Ordgåta som fyller hundra, sju bokstäver?

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 23474
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Ordgåta som fyller hundra, sju bokstäver?

Inlägg av Hans » 20 nov 2013 11:44

Korsordets hypnotiska kraft håller en stor del av världens hjärnor i trim. Nu firas det kluriga rutsystemets hundraårsdag med en ny bok och ett ”Krysskalas” på Nordiska museet i Stockholm.

I december 1913 satte sig journalisten Arthur Wynne vid sitt skrivbort på tidningen New York World och konstruerade en diamantformad ordlek. Han kallade den ett ”word-cross”. Det första korsordet hade sett dagens ljus. Hundra år senare har korsordet en svåröverskattad betydelse för svenskens mentala hälsa. Nästan hälften av oss plockar fram ett kryss för att få paus från alla världsliga problem.

Att korsordet fyller hundra ska givetvis firas. Den 24 november blir det ”Krysskalas” hela dagen på Nordiska museet i Stockholm. Då kan man få hjälp med sina halvlösta kryss, men också träffa kända korsordsmakare. DN:s korsordskonstruktör Siv Fridman ska berätta hur man blir korsordsmakare och Svenska Dagbladets Jerry Waldemarsson ska tillverka ett korsord live. Barnen får en egen hörna på museet för att tidigt skolas in i den ädla konsten.
...
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/or ... bokstaver/

Bild

MVH

Hans