Vi förknippar gärna Amerikansk matkultur med tre rätter:
Hamburgare, Pizza, Biff
Och dess värre har MacDonalds blivit synonymt med Hamburgare. Men det är enorm skillnad på en BigMac och på det man får i en klassisk "Burger Stand". Det är något helt annat - och vida överlägset.
Men Hamburgare är en modern rätt som inte kunde slå igenom förrän följande ting fanns:
- Den omfattande storskaliga boskapsskötseln i "Wild West"
- Järnvägarna för att transportera köttet
- Frystekniken för att bevara köttet
Innan dess fanns det en annan rätt som var mycket populär och som var importerad från Tyskland. "Hamburger Beef". Men den var baserad på lokalt producerat - och lättransporterat - fårkött.
Men för att producera en modern Hamburgare behövdes en komponent till. Nämligen "The Bun" - Hamburgerbrödet. Ett bröd som gjorde det möjligt att ha en saftig burgare tillsammans med sås och assecoirer. Utan att det blötte igenom så man kunde ta Burgaren i handen och äta den. Som bekant låter sig inte detta göra mellan ett par skivor vanligt vitt bröd.
De stora Hamburgerkedjorna kom i mellankrigstiden. Hamburgare har redan från början krävt en viss form av stordrift för råvarorna men det var Bröderna MacDonald som utvecklade konceptet för framgångsrik kedjedrift. Detta kan man läsa om i en mycket intressant bok:
Josh Ozersky, "The Hamburger, A History"
(Caravan Books 2008)
++++++++++++++++++
Donkeyman Filosoferar på
www.nordens-paris.blogspot.com
Senaste Artikel om Norska Valet