Äldsta drulen är intresserad av matlagning och spöar nog gubbkräket Hans i matlagning. Ung sambo (DINK) så han har det mesta han behöver som ligger inom min budget. Men jag har en idé för julklapp - en bok med recept genom tiderna. Från det man kunde avgöra maten från arkeologiska utgrävningar via de första nedtecknade recepten tills typ 1900-talet. Finns det och har någon läst? Eller andra förslag. Engelska, franska och möjligtvis tyska förutom svenska går bra.
MVH
Hans
Historiska recept
Re: Historiska recept
Finns inte Cajsa Wargs kokbok i modern upplaga med moderna mått? Jag menar inte att den finns nyutgiven, men kanske på Bokbörsen? Jag tänker från 1970- eller 1980-talet.
Sedan finns det en amerikansk historiker(?), Max Miller, som lagar historisk mat på Youtube:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Max_Miller_(YouTuber)
Han gav tidigare i år ut boken Tasting History: Explore the Past Through 4,000 Years of Recipes.
Sedan finns det en amerikansk historiker(?), Max Miller, som lagar historisk mat på Youtube:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Max_Miller_(YouTuber)
Han gav tidigare i år ut boken Tasting History: Explore the Past Through 4,000 Years of Recipes.
Re: Historiska recept
Varför inte den i Sverige så klassiska Vår kokbok ?
Med den boken har man recept på i stort sett allt inom svensk matlagning från efterkrigstiden fram till millenieskiftet. Även alla dessa baskunskaper, t.ex:
Rabarberkräm
Griljering av skinkan
Potatisplättar
Vitsås (Bechamel)
Rotmos, fläsklägg
Lingonsylt
Chicken Kiev
Tevatten
Jag vet att man kan googla men boken innehåller verkligen allt klassiskt svenskt på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
Med den boken har man recept på i stort sett allt inom svensk matlagning från efterkrigstiden fram till millenieskiftet. Även alla dessa baskunskaper, t.ex:
Rabarberkräm
Griljering av skinkan
Potatisplättar
Vitsås (Bechamel)
Rotmos, fläsklägg
Lingonsylt
Chicken Kiev
Tevatten
Jag vet att man kan googla men boken innehåller verkligen allt klassiskt svenskt på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
Re: Historiska recept
Dessutom är fördelen med en bok att skärmen inte släcks och man inte om och om igen behöver slå in pinkod med smutsiga fingrar.
Re: Historiska recept
Beställt:
https://www.amazon.com/Tasting-History- ... 1982186186
Skall berätta vad grabben tyckte.
MVH
Hans
https://www.amazon.com/Tasting-History- ... 1982186186
Skall berätta vad grabben tyckte.
MVH
Hans
- sonderling
- Stödjande medlem 2021
- Inlägg: 7180
- Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
- Ort: Oxelösund
Re: Historiska recept
Det ser spännande ut. Jag har alltid varit intresserad av historisk mat redan innan det blev tv serie. Ser fram emot rapporten.
Sonderling
Sonderling
Re: Historiska recept
Finns flera om romarnas mat. Här är en.
https://www.bokus.com/bok/9781639231119 ... UvEALw_wcB
Apicius finns också, men då är väl recepten inte moderniserade.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius
Ser man på romarnas snabbmat och serveringstrågen, tror jag att den ofta var olika grytor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Popina
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermopolium
https://www.bokus.com/bok/9781639231119 ... UvEALw_wcB
Apicius finns också, men då är väl recepten inte moderniserade.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius
Ser man på romarnas snabbmat och serveringstrågen, tror jag att den ofta var olika grytor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Popina
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermopolium
-
- Medlem
- Inlägg: 1323
- Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
- Ort: Umeå
Re: Historiska recept
Undrar hur det är med ingredienser som yoghurt som bygger på bakteriekultur, borde smaka lite annorlunda efter så lång tid? Eller hur funkar det?
https://www.mitti.se/nyheter/at-som-en- ... 4fc92d345e
Ingredienser
4 dl matdurum (hela kärnor)
1 l + 4 dl kallt vatten
1 + 1 tsk salt
5 dl yoghurt (3% naturell)
1 dl rapsolja
1,5 msk torkad mynta
Gör så här
1. Mät upp matdurum, 1 l vatten och 1 tsk salt i en kastrull. Koka upp på hög värme. 2. Sänk värmen och låt småkoka utan lock i 40 minuter. 3. Rör ihop yoghurt, 4 dl vatten och 1 tsk salt i en kanna. 4. Häll rapsolja och torkad mynta i en liten kastrull och sätt på hög värme. När det börjar fräsa avlägsnar du kastrullen från plattan.
Servering
1. Lägg durumkärnorna i en djup tallrik och gör en grop i mitten. 2. Häll yoghurten i gropen. 3. Ringla slutligen oljan över yoghurten.
https://www.mitti.se/nyheter/at-som-en- ... 4fc92d345e
Ingredienser
4 dl matdurum (hela kärnor)
1 l + 4 dl kallt vatten
1 + 1 tsk salt
5 dl yoghurt (3% naturell)
1 dl rapsolja
1,5 msk torkad mynta
Gör så här
1. Mät upp matdurum, 1 l vatten och 1 tsk salt i en kastrull. Koka upp på hög värme. 2. Sänk värmen och låt småkoka utan lock i 40 minuter. 3. Rör ihop yoghurt, 4 dl vatten och 1 tsk salt i en kanna. 4. Häll rapsolja och torkad mynta i en liten kastrull och sätt på hög värme. När det börjar fräsa avlägsnar du kastrullen från plattan.
Servering
1. Lägg durumkärnorna i en djup tallrik och gör en grop i mitten. 2. Häll yoghurten i gropen. 3. Ringla slutligen oljan över yoghurten.