Introduktion till vin

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Ralf Palmgren
Medlem
Inlägg: 2287
Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
Ort: Helsingfors

Introduktion till vin

Inlägg av Ralf Palmgren » 22 juli 2012, 19:12

Jag har hållit på med öl. Därför kan jag säga att majoriteterna av exklusiva restauranger är ytterst dålig när det kommer till öl. Pubar som de Kulminator i Antwerpen är mycket bättre. För öl finns sidan Rate Beer. Där hittas information om all världens öl.

Nu har jag dock blivit intresserad av speciellt vin men även andra drycker. Finns det en liknande sida som Rate Beer för vin och cognac etc? Jag är intresserad av att lär mig mer om speciellt vin och vingårdar. Hit räknar jag nu vin i bred bemärkelse. Jag vet dock inte var jag skall börja. Jag har inte varit på Operakällaren men jag har förstått att de har ordentligt med vin där. I Gordon Ramsay hade de en tjock bok med massor av vin. Hur kan jag veta vad som är vin av exklusiv kvalitet, bra vin och dåligt vin? Vanligtvis har jag inte haft en aning vad som kommer till vin. Hoppas att någon som är insatt kan föra in mig i vinernas värld...

Det finns gånger då jag har varit tvungen att gå ensam på en verkligen fin Michelin restaurang. Problemet är nämligen att folk som jag känner säger vanligtvis att det är för dyrt för dem. Dumt. :( Då har jag valet att antingen gå ensam eller lämna att inte gå överhuvudtaget. Är det möjligt att gå på en restaurang och köpa ett fint vin i flaska för bara en person? Fundersam... Kanske man kan få flaskan hem eller något? Vad säger ni?

Användarvisningsbild
Schwalbe
Tidigare medlem
Inlägg: 4437
Blev medlem: 20 juni 2002, 13:51
Ort: Sverige

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Schwalbe » 23 juli 2012, 17:09

De gånger jag verkligen gillat ett vin på en restaurang så har jag helt enkelt bett dem skriva ned det, och hoppas på att det finns på systembolaget. :)

Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.

Användarvisningsbild
Ralf Palmgren
Medlem
Inlägg: 2287
Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
Ort: Helsingfors

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Ralf Palmgren » 23 juli 2012, 19:32

Schwalbe skrev:De gånger jag verkligen gillat ett vin på en restaurang så har jag helt enkelt bett dem skriva ned det, och hoppas på att det finns på systembolaget. :)

Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Som gourmand älskar jag lyxigt god mat. Problemet som jag har är att de som jag känner tycker att det är för dyrt att betala från ungefär 450 SEK till ungefär 6000 SEK för en middag med dryck! :( Därför har jag blivit tvungen att gå ensam på verkligen fina Michelin restauranger i världen. Då jag är ensam så har det blivit att dricka vin på glas i Finland och Sverige och en halv flaska i Europa. Nu tycks det dock vara som så att de finaste vinen finns i 750 ml flaskor. Vad anser ni? Det där är för mycket att dricka för bara en person! Halva flaskan skulle då gå förlorad. Är det möjligt att gå på en restaurang och äta en måltid och då köpa ett fint vin i flaska för bara en person? En hel flaska är för mycket för bara en person. Kanske man då få den andra halvan av flaskan hem eller något? Kan man beställa en hel flaska med fint vin ensam? Har ni några idéer? Vad säger ni?

Användarvisningsbild
Schwalbe
Tidigare medlem
Inlägg: 4437
Blev medlem: 20 juni 2002, 13:51
Ort: Sverige

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Schwalbe » 24 juli 2012, 07:59

Om man är ute och äter själv är nog att beställa per glas eller en ½ flaska att föredra.
Men gå med i en vinklubb! Jag är själv inte medlem i någon, men jag känner de som är det
och de tycker det är mkt trevligt. :)

Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 januari 2006, 15:50
Ort: Göteborg

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Wooster » 25 juli 2012, 20:15

Ralf Palmgren skrev: Som gourmand älskar jag lyxigt god mat. Problemet som jag har är att de som jag känner tycker att det är för dyrt att betala från ungefär 450 SEK till ungefär 6000 SEK för en middag med dryck! :( Därför har jag blivit tvungen att gå ensam på verkligen fina Michelin restauranger i världen. Då jag är ensam så har det blivit att dricka vin på glas i Finland och Sverige och en halv flaska i Europa. Nu tycks det dock vara som så att de finaste vinen finns i 750 ml flaskor. Vad anser ni? Det där är för mycket att dricka för bara en person! Halva flaskan skulle då gå förlorad. Är det möjligt att gå på en restaurang och äta en måltid och då köpa ett fint vin i flaska för bara en person? En hel flaska är för mycket för bara en person. Kanske man då få den andra halvan av flaskan hem eller något? Kan man beställa en hel flaska med fint vin ensam? Har ni några idéer? Vad säger ni?
Restaurangen har nog inget emot att låta dig ta med en halvfull flaska hem om du har betalat för den - men åtminstone i Sverige och många andra länder skulle serveringsreglerna för alkohol förbjuda det.

På senare år har det i Sverige öppnat så kallade vinbarer - restauranger som specialiserar sig på fina viner och eftersom kunderna kommer just för vinet så kan de erbjuda ganska många exklusiva viner på glas (eftersom antalet kunder gör att en flaska går åt på någon timme ändå). Kan ju vara ett alternativ om man vill dricka fina viner utan att köpa flaskor av dem - dessutom brukar personalen vara väldigt hjälpsam med att plocka fram roliga alternativ och berätta om vinerna.

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Psilander » 28 juli 2012, 18:55

Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Det är rätt vanligt att gå och bara ta ett glas vin, på tex en AW (after ork), iaf i Stockholm. I de mer provinsiala delarna av riket har noterat att man annonserar om AW....!

Rekommenderar att du försöker hitta likasinnad/e. Jag hade länge samma problem med trista/ snåla vänner som inte riktigt fattade skillnaden på Matbaren och vilken bar som helst.....

Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 januari 2006, 15:50
Ort: Göteborg

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Wooster » 28 juli 2012, 20:54

Psilander skrev:
Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Det är rätt vanligt att gå och bara ta ett glas vin, på tex en AW (after ork), iaf i Stockholm. I de mer provinsiala delarna av riket har noterat att man annonserar om AW....!
Det beror på vad man pratar om. Vad gäller Michelin-restaurangerna i Göteborg erbjuder de ingen After Work utan vill nog att man äter om man ska dricka (utom vinbaren Björns Bar som tillhör Kock och Vin och som är ett helt okey AW-ställe, plus att 28+ ibland ordnar vinprovningar utan mat).

Jag har tyvärr inte besökt Matbaren, men kör de alltså AW? 8O

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Psilander » 30 juli 2012, 14:46

Man skall vara ute i god tid för få bord på Matbaren, men grannen Grand Hotell har stans bästa bar (Cadierbaren) som om man är snäll har tillgång till Grands gedigna vinkällare (som också Mattias Dahlgren har tillgång till). Känner du dig rik kan du alltid köpa en Pol Roger vintage 1914 i Cadierbaren, bara sådär en halvmiljon kr. Förutom gediget barutbud har mycket bra vin och är f.ö den resturang i världen som serverar mest Pol Roger champagne, går även att få vintage och Winston Churchill varianter till sitt After Noon tea, eller bara straight up. Cadierbaren står för 1% av Pol Rogers restaurang omsättning i världen. Källan är iofs ställets egna bartendrar, men lite kul är det.

Vet inte hur det är med Operakällarens bar, de har lite knepiga öppettider, men ett gediget utbud av drinkar och access till en stans bästa vinkällare också. Det finns alltså Operakälleren (finresturangen), OK:s veranda (OK:s egna bar), Café Opera (nattklubben), Opera Baren (den klassiska baren med husmanskost och vacker jugendinredning) och Operakällarens bakficka (enklare men samma meny som Opera baren, utmärkt lunchställe), för att krångla till det dela.

AW kör nästan alla ställen, om inte annat på deras bakfickor eller barer.

Användarvisningsbild
Johan Ekstrand
Medlem
Inlägg: 528
Blev medlem: 23 februari 2004, 09:18

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Johan Ekstrand » 9 augusti 2012, 00:39

Bra sida om du vill "slå upp" ett vin: http://www.cellartracker.com/intro.asp

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Introduktion till vin

Inlägg av Donkeyman » 9 augusti 2012, 06:50

Om man är såpass stamgäst på någon mindre krog brukar det gå bra att dricka upp halva flaskan och så korkar de och ställer undan resten till i morgon. Men det går nog bara på ställen som är så små att man känner sina gäster. Den lilla vinbar som jag brukar frekventera då och då driver servicen ännu längre. Ett par gäster har speciella önskemål och då tar sjappet hem några flaskor just till den kundens behov och säljer per glas. Men då är det frågan om kunder som de känner väl.

Skriv svar