Mattråden

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3780
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Lilejholmskajen, Stockholm

Mattråden

Inlägg av von Adler » 10 nov 2024 10:43

Überchief Bossman skrev i en annan tråd att han gillar ost. Jag tänkte posta en bild men insåg att det kanske inte var rätt ställa att dra igång en matdiskussion.

Sedan insåg jag till min förfäran att vi faktisk inte har någon proper mattråd här på skalman. Hur ska man kunna bevisa sin kulinariska överlägsenhet utan det? Sagt och gjort, här är en.

Gillar man ost kan jag varmt rekommendera granbarksost. Den kan köpas online från Jürss mejeri och är en kittost av fransk typ med kanterna inslagna i granbark. Man slänger in den i ugnen 15-20 minuter, stoppar ner ett par vitlöksklyftor och slår på en skvätt vitt vin, så har man i praktiken en mycket smaklig och enkel ostfondue. Jag brukar ha färskbakt bröd, kryddig korv och morotsstavar att doppa i. Smakar himmelskt.
464520671_10160870741309055_6751283887087394029_n.jpg
Jag lägger till några smilies också, så Hans blir upprörd nog att kommentera också.

:kramis: :thumbsup: :idea: :lol: :ox
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
loop
Stödjande medlem 2025
Inlägg: 2062
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet06, nu Skåne.

Re: Mattråden

Inlägg av loop » 10 nov 2024 11:34

Jag är för detta. Men skriver mest för att komma ihåg tråden. Ikväll ska det googlas

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2025
Inlägg: 30436
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mattråden

Inlägg av Hans » 10 nov 2024 12:40

Du vet att jag har makt att plocka bort smileys?

Skämt åsido, jag gör som loop med skillnaden att jag behöver inte googla om mat. Enstaka gånger har jag mycket löst låtit mig inspireras för något speciellt recept.

Ost: viewtopic.php?f=40&t=49684&hilit=v%C3%A4sterbotten

MVH

Hans

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5517
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Mattråden

Inlägg av koroshiya » 10 nov 2024 16:34

Jag är något av en gourmand...

Hamburgare är väldigt gott - jag brukar köpa kobebiff och flyga hem det. Sen får kocken mala och steka. Varje gång tittar kocken på mig med häpnad och säger, "sir, no one ever does that". Han är imponerad...

Man kan måla dem i guld. "Sir, it doesn't change the taste", säger han. Då svarar jag, "it shoes taste - spare no spenses".

En annan mycket god rätt - ni har förmodligen inte hört talas om den - det är en sorts italiensk varm smörgås. På den har jag direktimporterade tomater... kobebiff och puleost. Kocken tycks vara lika imponerad av denna kombination.

Tyvärr har han sagt upp sig :(

Till det här dricker man rött - jag har en somalier också - Grand Cru från Frankrike är bra. Hon, somaliern, sade, "Sir, this wine should be stored for 10 years". "Not around here, let me tell you", svarade jag.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3780
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Lilejholmskajen, Stockholm

Re: Mattråden

Inlägg av von Adler » 10 nov 2024 23:07

Jag har faktiskt gjort hamburgare på wagyu-biff.

En vän till en vän jobbar på restaurang som serverar wagyu-biff. Under något år sparade han de små snuttar som blev över när de skar till biffar och gav sedan oss. Vi malde de små snuttarna och gjorde hamburgare. Det var OERHÖRT fett kött. Så fett att det var svårt att få hamburgarna att hänga ihop. Men gott var det.

Med hembakt brioche.
20230519_200633.jpg
Processen att hacka, mala och forma hamburgare.
20230519_183235.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 14871
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Mattråden

Inlägg av Markus Holst » 10 nov 2024 23:17

von Adler skrev:
10 nov 2024 10:43
Überchief Bossman
:kramis: :kärlek: :ox <3

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5517
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Mattråden

Inlägg av koroshiya » 10 nov 2024 23:32

Aha - mitt exempel om hamburgarna var från en kock som jobbat i gulfstaterna.

Bra att det smakade gott.

Henry Ford II åt nästan bara hamburgare på jobbet, och tyckte att de var de bästa som fanns: bättre än hemma och på alla restauranger.

Lee Iacocca ville imponera på Ford och tog sig en dag ut för att lära sig hemligheten, så att han kunde laga till en likadan, när han bjöd hem Ford och andra.

Då visade kocken att Ford inte fick samma som andra. Varje gång malde man en mycket bra marmorerad stek.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3780
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Lilejholmskajen, Stockholm

Re: Mattråden

Inlägg av von Adler » 12 nov 2024 13:48

För att gå vidare lite. Mat smakar extra gott om man kan servera den snyggt. Och då pratar vi inte bara uppläggning.

Jag har på auktioner, facebook marketplace, tradera och loppisar skramlat ihop porslin, linne och bestick.

Porslinet är förvånansvärt billigt - en servis på kring 100 delar kan gå för 1500kr. Detta är för att de inte går att diska i maskin.

Nysilverbestick kostar lite mer, liksom nysilverservettringar, men 2000kr för en full uppsättning med 12 av varje är inte svårt - och då talar vi många sorters bestick. Dessa går heller inte att köra i maskin - silverpläteringen slits av. Här har jag serien "Slottsbarock" av C G Hallberg. Det mesta i bestickväg fans både som silver och nysilver. Eftersom silvret har stort värde finns det sidor på nätet som visar designen, talar om dess historia m.m. så det är lätt att kolla upp vad ens bestick heter och söka för att köpa kompletteringar.

Bordslinne är förvånansvärt billigt begagnat.
418864136_10161066397704259_2969699277641399497_n.jpg
Ett dukat bord inför en italiensk 10-rätters.
418905468_10161066397839259_814139223115536153_n.jpg
Ett kuvert inför samma middag.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 14871
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Mattråden

Inlägg av Markus Holst » 12 nov 2024 14:56

Efter detta är jag osäker om jag ens skulle våga bjuda in mig på en fika hos dig.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2025
Inlägg: 30436
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mattråden

Inlägg av Hans » 12 nov 2024 16:42

Jag kan inte vänta på att bli bjuden på middag hos von Adler.
Från höger:
Pellegrino (vatten)
Franciacorta
Vermentino di Gallura
Barolo eller kanske Amarone
Marsala
Vilken grappa tar du?

Korrekt?

Vad är rätterna? Fisk/skaldjur som Primi?

Jag blev f.ö. både hungrig och törstig.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2025
Inlägg: 30436
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mattråden

Inlägg av Hans » 12 nov 2024 17:07

Jag är oftast mer rustik. Min Carbonara Romana är världsberömd i hela kvarteret. En snubbe från Rom bad faktiskt om mer även om jag fuskar och använder ibland Pancetta istället för Guanciale. Har även hänt att istället för Pecorino Romano använt Paramesan (lögn, använder oftast Paramesan). Om någon säger 'Var är grädden?' så glöm inte att jag är vapenägare. På en italiensk genuin restaurang i Bryssel, där jag var på ett bilateralt möte, dit min italienska kollega tagit mig för lunch. De hade som rekommendation Carbonara. Jag frågar om den är för turister varvid den italienska servitrisen svarar ja.
Jag åt Penne all'Arrabbiata.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3780
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Lilejholmskajen, Stockholm

Re: Mattråden

Inlägg av von Adler » 12 nov 2024 20:13

Hans skrev:
12 nov 2024 16:42
Jag kan inte vänta på att bli bjuden på middag hos von Adler.
Från höger:
Pellegrino (vatten)
Franciacorta
Vermentino di Gallura
Barolo eller kanske Amarone
Marsala
Vilken grappa tar du?

Korrekt?

Vad är rätterna? Fisk/skaldjur som Primi?

Jag blev f.ö. både hungrig och törstig.

MVH

Hans
Detta var en tiorätters italiensk nyårsmiddag som gjordes av två och åts av sju.

Rätter och viner:

Aperitivo: Bruschetta, crustini med tapenade, ost-och-tomatspett.
Dryck: Limoncello-Spritz.
418841464_10161066397899259_5109850536161322162_n.jpg
Antipasti: Salamitallrik med tre sorters salami, grissini och tryffelost.
Dryck: Prosecco.
418844691_10161066397979259_3238024375309340182_n.jpg
Primi: Saffrans- och skaldjursrisotto med musslor och räkor.
Dryck: R Riesling.
418849143_10161066398064259_5396751162286362120_n.jpg
Secondi: Lammracks med rosmarinrödvinssås och rostad rotselleri. (serveras tillsammans med Contorni).
Contorni: Parmesangratinerad aubergine.
Dryck: Casalforte Ripasso.
418864311_10161066398119259_3605069454317650565_n.jpg
Insalata: Ruccolasallad med pesto, tomat, rostade pinjenötter och lite mozarella.
Dryck: Casalforte Ripasso.
418870143_10161066398284259_8461056989765364286_n.jpg
Formaggi e frutta: Tre sorters italiensk ost, fikonmarmelad.
Dryck: Sommar mjöd.
418848694_10161066398369259_5040283030444674647_n.jpg
Dolce: Hemmagjord Tiramisu (här ska erkännas att kocken började bli ganska pruttfull och helt glömde kakaon och hallonen).
Dryck: Louis Bouillot Cremant.
418848533_10161066398429259_4835213963675407944_n.jpg
Caffe: Kaffe.
Dryck: Château du Breuil Calvados.
418851521_10161066398519259_5695802531603074292_n.jpg
Digestivo: SPRIT.
Dryck: Underberg.

Här fick vi ingen bild.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2025
Inlägg: 30436
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mattråden

Inlägg av Hans » 12 nov 2024 20:44

Jag tycker du fuskade en del, mjöd, Cremant och Calvados? Fast du kanske körde cross-kitchen eller vad det nu heter.

Tack för att du delar, eller kanske inte, jag har ätit middag men blev hungrig igen.

MVH

Hans

Rick von Sloneker
Medlem
Inlägg: 176
Blev medlem: 16 mar 2024 19:32
Ort: Stockholm

Re: Mattråden

Inlägg av Rick von Sloneker » 13 nov 2024 12:52

Jisses, jag tror inte ens att Ludvig XIV åt bättre än von Adler och hans sällskap under den kvällen. Hatten av.
Egennyttan talar alla språk och spelar alla roller, till och med den oegennyttiges.
-- François de La Rochefoucauld

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3780
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Lilejholmskajen, Stockholm

Re: Mattråden

Inlägg av von Adler » 13 nov 2024 14:05

You aint' seen nothin' yet

Tänkte posta en relativt enkel femrätters, sedan en Edwardiansk elvarätters och ett försök på en fransk 17-rätters med Escoffiers meny, där folk stupade efter 14.