Svensk mat med sting!(?)

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Airacobra
Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: 08 maj 2008 23:36

Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av Airacobra » 15 jul 2013 20:29

Hej!

Personligen älskar jag stark mat men också hederlig gammal husmanskost.

Finns det någon gammelsvensk stark maträtt, d.v.s. rejält kryddad?

Mvh,
P39

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2306
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av a81 » 16 jul 2013 22:55

Isterband är väl ett exempel på stark svensk mat.

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5769
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av sonderling » 17 jul 2013 06:33

Grejen med den svenska husmanskosten och dess "smaklöshet" är väl att vi naturligt inte har så starka kryddor och att detta fick importeras från fjärran länder. Men vissa rätter med pepparot kan ju vara ganska starka. Annars handlar det väl mest om kryddor som svart och vitpeppar och enbär?

Sedan om jag fattade det rätt från Historie ätarna så kunde man blanda i alla möjliga kryddor förr (typ 1600-talet?), för att visa att man hade råd. På så sätt kunde saker smaka för oss väldigt underligt.

Jag vet inte men jag tippar att husmanskosten som vi känner den är ganska ung, historiskt sett. Typ, 30-talet, ja inte äldre än sent 1890-tal iallafall. Nån som vet?

Sonderling

* Med husmanskost menar jag dillkött, kalops, ja allt med brunsås och kött och potatis typ. (Jag älskar också stark mat, men tycker förövrigt att Svensk husmanskost är underskattad.)