Svensk mat med sting!(?)

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Airacobra
Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: 9 maj 2008, 00:36

Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av Airacobra » 15 juli 2013, 21:29

Hej!

Personligen älskar jag stark mat men också hederlig gammal husmanskost.

Finns det någon gammelsvensk stark maträtt, d.v.s. rejält kryddad?

Mvh,
P39

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3762
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av a81 » 16 juli 2013, 23:55

Isterband är väl ett exempel på stark svensk mat.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7139
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Svensk mat med sting!(?)

Inlägg av sonderling » 17 juli 2013, 07:33

Grejen med den svenska husmanskosten och dess "smaklöshet" är väl att vi naturligt inte har så starka kryddor och att detta fick importeras från fjärran länder. Men vissa rätter med pepparot kan ju vara ganska starka. Annars handlar det väl mest om kryddor som svart och vitpeppar och enbär?

Sedan om jag fattade det rätt från Historie ätarna så kunde man blanda i alla möjliga kryddor förr (typ 1600-talet?), för att visa att man hade råd. På så sätt kunde saker smaka för oss väldigt underligt.

Jag vet inte men jag tippar att husmanskosten som vi känner den är ganska ung, historiskt sett. Typ, 30-talet, ja inte äldre än sent 1890-tal iallafall. Nån som vet?

Sonderling

* Med husmanskost menar jag dillkött, kalops, ja allt med brunsås och kött och potatis typ. (Jag älskar också stark mat, men tycker förövrigt att Svensk husmanskost är underskattad.)

Skriv svar