Historiska recept

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28620
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Historiska recept

Inlägg av Hans » 17 november 2023, 15:34

Äldsta drulen är intresserad av matlagning och spöar nog gubbkräket Hans i matlagning. Ung sambo (DINK) så han har det mesta han behöver som ligger inom min budget. Men jag har en idé för julklapp - en bok med recept genom tiderna. Från det man kunde avgöra maten från arkeologiska utgrävningar via de första nedtecknade recepten tills typ 1900-talet. Finns det och har någon läst? Eller andra förslag. Engelska, franska och möjligtvis tyska förutom svenska går bra.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Historiska recept

Inlägg av a81 » 17 november 2023, 17:38

Finns inte Cajsa Wargs kokbok i modern upplaga med moderna mått? Jag menar inte att den finns nyutgiven, men kanske på Bokbörsen? Jag tänker från 1970- eller 1980-talet.

Sedan finns det en amerikansk historiker(?), Max Miller, som lagar historisk mat på Youtube:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Max_Miller_(YouTuber)

Han gav tidigare i år ut boken Tasting History: Explore the Past Through 4,000 Years of Recipes.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9764
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Historiska recept

Inlägg av Amund » 17 november 2023, 18:04

Varför inte den i Sverige så klassiska Vår kokbok ?

Med den boken har man recept på i stort sett allt inom svensk matlagning från efterkrigstiden fram till millenieskiftet. Även alla dessa baskunskaper, t.ex:
Rabarberkräm
Griljering av skinkan
Potatisplättar
Vitsås (Bechamel)
Rotmos, fläsklägg
Lingonsylt
Chicken Kiev
Tevatten :D

Jag vet att man kan googla men boken innehåller verkligen allt klassiskt svenskt på ett enkelt och pedagogiskt sätt.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Historiska recept

Inlägg av a81 » 17 november 2023, 23:11

Dessutom är fördelen med en bok att skärmen inte släcks och man inte om och om igen behöver slå in pinkod med smutsiga fingrar. :D

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28620
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Historiska recept

Inlägg av Hans » 30 november 2023, 15:31

Beställt:
Bild
https://www.amazon.com/Tasting-History- ... 1982186186

Skall berätta vad grabben tyckte.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7165
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Historiska recept

Inlägg av sonderling » 30 november 2023, 17:03

Det ser spännande ut. Jag har alltid varit intresserad av historisk mat redan innan det blev tv serie. Ser fram emot rapporten.

Sonderling

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5061
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Historiska recept

Inlägg av koroshiya » 30 november 2023, 23:11

Finns flera om romarnas mat. Här är en.

https://www.bokus.com/bok/9781639231119 ... UvEALw_wcB

Apicius finns också, men då är väl recepten inte moderniserade.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius

Ser man på romarnas snabbmat och serveringstrågen, tror jag att den ofta var olika grytor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Popina

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermopolium

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1318
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Re: Historiska recept

Inlägg av adlercreutz » 1 december 2023, 08:08

Undrar hur det är med ingredienser som yoghurt som bygger på bakteriekultur, borde smaka lite annorlunda efter så lång tid? Eller hur funkar det?

https://www.mitti.se/nyheter/at-som-en- ... 4fc92d345e

Ingredienser

4 dl matdurum (hela kärnor)

1 l + 4 dl kallt vatten

1 + 1 tsk salt

5 dl yoghurt (3% naturell)

1 dl rapsolja

1,5 msk torkad mynta

Gör så här

1. Mät upp matdurum, 1 l vatten och 1 tsk salt i en kastrull. Koka upp på hög värme. 2. Sänk värmen och låt småkoka utan lock i 40 minuter. 3. Rör ihop yoghurt, 4 dl vatten och 1 tsk salt i en kanna. 4. Häll rapsolja och torkad mynta i en liten kastrull och sätt på hög värme. När det börjar fräsa avlägsnar du kastrullen från plattan.

Servering

1. Lägg durumkärnorna i en djup tallrik och gör en grop i mitten. 2. Häll yoghurten i gropen. 3. Ringla slutligen oljan över yoghurten.

Skriv svar