Vad är detta för Ryska medaljer?

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
echnooquebec
Ny medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 10 maj 2007 17:24
Ort: sss

Vad är detta för Ryska medaljer?

Inlägg av echnooquebec » 24 nov 2013 19:01

hej, jag har en ask Ryska "medaljer" som jag gärna skulle vilja veta mer om någon vet vad det är för medaljer? har googlat men inte hittat nått alls! det finns även text på "medaljerna" som jag kan tyda om det blir lättare att identifiera dom då.

jag är mycket tacksam för svar :) skulle gärna vilja veta mer om dessa märken!

jag har ingen aning om detta är rätt ställe på forumet att posta detta inlägg, nån får gärna flytta tråden om den ligger fel.
20130722.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

patrik blom
Medlem
Inlägg: 1098
Blev medlem: 11 feb 2010 14:42

Re: Vad är detta för Ryska medaljer?

Inlägg av patrik blom » 24 nov 2013 20:01

Jag är definitivt ingen expert men spontant tycker jag att de flesta mera liknar turistsouvenirer eller leksaker än förtjänstmedaljer. På "medaljen" längst till vänster i övre raden står det Gvardija, som kan översättas med "Gardet". Inom krigsmakten finns många enheter som heter något med "garde" vilket innebär att att man noterar frånvaron av precisering. Det stora märket i mitten i övre raden visar marinens nuvarande flagga, Andrejevskij flag (jfr den skotska St Andrew's banner), till vänster och den sovjetiska marinflaggan till höger, samt följdriktigt, ett krigsfartyg som jag tycker ser ganska nytt ut. Andra "medaljen" från vänster i nedre raden är lite suddig men tycks föreställa en under sovjettiden (och förmodligen fortfarande) mycket känd staty, som, roterande, inledde och avslutade många sovjetiska filmer.

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Redaktionen
Inlägg: 5628
Blev medlem: 24 mar 2002 16:05
Ort: Skövde

Re: Vad är detta för Ryska medaljer?

Inlägg av B Hellqvist » 25 nov 2013 08:43

Flyttat, då ingen medalj har med 2VK att göra.

echnooquebec
Ny medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 10 maj 2007 17:24
Ort: sss

Re: Vad är detta för Ryska medaljer?

Inlägg av echnooquebec » 25 nov 2013 10:53

patrik blom skrev:Jag är definitivt ingen expert men spontant tycker jag att de flesta mera liknar turistsouvenirer eller leksaker än förtjänstmedaljer. På "medaljen" längst till vänster i övre raden står det Gvardija, som kan översättas med "Gardet". Inom krigsmakten finns många enheter som heter något med "garde" vilket innebär att att man noterar frånvaron av precisering. Det stora märket i mitten i övre raden visar marinens nuvarande flagga, Andrejevskij flag (jfr den skotska St Andrew's banner), till vänster och den sovjetiska marinflaggan till höger, samt följdriktigt, ett krigsfartyg som jag tycker ser ganska nytt ut. Andra "medaljen" från vänster i nedre raden är lite suddig men tycks föreställa en under sovjettiden (och förmodligen fortfarande) mycket känd staty, som, roterande, inledde och avslutade många sovjetiska filmer.

okej tack för svaret! :) då vet jag lite mer iaf,lite intressant ändå! om någon vet vad de andra märkena är för något så får ni gärna skriva! tack

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5712
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad är detta för Ryska medaljer?

Inlägg av sonderling » 25 nov 2013 17:19

På 90-talet (efter murens fall och glasnost m.m.) så fick jag en massa sådana här tingel tangel medaljer av folk man träffade från öst. De är lätta och känns ibland nästan som plast?
Man misstänkte ju att det var mera leksaker (har gett dem till mina barn nu) men endå så undrade man. Hade de nått syfte eller var det bara souvenirer?
Mina föräldrar reste till Leningrad på 70-talet och kom hem med liknande "medaljer" eller kanske mera som pinns med Lenin och deras teckande figur en varg och en hare. De kändes mera gedigna, tunga och mer metall i dem antar jag.

Sonderling