Introduktion till vin
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Introduktion till vin
Jag har hållit på med öl. Därför kan jag säga att majoriteterna av exklusiva restauranger är ytterst dålig när det kommer till öl. Pubar som de Kulminator i Antwerpen är mycket bättre. För öl finns sidan Rate Beer. Där hittas information om all världens öl.
Nu har jag dock blivit intresserad av speciellt vin men även andra drycker. Finns det en liknande sida som Rate Beer för vin och cognac etc? Jag är intresserad av att lär mig mer om speciellt vin och vingårdar. Hit räknar jag nu vin i bred bemärkelse. Jag vet dock inte var jag skall börja. Jag har inte varit på Operakällaren men jag har förstått att de har ordentligt med vin där. I Gordon Ramsay hade de en tjock bok med massor av vin. Hur kan jag veta vad som är vin av exklusiv kvalitet, bra vin och dåligt vin? Vanligtvis har jag inte haft en aning vad som kommer till vin. Hoppas att någon som är insatt kan föra in mig i vinernas värld...
Det finns gånger då jag har varit tvungen att gå ensam på en verkligen fin Michelin restaurang. Problemet är nämligen att folk som jag känner säger vanligtvis att det är för dyrt för dem. Dumt. Då har jag valet att antingen gå ensam eller lämna att inte gå överhuvudtaget. Är det möjligt att gå på en restaurang och köpa ett fint vin i flaska för bara en person? Fundersam... Kanske man kan få flaskan hem eller något? Vad säger ni?
Nu har jag dock blivit intresserad av speciellt vin men även andra drycker. Finns det en liknande sida som Rate Beer för vin och cognac etc? Jag är intresserad av att lär mig mer om speciellt vin och vingårdar. Hit räknar jag nu vin i bred bemärkelse. Jag vet dock inte var jag skall börja. Jag har inte varit på Operakällaren men jag har förstått att de har ordentligt med vin där. I Gordon Ramsay hade de en tjock bok med massor av vin. Hur kan jag veta vad som är vin av exklusiv kvalitet, bra vin och dåligt vin? Vanligtvis har jag inte haft en aning vad som kommer till vin. Hoppas att någon som är insatt kan föra in mig i vinernas värld...
Det finns gånger då jag har varit tvungen att gå ensam på en verkligen fin Michelin restaurang. Problemet är nämligen att folk som jag känner säger vanligtvis att det är för dyrt för dem. Dumt. Då har jag valet att antingen gå ensam eller lämna att inte gå överhuvudtaget. Är det möjligt att gå på en restaurang och köpa ett fint vin i flaska för bara en person? Fundersam... Kanske man kan få flaskan hem eller något? Vad säger ni?
Re: Introduktion till vin
De gånger jag verkligen gillat ett vin på en restaurang så har jag helt enkelt bett dem skriva ned det, och hoppas på att det finns på systembolaget.
Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Re: Introduktion till vin
Som gourmand älskar jag lyxigt god mat. Problemet som jag har är att de som jag känner tycker att det är för dyrt att betala från ungefär 450 SEK till ungefär 6000 SEK för en middag med dryck! Därför har jag blivit tvungen att gå ensam på verkligen fina Michelin restauranger i världen. Då jag är ensam så har det blivit att dricka vin på glas i Finland och Sverige och en halv flaska i Europa. Nu tycks det dock vara som så att de finaste vinen finns i 750 ml flaskor. Vad anser ni? Det där är för mycket att dricka för bara en person! Halva flaskan skulle då gå förlorad. Är det möjligt att gå på en restaurang och äta en måltid och då köpa ett fint vin i flaska för bara en person? En hel flaska är för mycket för bara en person. Kanske man då få den andra halvan av flaskan hem eller något? Kan man beställa en hel flaska med fint vin ensam? Har ni några idéer? Vad säger ni?Schwalbe skrev:De gånger jag verkligen gillat ett vin på en restaurang så har jag helt enkelt bett dem skriva ned det, och hoppas på att det finns på systembolaget.
Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Re: Introduktion till vin
Om man är ute och äter själv är nog att beställa per glas eller en ½ flaska att föredra.
Men gå med i en vinklubb! Jag är själv inte medlem i någon, men jag känner de som är det
och de tycker det är mkt trevligt.
Men gå med i en vinklubb! Jag är själv inte medlem i någon, men jag känner de som är det
och de tycker det är mkt trevligt.
Re: Introduktion till vin
Restaurangen har nog inget emot att låta dig ta med en halvfull flaska hem om du har betalat för den - men åtminstone i Sverige och många andra länder skulle serveringsreglerna för alkohol förbjuda det.Ralf Palmgren skrev: Som gourmand älskar jag lyxigt god mat. Problemet som jag har är att de som jag känner tycker att det är för dyrt att betala från ungefär 450 SEK till ungefär 6000 SEK för en middag med dryck! Därför har jag blivit tvungen att gå ensam på verkligen fina Michelin restauranger i världen. Då jag är ensam så har det blivit att dricka vin på glas i Finland och Sverige och en halv flaska i Europa. Nu tycks det dock vara som så att de finaste vinen finns i 750 ml flaskor. Vad anser ni? Det där är för mycket att dricka för bara en person! Halva flaskan skulle då gå förlorad. Är det möjligt att gå på en restaurang och äta en måltid och då köpa ett fint vin i flaska för bara en person? En hel flaska är för mycket för bara en person. Kanske man då få den andra halvan av flaskan hem eller något? Kan man beställa en hel flaska med fint vin ensam? Har ni några idéer? Vad säger ni?
På senare år har det i Sverige öppnat så kallade vinbarer - restauranger som specialiserar sig på fina viner och eftersom kunderna kommer just för vinet så kan de erbjuda ganska många exklusiva viner på glas (eftersom antalet kunder gör att en flaska går åt på någon timme ändå). Kan ju vara ett alternativ om man vill dricka fina viner utan att köpa flaskor av dem - dessutom brukar personalen vara väldigt hjälpsam med att plocka fram roliga alternativ och berätta om vinerna.
Re: Introduktion till vin
Det är rätt vanligt att gå och bara ta ett glas vin, på tex en AW (after ork), iaf i Stockholm. I de mer provinsiala delarna av riket har noterat att man annonserar om AW....!Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Rekommenderar att du försöker hitta likasinnad/e. Jag hade länge samma problem med trista/ snåla vänner som inte riktigt fattade skillnaden på Matbaren och vilken bar som helst.....
Re: Introduktion till vin
Det beror på vad man pratar om. Vad gäller Michelin-restaurangerna i Göteborg erbjuder de ingen After Work utan vill nog att man äter om man ska dricka (utom vinbaren Björns Bar som tillhör Kock och Vin och som är ett helt okey AW-ställe, plus att 28+ ibland ordnar vinprovningar utan mat).Psilander skrev:Det är rätt vanligt att gå och bara ta ett glas vin, på tex en AW (after ork), iaf i Stockholm. I de mer provinsiala delarna av riket har noterat att man annonserar om AW....!Här i Sverige är det nog tyvärr så att många restauranger inte serverar vin om du inte äter också.
Jag har tyvärr inte besökt Matbaren, men kör de alltså AW?
Re: Introduktion till vin
Man skall vara ute i god tid för få bord på Matbaren, men grannen Grand Hotell har stans bästa bar (Cadierbaren) som om man är snäll har tillgång till Grands gedigna vinkällare (som också Mattias Dahlgren har tillgång till). Känner du dig rik kan du alltid köpa en Pol Roger vintage 1914 i Cadierbaren, bara sådär en halvmiljon kr. Förutom gediget barutbud har mycket bra vin och är f.ö den resturang i världen som serverar mest Pol Roger champagne, går även att få vintage och Winston Churchill varianter till sitt After Noon tea, eller bara straight up. Cadierbaren står för 1% av Pol Rogers restaurang omsättning i världen. Källan är iofs ställets egna bartendrar, men lite kul är det.
Vet inte hur det är med Operakällarens bar, de har lite knepiga öppettider, men ett gediget utbud av drinkar och access till en stans bästa vinkällare också. Det finns alltså Operakälleren (finresturangen), OK:s veranda (OK:s egna bar), Café Opera (nattklubben), Opera Baren (den klassiska baren med husmanskost och vacker jugendinredning) och Operakällarens bakficka (enklare men samma meny som Opera baren, utmärkt lunchställe), för att krångla till det dela.
AW kör nästan alla ställen, om inte annat på deras bakfickor eller barer.
Vet inte hur det är med Operakällarens bar, de har lite knepiga öppettider, men ett gediget utbud av drinkar och access till en stans bästa vinkällare också. Det finns alltså Operakälleren (finresturangen), OK:s veranda (OK:s egna bar), Café Opera (nattklubben), Opera Baren (den klassiska baren med husmanskost och vacker jugendinredning) och Operakällarens bakficka (enklare men samma meny som Opera baren, utmärkt lunchställe), för att krångla till det dela.
AW kör nästan alla ställen, om inte annat på deras bakfickor eller barer.
- Johan Ekstrand
- Medlem
- Inlägg: 528
- Blev medlem: 23 februari 2004, 09:18
Re: Introduktion till vin
Bra sida om du vill "slå upp" ett vin: http://www.cellartracker.com/intro.asp
Re: Introduktion till vin
Om man är såpass stamgäst på någon mindre krog brukar det gå bra att dricka upp halva flaskan och så korkar de och ställer undan resten till i morgon. Men det går nog bara på ställen som är så små att man känner sina gäster. Den lilla vinbar som jag brukar frekventera då och då driver servicen ännu längre. Ett par gäster har speciella önskemål och då tar sjappet hem några flaskor just till den kundens behov och säljer per glas. Men då är det frågan om kunder som de känner väl.