Vad hände med proffsboxningen?

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Amund
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 8766
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Vad hände med proffsboxningen?

Inlägg av Amund » 26 feb 2022 12:58

Nu var jag inte född när Ingo blev världsmästare men nog fasen var särskilt tungviktsboxningen världens största sport förr? Åtminstone om man ser på hur upphöjd och glamoröst och det enorma fokus det var på en tungviktsvärldsmästare - eftersom det oftast var färgade fattiga killar så måste det på något sätt ha varit en antites till snobbiga kungligheter och filmstjärnor kan jag tänka. Visserligen var Cassius Clay enormt karismatisk men även Sonny Liston och George Foreman var enormt stora och populära på sin tid.

Under 2000-talet verkar intresset och pengarna helt ha försvunnit - beror det enbart på MMA eller fyllde proffsboxningen någon annan sociologisk funktion i vårt samhälle ? Minns hur Gary Cooney (som var vit) helt öppet utmålades som "det vita hoppet" - detta tydliga ställningstagande om rastillhörighet vore förhoppningsvis inte möjlig idag men självklart finns det fortfarande där.

Har någon fler idéer om varför ingen bryr sig om boxning längre, och fyllde sporten någon sorts funktion som en väg för fattiga att jobba sig upp? En väg som då tydligen inte behövs idag eller har ersatts av något annat.