2:a världskriget bara nionde dödligast

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28537
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av Hans » 13 april 2012, 11:18

SvD skrev:Vår våldsamma tid är bara en tebjudning
Många har en känsla av att vi lever i en våldsam tid, men historiskt kommer andra världskriget bara på nionde plats vad gäller mördande. De viktigaste förklaringarna till det minskade våldet är staten och kapitalet, enligt psykologen Steven Pinker.

Det var inte bättre förr. Det var mycket, mycket sämre. I alla fall om man med ”sämre” menar ”våldsammare”. På medeltiden var mord 100 gånger vanligare än i dag. I Europa utbröt då tre nya krig varje år, vilka årligen tog livet av tre till fem procent av befolkningen.

Sådant som för bara några hundra år sedan hörde till vardagen är numera ofta otänkbart. Se bara på populärkulturen. Under medeltiden var tortyr ett spektakulärt folknöje. Och bland dåtidens förströelser ingick en lek som gick ut på att med huvudet som enda hjälpmedel slå ihjäl en katt som satt fastspikad på en träskiva.

Och förvisso klagas det numera ofta på våld i film och dataspel, men dagens underhållning står sig slätt mot medeltidsklassiker som ”Rolandssången” eller ”Canterbury tales”. Eller varför inte ”Lancelot”, om kung Artur och riddarna kring runda bordet? Där möter läsaren bland annat en heroisk riddare som uppvaktar en prinsessa genom att lova att å hennes vägnar våldta den vackraste kvinna han kan hitta.

...
http://www.svd.se/kultur/understrecket/ ... 991071.svd

MVH

Hans

Jokke
Medlem
Inlägg: 745
Blev medlem: 7 augusti 2005, 22:47

Re: 2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av Jokke » 13 april 2012, 11:38

Bra och nyanserad analys.

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Re: 2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av Stefan » 13 april 2012, 13:34

Hans skrev:
SvD skrev: Eller varför inte ”Lancelot”, om kung Artur och riddarna kring runda bordet? Där möter läsaren bland annat en heroisk riddare som uppvaktar en prinsessa genom att lova att å hennes vägnar våldta den vackraste kvinna han kan hitta.
Ja vad det säger om prinsessan ifråga resp om damernas konkurrens gentemot varandra är en sak. :cry:
I alla fall enligt författararens uppfattning.
Men en annan sak är ju att riddarens heroiska erbjudande måste betyda att våldtäkt var ett offer för honom, något extra jobbigt, som han inte gjorde frivilligt ens om han fick.
Då har vi lärt oss något nytt! :lol:


Kanske menade han att vackra kvinnor av god börd var i allmänhet extra väl beskyddade. Så våldtäkt av en vacker dam innebär samtidigt att han fick en släktfejd mot sig.
Men låt oss inte förstöra en bra historia. :D

Användarvisningsbild
medundersåte
Medlem
Inlägg: 498
Blev medlem: 5 juni 2003, 15:07
Ort: Vadstena

Re: 2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av medundersåte » 14 april 2012, 01:02

Civiliseringsteorin som Pinker utgår från är långtifrån allmänt accepterad av historikerna, här är ett exempel:
Dag Lindström skrev:Civilisationsteorin är på många sätt problematisk. Den riskerar att förvandla den medeltida och tidigmoderna människan till ett slags obegriplig psykopat, definierad genom sina medmänskliga tillkortakommanden. Den fylls gärna med ett normativt innehåll som blir problematiskt att hantera då det handlar om att förklara historiska förändringsprocesser och att analysera skillnader mellan olika typer av samhällen.
Dessutom finns det en hel del konstiga resonemang, det verkar som att sjukdomar och svält räknas som döda i krig vilket är blir en något sned jämförelse till fördel för den moderna tiden. Dessutom är det moderna värderingar allt ses utifrån, hade Pinker tagit hänsyn till äldre tiders syn på abort som ett mord på en hjälplös människa så hade tanken på ett alltmer civiliserat samhälle varit betydligt mindre självklar, för att bara ta ett av de mest välkända exemplen. Trettioåriga kriget och korstågen betraktas som religionskrig helt utan att detta problematiseras. Påståendet att religion leder till våld är lika svepande som att säga att kultur leder till våld. Teorin om den demokratiska freden tas som en självklarhet trots att den är tämligen dåligt underbyggd etc.

Användarvisningsbild
Blixten
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2074
Blev medlem: 7 februari 2007, 21:02

Re: 2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av Blixten » 15 april 2012, 07:37

Jag håller med om att det verkar vara en intressant bok. Jag håller även med om att en del resonemang som återges längre fram i artikeln verkar lite svajiga.

The Economist skriver om denna och en annan bok:

http://www.economist.com/node/21531411

Economist-artikeln berör också en annan bok som för fram en annan förklaring till det minskande våldet:
Mr Muchembled makes one speculative claim worthy of a French intellectual: that popular fiction, from “The Three Musketeers” to crime novels, has provided young men with a way to indulge violent fantasies, while not doing too much harm. Mr Muchembled’s scholarship is less detailed than Professor Pinker’s and the examples he chooses are often odder and more partial, but the basic thesis that violence is declining in civil society is similar.
En omvänd videovåldsdebatt :-)

Jokke
Medlem
Inlägg: 745
Blev medlem: 7 augusti 2005, 22:47

Re: 2:a världskriget bara nionde dödligast

Inlägg av Jokke » 3 maj 2012, 23:36

Muchembled teori känns ogenomtänkt. Som om inte Iliaden, Aeneiden, Rolandssången och Canterbury tales vore våldsamma. Gladiatorspel, tortyr som under medeltiden var ett folknöje, skulle också vara en ventil för unga män att få ut sin våldsamma demoner om teorin skulle stämma.

Skriv svar