Svenska krav i freden i Brömsebro

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 670
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Svenska krav i freden i Brömsebro

Inlägg av Gavrilo Princip » 16 september 2012, 02:50

I freden i Brömsebro erhöll Sverige Jämtland, Härjedalen, Halland, Gotland samt Ösel från Danmark. Halland fick vi på 30 år, men den svenska överhögheten permanentades i Roskildefreden 13 år senare.

I freden i Roskilde ställde Sverige inledningsvis fler än dubbelt så många krav på landavträdelser mot vad vi senare fick. Till de ursprungliga kraven räknades bl.a. Mön, Läsö, hela Trondhjems stift (dvs hela nordnorge ända upp till Kirkenes), Färöarna, Island samt en del områden i Sönderjylland. Man tror dock att de svenska fredsunderhandlarna redan från början var medvetna om att flera av kraven var orealistiska, men att man valde att ta i så mycket som man inledningsvis gjorde för att ha något att förhandla bort. T.ex. släppte man kraven om Mön och Läsö väldigt tidigt.
Resultatet blev i alla fall Skåne, Blekinge, Bornholm, Bohuslän samt Trondheims län.

I bägge dessa freder erhöll Sverige således 5 län/landområden vardera.

Jag undrar nu om någon känner till om Sverige även vid freden i Brömsebro ställde mer långtgående krav än vad som var möjligt att avtvinga Danmark? Vilka landområden rörde det sig om i så fall? Eller var Sverige år 1645 fortfarande en för ung och nyvaknad stormakt, plus därtill att vi fortfarande stred i 30-åriga kriget, för att kunna pressa Danmark hur långt som helst?

Skriv svar