Sakhalin & Kurilerna - Varför hävdade inte Japan öarna mer innan 1900-talets krig?

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Gen. Jack Ripper
Medlem
Inlägg: 194
Blev medlem: 27 nov 2011 14:26

Sakhalin & Kurilerna - Varför hävdade inte Japan öarna mer innan 1900-talets krig?

Inlägg av Gen. Jack Ripper » 13 aug 2020 10:02

Sakhalin & Kurilerna är en sådan där geografisk störning för oss med OCD (och/eller andra åkommor). Lite som Kolavhalvön och Karelen (mycket Rysslandsrelaterat här, men det är inte avsikten) så förstör det en geografisk harmoni.

Där Kolahalvön och Karelen kan förklaras med att det ligger nära centrumet av Ryssland så är Sakhalin och Kurilerna tvärtom. Däremot ligger de nära Japans centrum.
Frågan är varför Japan inte hävdade öarna mer innan första och andra världskriget? De borde ju ha sett ryska imperiets ankomst till Sibirien och hävdat öarna som tillhörde deras naturliga intressesfär.

Eller är detta ett exempel på där platser som inte var intressanta innan en global värld kom till? Saker som ser självklara ut för oss idag var inte intressant på den tiden?
Tog den japanska självbilden slut runt Hokkaido?

Eller är det Sengoku som spökar? Isoleringen gjorde att de missade den ryska expansionen?

Ett oerhört spretigt inlägg från mig ser jag nu. Jag hoppas min poäng framkommer.

pandersson2
Medlem
Inlägg: 3109
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Sakhalin & Kurilerna - Varför hävdade inte Japan öarna mer innan 1900-talets krig?

Inlägg av pandersson2 » 13 aug 2020 13:16

Sakhalinh var traditionellt en del av fastlandet och därför i första hand en kinesisk angelägen. I samband med Kinas nedgång och Ryssland expansion så började även Japan intressera sig. Under hela 1800-talet så blev konflikten om ön mer mellan Ryssland och Japan där väl båda ansåg sig ha rätten till området innan den slutligen delades efter kriget 1905. Japan var helt medvetna om den ryska expansionen och försökte motverka den medelst egen expansion. 1855 slöts första avtalet att norra delen var för ryssar och södra delen för japaner. Därefter så har nya avtal gjorts där gränsen flyttats enligt krigslyckan.
Kurillerna ingick på samma sätt i avtalen även om de inte ingick i den kinesiska sfären innan.

Så i korthet, med början av 1800-talet började både Ryssland och Japan intressera sig för området. Förhållandet började regleras 50 år senare.

koroshiya
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 2756
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sakhalin & Kurilerna - Varför hävdade inte Japan öarna mer innan 1900-talets krig?

Inlägg av koroshiya » 14 aug 2020 01:13

De hade ingen makt att göra det. Ändå är det så att de hävdade att de ägde rätt till dessa öar. Som ett resultat dök de första avtalen upp, som pandersson2 skriver om.

Annars hade de fullt upp bara med Hokkaido. Ön var inte en del av Japan, fast Matsumaeklanen styrde delar av ön som sitt privata rike. Och avståndet från Tokyo var långt.

Hokkaido var Japans första moderna koloni och de importerade västerländsk kunskap för att utveckla ön. En känd människa i den processen var William S. Clark, från Amerikat. Han var med om att grunda ett lantbruksuniversitet där, och utforskade också öns resurser. Som det ofta var på den tiden försökte han konvertera studenterna till att bli kristna, och så tog han foton på Ainufamiljer.

https://en.wikipedia.org/wiki/William_S._Clark

Hokkaido blev en del av Japan först i början av 1900-talet när japansk invandring hade fått befolkningen att öka kraftigt. Som resultat visste Japan att ön nu skulle förbli japansk även om man gav invånarna rättigheter. En annan intressant iakttagelse är kanske att den Ainukultur man finner i området är starkt påverkad av relationen till Japan. De kunde ofta vara jordbrukare, men japanerna ville att de skulle fiska och jaga, och sälja fisk, pälsar och annat till Japan. Därför förändrades kulturen.

Hokkaido var deras första koloni, ja om man inte skall räkna in Ryukyuöarna, men folken där hade i hemlighet styrts av Japan sedan länge, och de pratade ett närbesläktat språk, så de styrdes inte som en koloni. Vad som sedan hände var att det fanns mycket viktigare område för Japan. Områden som Taiwan och Korea betydde mycket mer, och där satsade de sina resurser.

Taiwan förvandlades till en mönsterkoloni i brittisk tappning - vilket betyder att man hade ihjäl de som bodde på ön tills dessa gav upp, och så skapade man plantager som gav vinst. Med tiden kom Japans inställning till kolonierna att glida från den brittiska till den franska, och när vi var framme vid 1940 var tanken att många av dem skulle bli en del av Japan, snarare än att man bara skulle mjölka dem.

Ungefär så var det. Eftersom inget av länderna hade någon större förmåga att kriga i området finns det ett avtal från 1875.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of ... urg_(1875)

Där får Japan alla de kuriliska öarna, mot att Ryssland får kontroll över hela Sakhalin.