Landslagsrivalitet, fotboll

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av adlercreutz » 3 juli 2021, 23:39

England och Tyskland har ju nyligen mötts i fotbolls-EM, ett i vanliga fall mycket brinnande rivalmöte med många legendariska matcher. Tyvärr också kantat av en del våldsamheter genom åren – vid sidan av planen. I år verkar det ha varit lugnare, kanske på grund av rese- och publikrestriktioner?

Ser man till de nordiska länderna är det i första hand Sverige – Danmark som är det stora rivalmötet. Att vinna mot Danmark ses av de flesta svenskar som klart viktigare än att göra det mot våra andra grannländer. Lagen har mötts hela 107 gånger, varav Sverige vunnit 46, Danmark 41, och 20 matcher har således slutat oavgjort. Danmark var det bättre laget under den första halvan av 1900-talet, men i och med Gre-No-Li-generationens intåg vände det till Sveriges fördel. De senaste decennierna har däremot varit jämna med fem danska vinster, tre svenska och fyra oavgjorda sedan år 2000.

Bild

Det första mötet skedde den 25:e maj 1913, i Köpenhamn. Det var ingen rolig upplevelse för di svenske som förlorade med hela 8-0. Trots detta debacle kom träningslandskamperna mot Danmark att utvecklas till en årlig tradition, med matcher varje år i princip oavbrutet fram till och med 1991. Endast krigsåren 1914 och 1944, samt år 1921 och 1983, spelades inga matcher. 1992 möttes vi i EM i Sverige. Sedan verkar det vara slut med det regelbundna matchandet, kanske blev vi sura för att Danmark blev Europamästare? :)

Bild
Bild

Det dröjde förresten ett tag att få till den första matchen år 1913, svenskarna ansågs nämligen för dåliga! Resultatet 0-8 visar att det verkar ha stämt, och SvD refererade: "Till att börja med gå deras målskott i regel öfver vår målplanka. Men så drages snöret kring strupen på det svenska laget till och man skulle kunna säga, att svenskarna stundtals sitter fast som i ett skrufstäd eller också att ej alls existera på planen. Det bästa federationslag Sverige ställt upp har lidit det svåraste nederlag, som någonsin tillfogats svensk idrott".

I returen på Stockholms stadion dängde danskarna till oss med 10-0. Ur SvD:s referat från det mötet: "Till en början räknade man äfven målen, men under andra halftid blefvo dessa så talrika att man vid matchen slut ej riktigt visste om det var ett dussin eller ett tjog. Att skylla på att svenskarna spelade sämre än vanligt är löjligt, ty det laget spelade typiskt svenskt i gamla inkörda gängor".

Bild

En del anser att traditionen la grunden för att landskamper och landslaget överhuvudtaget blev den naturliga del av fotbollen som det är idag, och kanske även för det svenska nationalmedvetandet i bredare folklager. Flaggor, landslagsdräkter, nationalsång m.m. användes och syntes, i andra sammanhang än borgerliga och officiella.

Till skillnad från andra rivalmöten har Sverige – Danmark inte präglats av särskilt mycket bråk mellan supportrar, eller andra incidenter. Det stora undantaget är den mycket viktiga kvalmatchen till EM 2008, där det vid ställningen 3-3 i den 89:e minuten dömdes straff till Sverige. Några sekunder senare rusade den mycket berusade åskådaren Ronni Nørvig in på planen och attackerade domaren, en dansk spelare fick gå mellan. Sverige tilldömdes segern med 3-0 och matchen ställdes in.

Bild

Man kan tillägga att det klagades en del på berusade supportrar redan på 1910-talet, framförallt ansågs de svenska supportrarna vara rätt oborstade. Även på planen ansågs det danska spelet vara lite mer sofistikerat och det svenska lite råare, detta tillskrevs en större andel akademiker och officerare i det danska laget.

Ett annat berömt möte är gruppspelsmatchen i EM 2004 där resultatet 2-2 skulle ta bägge lagen vidare till slutspel. Så skedde också. I Italien har man inte glömt ”due-due”, och många tror att det var en plan från svensk-danskt håll. Jag tror själv inte matchen var uppgjord, däremot blir det förstås så att när ställningen väl blir 2-2 och det är väldigt lite kvar av matchen kommer ingen anstränga sig för att ändra på det. I Italien brukar man prata om det svåröversatta ordet ”furbo”, kanske man kan kalla det ”list” eller ”smarta sätt att skaffa sig fördelar, på gränsen till men inte riktigt fusk”. Det anses vara en bra egenskap för en fotbollsspelare, i Sverige tror jag inte vi ser det på samma sätt. Kanske är det därför många italienare är övertygade om svensk-danskt fusk, medan den uppfattningen nog är mindre utbredd här.

Torbjörn Andersson har skrivit en intressant artikel som jag läst och tagit en del information från: https://www.idan.dk/vidensbank/download ... 9a00ed70bb

Även SvD:s artikel: https://www.svd.se/da-ville-danskarna-mula-svenskarna

Ska se om jag får ork att skriva ihop något om andra nationer, det finns en del spännande idrottsberättelser med den här vinklingen.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Stefan Lundgren » 18 juli 2021, 09:19

Många såg nog fram emot landskampen mellan Frankrike och dess f d koloni som numera är Algeriet och istället blev det den motsatta matchbilden. Det var nog för femton år sedan minst och nu vill nog ingen att denna landskamp skall spelas igen.

En annan rivalitet är landslagen på de brittiska öarna är det också. England och Skottland spelade sin första landskamp 1872 och två år tidigare hade en match mellan engelsmän och skottar spelats i London.

Stefan

Grönis
Medlem
Inlägg: 451
Blev medlem: 20 december 2012, 23:53

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Grönis » 7 oktober 2021, 00:07

Ett av mina första fotbollsminnen är Argentina mot England i kvartsfinalen i fotbolls-VM 1986 i Mexico. Ett hatmöte efter Falklandskriget några år tidigare med en otrolig inramning med fullsatta läktare på världens största arena, Azteca stadion i Mexico City. Världens bästa spelare Diego Maradona gör inom loppet av några minuter två mål som var och ett tillhör de mest omskrivna målen i fotbollshistorien. Först den solklara handsen som leder fram till 1-0 där Maradona når högre än den över 2 dm längre målvakten Peter Shilton, och sedan målet när han dribblar bort halva det engelska laget och gör mål själv.

Jag var själv i England inför mötet i VM 1998 och minns stämningen inför åttondelsfinalen när England skulle få sin efterlängtade revansch. Men det slutade i förlust efter straffar... Stämningen i den puben jag såg matchen på går inte att beskriva. Lagen möttes även i följande VM, 2002, när båda lagen tillhörde Dödens grupp (som för övrigt vanns av Sverige som bekant.) Så när jag tänker på rivalitet i landlagssammanhang så är just England-Argentina en av de första möten jag tänker på..

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Stefan Lundgren » 10 februari 2022, 17:25

På tal om rivaliteten mellan England och Argentina, Ossian Ardilles kom ju till Tottenham tillsammans med en annan argentinare, Ricardo Villa. Villa försvann i samband med Falklandskriget medan Ardilles kom tillbaka och har haft några managerjobb i England också.

Stefan

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av adlercreutz » 10 december 2022, 17:59

Marocko har haft en intressant resa i VM-slutspelet där man slagit ut i tur och ordning Spanien och Portugal. I semifinalen kan de ställas mot Frankrike om de senare vinner sin kvart ikväll. Visst har alla de tre europeiska länderna invaderat/koloniserat delar av Marocko?

hilbert
Medlem
Inlägg: 2206
Blev medlem: 30 juni 2008, 23:07

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av hilbert » 10 december 2022, 19:46

Om man ser Marocko som en representant för Afrika , så slog slog de dessutom ut Belgien, också en gammal kolonialmakt.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9761
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Amund » 10 december 2022, 20:21

Måste sent omsider tacka Adlercreutz för inledningsinlägget som jag dessvärre inte sett förrän nu. En intressant reflektion!
adlercreutz skrev:
3 juli 2021, 23:39
Ska se om jag får ork att skriva ihop något om andra nationer, det finns en del spännande idrottsberättelser med den här vinklingen.
Det superintressanta med detta (som de ointresserade ofta missar) är att det ligger så mycket historia och politik bakom en del idrottshändelser.

Har alltid tyckt att sydamerikanska möten har något extra vad gäller känslorna länder emellan. När europeiska landslag som exempelvis Sverige skiter på sig när de ska möta Brasilien så kan blåbärsnationer som Ecuador besegra dem av ren vilja. Även Finland har ju ett bättre record mot just Sverige.

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av adlercreutz » 13 december 2022, 19:00

Ska man prata historia, politik och fotboll med laddade möten har vi England och Skottland – ökända rivaler – detta har givetvis historiska orsaker. Skottland har ett liknande, men nog ännu större, underdog-förhållande till England som ovan nämnda exempel. Skottar brukar gärna heja på Englands motståndare (oavsett vilka de är) och vice versa, när "the Auld Enemy" spelar match!

Man har mötts hela 115 gånger officiellt, och det har att göra dels med att modern fotboll uppstod på de brittiska öarna, dels att man mötts i årliga möten under lång tid, faktiskt varje år mellan 1872 och 1989(!) med avbrott under de två världskrigen. England har vunnit fler möten men det är hyfsat jämnt, 48 engelska segrar mot 41 skotska. Dock har England vunnit 13 av 20 matcher sedan 1977, med bara tre skotska segrar.

Den första officiella landskampen i världshistorien spelades mellan just dessa två länder, den 30 november 1872. Man hade spelat matcher tidigare, den första år 1870, men då var många av spelarna i det skotska laget anglo-skottar. Skottarna var inte nöjda med det, medan engelsmännen menade att man faktiskt hållit matchen öppen för alla skottar, och att det inte var deras fel att så få spelare bosatta i Skottland velat delta. FIFA har inte erkänt dessa landskamper. Hur som helst, 1872 spelades matchen med enbart skottar bosatta norr om floden Tweed och detta erkänns som den första riktiga landskampen. En utmaning skickades från Charles Alcock, sekreterare i FA. En viktig punkt var att det inte skulle ingå mer än elva spelare i lagen, då man från engelskt håll var orolig att det annars kunde bli mer kamp än spel. Det här var för övrigt ungefär i samma veva som passningsspelet började dominera över dribblingskonsten när det gäller hur man ”ska” spela effektiv fotboll. Eftersom Skottland saknade ett officiellt fotbollsförbund blev det den då största klubben Queen’s Park som antog utmaningen, och ”landslaget” bestod uteslutande av spelare från Queen’s Park.

Naturligtvis slutade matchen 0-0, på en regntung plan. Kanske är det själva sinnebilden av brittisk fotboll vi ser redan här. Skottarna inledde bäst då de var mer samspelta – engelsmännen var från olika klubbar och hade därmed inte spelat ihop lika mycket. Noterbart är att skottarna spelade med sex anfallare, engelsmännen med åtta(!) – idag brukar det vara en eller två renodlade anfallare. Målvaktsuppdraget gavs till en annan spelare i halvtid, i bägge lagen. Inte en inbytt målvakt alltså, utan man roterade helt enkelt in en utespelare och den tidigare målvakten fick spela ute. En av Skottlands stjärnor hette Robert Leckie:
Bild

Illustration, Skottland i mörkblått och England i vitt:
Bild

1961 besegrade England Skottland med hela 9-3, efter att ha gjort fem mål inom loppet av elva minuter. Skottlands målvakt Frank Haffey fick bära skulden för storförlusten, förmodligen inte helt rättvist. Det blev hans andra och sista landskamp för Skottland, och han emigrerade till Australien några år senare, förmodligen av andra orsaker men ändå. Matchen var en del av British Home Championship d.v.s. ett mästerskap för de i Storbritannien ingående Skottland, England, Wales och Nordirland. Den här matchen är lite av ett nationellt trauma i Skottland och det är få som vill prata om den.

Bild

1977 spelades en annan match i British Home Championship, inför 100 000 åskådare på Wembley i London. De flesta var skottar. Skottland vann med 2-1 och efter slutsignalen stormade de skotska supportrarna planen för att fira. Många klädda i tartanmönster, en del klättrade upp på målen så de brakade ihop. Det sägs att man försökte få med sig målribban norrut till Skottland, oklart om det lyckades däremot. De väger en hel del.
Bild

EM 1996 gick i England, och Skottland och England hamnade i samma grupp. Det här är en match jag har starka minnen från själv. Förväntningarna var höga eftersom England och Skottland inte mötts på sju år. Innan matchen buades skottarnas nationalsång ut, man kan höra både God Save the Queen och buandet från 7:20 här


England vann med 2-0 efter bl.a. det här fantastiska målet av Paul Gascoigne som var en spelare som balanserade mellan genialitet och galenskap, han hade/har svåra alkohol- och mentala problem. Det här var däremot inte så dumt:

EM 2020 var den senaste tävlingsmatchen, som slutade 0-0 precis som urmötet 1872.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av koroshiya » 13 december 2022, 19:46

Det finns ett sätt att mäta världens bästa lag på enligt vilket Skottland är världens mest framgångsrika fotbollsland.

Man började med dessa matcher mellan de brittiska nationerna och räknade dagar då de var på topp. När en toppnation förlorade började man räkna dagar för den andra nationen.

Som den metoden fungerar blir det naturligt att länder som Skottland har ett stort försprång. Rent teoretiskt kan de ha varit världens bästa land ca. 30-40 år före länder utanför UK ens hade en chans att delta.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28586
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Hans » 13 december 2022, 22:23

adlercreutz skrev:
13 december 2022, 19:00
Intressant
Tack för ett intressant inlägg.

Även för någon som är måttligt intresserad, ser ett par matcher i VM och EM, det är i princip allt.

MVH

Hans

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av adlercreutz » 13 december 2022, 23:07

Trevligt att det kan roa lite, själva fenomenet i sig är rätt intressant även om man betraktar det utifrån s.a.s.
koroshiya skrev:
13 december 2022, 19:46
Det finns ett sätt att mäta världens bästa lag på enligt vilket Skottland är världens mest framgångsrika fotbollsland.

Man började med dessa matcher mellan de brittiska nationerna och räknade dagar då de var på topp. När en toppnation förlorade började man räkna dagar för den andra nationen.

Som den metoden fungerar blir det naturligt att länder som Skottland har ett stort försprång. Rent teoretiskt kan de ha varit världens bästa land ca. 30-40 år före länder utanför UK ens hade en chans att delta.
Skottarna var bäst i världen 1967 efter att ha vunnit mot England, framförallt om du frågar dem själva. England hade nämligen vunnit VM 1966...

Även efter denna seger stormades planen och folk tog med sig bitar av den hem :lol:

Se även https://en.wikipedia.org/wiki/Unofficia ... mpionships där Skottland mycket riktigt är världens mest framgångsrika fotbollsnation. Helt objektivt är det så ;)

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11128
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av sveahk » 14 december 2022, 08:53

Hjärtligt tack adlercreutz för en fint uppbyggd tråd!

Samma rivalitet som Sverige-Danmark hittar vi här i Klockrike mellan alpländerna Schweiz och Österrike, även om det var värre förr. Inte bara i fotboll, skidåkningen utför tar priset!

För övrigt - frugan gjorde mig uppmärksam på en kul grej - som kanske är helt bekant i Norden -, vad vet jag...anyway...Hon sa' att när Sverige och Danmark träffar på varandra t.ex. i fotboll står det på TV-rutan uppe till vänster SWE-DEN, alltså SWEDEN, helt klart, men tar vi de överblivna resterna av namnen DEN och MARK, ja, då blir det naturligtvis DENMARK...

Ett ordspel som väl alla utom jag kände till :roll: :o !?

Hans K

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av koroshiya » 14 december 2022, 19:05

adlercreutz skrev:
10 december 2022, 17:59
Marocko har haft en intressant resa i VM-slutspelet där man slagit ut i tur och ordning Spanien och Portugal. I semifinalen kan de ställas mot Frankrike om de senare vinner sin kvart ikväll. Visst har alla de tre europeiska länderna invaderat/koloniserat delar av Marocko?
Ja, portugiserna var där redan på 1400-talet. Marocko vann ett stort slag år 1578.

Marocko är ett intressant lag av flera orsaker. En är att 13 av spelarna är födda i Europa och en är född i Kanada. Flera av spelarna spelar förstås också i Europa.

Det plus det faktum att det är ett arabland kan nog förklara framgången.

Jag hoppas att de vinner ikväll. Inte för att jag har något emot Frankrike, men jag hejar alltid på de som inte är favoriter, såvida det inte är Sverige eller något nordiskt land som spelar.

Marocko har verkligen gjort det bra, med bara ett insläppt mål på fem matcher.

Jag hittade förresten listan som har Skottland på topp.

https://en.wikipedia.org/wiki/Unofficia ... mpionships

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Re: Landslagsrivalitet, fotboll

Inlägg av Stefan Lundgren » 17 september 2023, 19:17

Armenien och Azerbajdzjan kan aldrig mötas och det gäller både landslags- och klubbnivå, spelar väl ingen roll om det möts i någon av länderna eller långt bort (Thule på Grönland eller Invercargill på södra Sydön (Nya Zealand).
Jag har nog dragit upp det tidigare i ett längre perspektiv, men nu görs det enkom för dessa länder.

Stefan

Skriv svar