om hur många skelett av nötboskap som hittats, vilka kan dateras till mellan 1100-1300. Kanske har du närmare, mer precisa uppgifter kring detta? Men även om mn hittat upp till 500 skelett borde de ändå vara för få för att utgöra ett statistiskt underlag för en livsmedelsproduktionsändring?
Jag har också svårt att se att en ökning av sädodling egentligen över huvud taget påverkar antalet nötdjur. Det är först sedan 1600-1700 talet som marker (ängar-åkrar) använts omväxlande för boskap eller sädesproduktion, såvitt jag vet. Till långt inpå medeltiden gick djuren i vall, alltså mer eller mindre lösa. I motsats till förhållandet idag var det alltså åkrarna som hägnades in, och möjligen släpptes djuren där mot hösten för att gödsla. Annars gick de till stor del i skogen eller på marker som ännu inte var brukbara för åkernäring.
Så boskap och sädesproduktion verkar inte ha stått i ett motsatsförhållande under denna tid, utan utvecklades sida vid sida, oberoende av varandra.
Ett ökat inslag av sädesproduktion bör inte nämnvärt ha ineburit en tvungen minskning av boskapsproduktion.
Till detta tillkommer alla biprodukter av boskap, som mjölk, läder, talg och annat. Detta behov kan knappast ha minskat bara för att man (möjligen, än så länge obevisat) åt mer sädesprodukter.
Däremot ser jag det som en självklarhet att totala antalet av allting minskar med minskad befolkningstorlek under pester mm. Skandinavien lär i snitt ha minskat med 2/3 delar vid pesten i mitten av 1300-talet.
Självklart bör antalet kossor ha minskat. Men senare ökat igen.
Men vilken bevisföring finns för att man "
bytt ut kossor mot spannmål"?
Och, framför allt hur många ko-skelett har man hittat i Västergötland från denna tid?
bigj5 skrev:
Kalk i fodret? Varför skulle man komma på det just då? Och inte 1000 år tidigare? Har inget svar på denna fråga!
Jag vill inte heller påstå att man plötsligt började använda skelett i kalkgivor åt boskapen just vid denna tid. Ville mest ge ett exempel på hur farligt det kan vara att dra en slutsats av färre antal skelett, (om nu detta de facto är vetenskapligt påvisat?) till att det fanns mindre antal kor.
Jag ser mao inte att man utifrån (en möjligen tveksamt påvisad?) minskad statistik av skelett, kan säkert sluta sig till att man åt mer bröd och mindre kött, pga av religös övertygelse? Anledningarna kan vara flera, och jag har mest för att påvisa detta gett exemplet ovan, utan att jag därmed tror på detta själv.
bigj5 skrev:
Vad gälller människors tandhälsa är jag osäker, men för västra Europa i allmänhet blev tillståndet vad gäller tänder bättre under högmedeltiden, sedan under 1300-talets kriser blev det säömre igen. Hur det var i Västsverige är jag osäker på, men troligen följde man trenden även här!
Du missförstod mig. Jag tror att man av tänder kan utläsa om tandbäraren huvudsakligen hade en köttdiet, en sädesdiet eller en blandning. Vad jag frågade efter var om det jämsides med de tankar du anfört, har vetenskapligt påvisats genom tänder från 1100-1300 att folk slutade äta kött och bara sädesprodukter?
Finns sådan slutsats publicerad?
bigj5 skrev:
Kontinental exportstatistik? Fraktar man kossor och oxar från Danmark ned till Tyskland och Holland, så behövs ingen statistik. Sådant går att avläsa i gamla urkunder. Vad gäller just Danmark och Sverige under denna tid, senare delen av 1300-talet, så pekar källorna mot att man efter rader av missväxtår under 1300-talets första halva, delvis pga av sämre (kallare) väder mot att man tvingades återupptaga boskapsskötseln igen.
Självklart behövs en sådan statistik, om man vill belysa att det skulle varit en
ökning. Att det finns urkunder som beskriver export, (vilka, det vore ändå roligt att veta, källorna för detta som är en tyngdpunkt i resonemanget?) säger ingenting om dess volym i jämförelse för en tid när det inte existerar sådan källor?
Minskning och ökning är statistik, man måste kunna jämföra för att konstatera en förändring. det räcker inte bara med källor som påvisar existensen av export vid en viss tid.
bigj5 skrev:
Man fraktade djuren ned till hamnstäderna i Halland - fördelen med djur är att de sas går av egen maskin! En fördel vad gäller primitiv export! Denna företéelse pågick in till 1600-talet!
Menar du att denna export av svensk boskap huvudsakligen skeppades från danska hamnar?
Hoppas du inte missförstår alla mina frågor. Du har själv en benägenhet att i ett inlägg presentera en ganska stor volym påståenden, och dessa leder som sagt till eftertanke. Jag vill alltså inte skåda varje ord med lupp, men gärna att du ger lite stöd åt dina påstående, och min motivation till fortsatt diskussion är en förhoppning att du kan påvisa att allt är rätt och riktigt som du skrivit, och inte mer eller mindre lösa antaganden. Man anar att du gärna vill vara lite provocerande, och det är ok, så länge du glatt och villigt verifierar dina påståenden?
Detta är ett ansvar vi måste visa för varandra, och för framtida läsare av dessa rader. det skulle därför glädja mig om du inte blir purken, utan radar upp källor för allt det du sagt och framhållit som fakta.
Avslutningsvis, allt du berört handlar om Västergötland. Finns stödjande material för dessa påståenden (ökad sädeprod-minskad köttprod-pga av religösa motiv-samt ökad boskapsexport) från övriga Sverige, som vid 1300-talet borde kunna vara jämförbart?