Hej!
Personligen älskar jag stark mat men också hederlig gammal husmanskost.
Finns det någon gammelsvensk stark maträtt, d.v.s. rejält kryddad?
Mvh,
P39
Svensk mat med sting!(?)
Re: Svensk mat med sting!(?)
Isterband är väl ett exempel på stark svensk mat.
- sonderling
- Stödjande medlem 2021
- Inlägg: 7139
- Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
- Ort: Oxelösund
Re: Svensk mat med sting!(?)
Grejen med den svenska husmanskosten och dess "smaklöshet" är väl att vi naturligt inte har så starka kryddor och att detta fick importeras från fjärran länder. Men vissa rätter med pepparot kan ju vara ganska starka. Annars handlar det väl mest om kryddor som svart och vitpeppar och enbär?
Sedan om jag fattade det rätt från Historie ätarna så kunde man blanda i alla möjliga kryddor förr (typ 1600-talet?), för att visa att man hade råd. På så sätt kunde saker smaka för oss väldigt underligt.
Jag vet inte men jag tippar att husmanskosten som vi känner den är ganska ung, historiskt sett. Typ, 30-talet, ja inte äldre än sent 1890-tal iallafall. Nån som vet?
Sonderling
* Med husmanskost menar jag dillkött, kalops, ja allt med brunsås och kött och potatis typ. (Jag älskar också stark mat, men tycker förövrigt att Svensk husmanskost är underskattad.)
Sedan om jag fattade det rätt från Historie ätarna så kunde man blanda i alla möjliga kryddor förr (typ 1600-talet?), för att visa att man hade råd. På så sätt kunde saker smaka för oss väldigt underligt.
Jag vet inte men jag tippar att husmanskosten som vi känner den är ganska ung, historiskt sett. Typ, 30-talet, ja inte äldre än sent 1890-tal iallafall. Nån som vet?
Sonderling
* Med husmanskost menar jag dillkött, kalops, ja allt med brunsås och kött och potatis typ. (Jag älskar också stark mat, men tycker förövrigt att Svensk husmanskost är underskattad.)