Torsk på lax

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Torsk på lax

Inlägg av Schwemppa » 30 januari 2009, 21:08

För att inte tala om dödsstöt för yrkesfiskarna...

Användarvisningsbild
NIL
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2685
Blev medlem: 8 maj 2008, 11:22
Ort: Stockholm

Re: Torsk på lax

Inlägg av NIL » 31 januari 2009, 08:24

varjag skrev:
Kokt sik med mandelpotatis och löksås, nog fanken är det bra mat
Absolut - om farsk! Men har du provat smaasik som saltats in i fjardingar i oktober - till lunch foljande mars??? :P
Ja sen - var det mandelpotatisen.....den kan annu bringa en taar ur Varjagens stolta oga :cry:
Saltsik låter inte som någon höjdare, jag har av mina föräldrar fått det berättat för mig om de mindre bemedlade i deras barndom som hade stora tunnor med insaltad braxen som utgjorde basfödan under vinterhalvåret. Någonting som jag dock saknar är saltströmming, förbannat gott men knappt tillgängligt syd om Lule älv. Saltströmming, mandelpotatis (igen) och hackad lök. Gudamat och bra mot bakfylla, när jag var barn så mosade jag potatisen i smör och blandade i strömmingen och lök...mosade runt tills det blev en fantastiskt god gegga.

Apropå tårar, när kände du senast doften av varmt blåbärsris...tänk dig en sensommardag...
:)

Saknar jag iallafall :|
Äh, det löser sig.

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Torsk på lax

Inlägg av Donkeyman » 31 januari 2009, 11:07

Saltströmmingen har långa traditioner även söder om Norrbotten. I det klassiska skärgårdshushållet var det en nödvändighet att salta strömming i tunna. Både till egen konsumtion men också till försäljning. Saltströmmingen var en gång i tiden mer eller mindre basföda vintertid för befolkningen i storstäderna på Ostkusten. Precis som saltsillen var det i Västra Sverige.

Och i min barndom på 50-talet i Stockholm (med fader från Roslagen) tyckte sonen att saltströmming inte var någon höjdare. Men när strömmingen "gick till" var det en bagatell att dra upp hundratals kilo på någon timme. Något som dagens befolkning bara kan drömma om.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inlägg av varjag » 31 januari 2009, 11:24

Nej NIL, saltad smaasik (det fanns 'storsik' ocksaa men den saltades inte in vad jag minns) - var torr som damm i kottet och man hallde paa oceaner av saas over for att kunna tugga ned den.....
Saltströmmingen var en gång i tiden mer eller mindre basföda vintertid för befolkningen

Absolut Donkeyman.... Kungl. Majestat lagstiftade t.o.m. om att saltlager skulle haallas paa Norrlandskusten, bland annat i Ratan. Bondesjofarten, for det var det var - tog hellre mera lonande hemlaster fraan Stockholm, an salt - men tvingades att ta saltlasterna. Troligen for att dom var viktiga for att forindra hungersnod i ovre Norrland nar det led mot vaarvintern. Varjag

Maskirovka
Medlem
Inlägg: 84
Blev medlem: 18 oktober 2003, 20:10
Ort: Valhalla

Re: Torsk på lax

Inlägg av Maskirovka » 31 januari 2009, 15:28

G:son skrev:
Maskirovka skrev:
Är småsik detsamma som vi kallar siklöja i Sundsvallstrakten tro? Storleksordning som en strömming men ser exakt ut som en sik. Man brukar få dem i strömmingsnäten (tillsammans med strömmingarna).

Personligen tycker jag att under de dryga 30 somrar jag har spenderat vid Sundvallstrakten att fisket förbättrades markant för ca 10-15 år sedan än när man var liten knodd. Man fick mer fisk i näten helt enkelt, speciellt sik och strömmning. Sedan kom sälarna (vilka öht inte fanns i den trakten när man var liten) och några år senare skarven. Nu är ibland stört omöjligt att försöka få strömming eller sik i näten, så fort man lagt i sista bojen dyker ett sälhuvud upp genom vattenytan. Aborren lämnar dom dock, och det är helt okej för mig. Min favorit är nämligen varmrökt aborre eller stekta aborrfilér...
Varjag får korrigera mig om jag har fel, men småsiken i Bottenviken är väl en vanlig sik, förutom att den är liten då. Beträffande sälen och skarven har vi samma otrevliga erfarenheter i Finska viken, en dödsstöt för många fiskbestånd. Skarven finns numera i stora mängder, men trots det är den helt fridlyst. Jag har upplevt dagar ute i skären, på sjöfågeljakt, då jag räknat flera skarvar än andra sjöfåglar sammanlagt. Inklusive måsar och trutar. :(

/G:son

Ok. Ursäkta en dum fråga. Men hur stor ska siken vara för att vara en "storsik" och liten är den för att kvalificera för "småsik"? Alla sikar jag får i näten (dom få ggr sälen inte har ätit upp dom) är runt 0,4-1 kg. Räknas det som små eller stor i Bottenviken?

Maskirovka
Medlem
Inlägg: 84
Blev medlem: 18 oktober 2003, 20:10
Ort: Valhalla

Re: Torsk på lax

Inlägg av Maskirovka » 31 januari 2009, 15:42

Jag är frågvis idag.
Är det en myt eller verklighet att Sverige exporterar stora mängder aborre till Frankrike och Schweiz där de serveras som dyr mat på fina restauranger? Om det är sant är det lite roligt, en fisk som närmast betraktas som skräp här (inte av mig) är lyxmat på fina krogar i Geneve.

Är det ngn som har ätit simpa? Man får ju dom rätt så ofta (hornsimpa?) och slänger i dom i sjön direkt. Men jag kan tänka mig att det är rätt mycket kött i dom och själva kroppen skiljer ju sig inte så mycket från laken. (Jag har iofs aldrig ätit lake heller)

Förr i tiden fiskade dom nors i stockholms ström (det kanske dom gör fortfarande)- den där fisken som luktar som gurka. Är den god? (man får den jämt i näten men den blir måsmat)

Ngn som fiskar ål här? Är den så gott som utdöd? Jag brukar lägga långrev några ggr varje sommar (i Sundvallstrakten) och brukar få en ål per rev. Jag brukar röka den eller steka den. Jag vet dock inte hur ålbeståndet var förr eftersom jag började med långrev bara för några år sedan.

Jag hörde att man i Finland har Sik-odlingar längs kusterna. Är det sant? Är Sik en så pass populär fisk i Finland?

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28513
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Torsk på lax

Inlägg av Hans » 31 januari 2009, 15:47

Aborre vet jag inte men jag har hört talas om export av Gädda (för färs) till Frankrike.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3027
Blev medlem: 10 april 2007, 06:02
Ort: Finland

Re: Torsk på lax

Inlägg av G:son » 31 januari 2009, 17:18

Maskirovka skrev:Jag är frågvis idag.
Är det en myt eller verklighet att Sverige exporterar stora mängder aborre till Frankrike och Schweiz där de serveras som dyr mat på fina restauranger? Om det är sant är det lite roligt, en fisk som närmast betraktas som skräp här (inte av mig) är lyxmat på fina krogar i Geneve.

Är det ngn som har ätit simpa? Man får ju dom rätt så ofta (hornsimpa?) och slänger i dom i sjön direkt. Men jag kan tänka mig att det är rätt mycket kött i dom och själva kroppen skiljer ju sig inte så mycket från laken. (Jag har iofs aldrig ätit lake heller)

Förr i tiden fiskade dom nors i stockholms ström (det kanske dom gör fortfarande)- den där fisken som luktar som gurka. Är den god? (man får den jämt i näten men den blir måsmat)

Ngn som fiskar ål här? Är den så gott som utdöd? Jag brukar lägga långrev några ggr varje sommar (i Sundvallstrakten) och brukar få en ål per rev. Jag brukar röka den eller steka den. Jag vet dock inte hur ålbeståndet var förr eftersom jag började med långrev bara för några år sedan.

Jag hörde att man i Finland har Sik-odlingar längs kusterna. Är det sant? Är Sik en så pass populär fisk i Finland?
Det har åtminstone gjorts försök att exportera aborrfiléer från Norden, till Frankrike, Schweiz, Tyskland o.s.v., men jag tror inte att det är big business. Krävs stora investeringar i infrastruktur och logistik för att det ska fungera i stor skala, och tillgången på fisk är ju tyvärr osäker.

Simpan går bra att äta, en utmärkt soppfisk. Rommen är en riktig delikatess, antagligen den bästa som finns i östersjöfisk. Samma sak med laken, soppa på köttet, finfin rom.

Norsen däremot. Jag tycker inte att den luktar gurka, i så fall en riktigt rutten en. Lukten hålls ju kvar på händerna ett helt dygn. Aldrig smakat på den.

Siken är mycket populär i Finland, ska kolla upp det där med odling av den. Jag fiskar själv med nät, och köper sällan fjällfisk, förutom lax och laxöring. Siken är nog en av mina favoriter, varmrökt, gravad eller stekt.

Ålen är inte utdöd, men rätt sällsynt. Långrev är nog den riktiga fångstmetoden, men jag har inte fått nån på många år. Däremot brukar jag se tafsar som är våldsamt tvinnade runt reven, sannolikt en ål som kommit undan. Man brukar också se slemmiga ringar på näten om höstarna, där ålarna simmat igenom.

Svärfar var yrkesfiskare, numera finns det inte många kvar i vår skärgård, knappt någon som livnär sig på fiske året runt. Det är riktigt sorgligt.

/G:son

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inlägg av varjag » 1 februari 2009, 11:21

Hans skrev:Aborre vet jag inte men jag har hört talas om export av Gädda (för färs) till Frankrike.

MVH

Hans
Att faanga, bevara och exportera abborre - i tillrackliga kvantiteter borde vara svaart. Det sagt ar den ju en mycket fin matfisk - speciellt rokt, yummi yummi!

Detsamma borde val galla gadda? Och som faers, ar nog det enda mojliga.... :) Gadda ar den djavligaste fisk i Sveriges laanga land - att bena ur! Forbannade 'naalbrev' brukade farsan saga om dem...... :D

Hornsimpa. Naetfiskarnas Forbannelse! Att trassla ur simporna ur siknaet och strommingsskotar - var ett laangsamt och tungt jobb. Men jodaa, en god soppa kunde kokas paa 'simpstjartar'. Fast nar val huvudet var avkapat - var det mycket lite simpa kvar, akter darom......

Aal...att faanga en aal norr om Norra Kvarken var en sallsynthet, jag minns inte ha atit aal forran jag kom till Skaane...

Daremot - finns det mycket gott om aal i Australien :D Helt enkelt for att den inte ar matfisk ar..... Paa 70-talet fiskade jag aal - och hade kallrokanlaggning for dom. Konsten - var at faanga SMAA aalar, som kunde rokas paa 24 timmar. Vilket inte var latt :roll: . anguilla australis ar oftast betydligt storre an de anguilla anguilla som faangas i Europa - men smakar, i ratt sorlek och korrekt rokta - ungefar som europeisk aal.

Varjag

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3027
Blev medlem: 10 april 2007, 06:02
Ort: Finland

Re: Torsk på lax

Inlägg av G:son » 1 februari 2009, 12:23

varjag skrev:
Detsamma borde val galla gadda? Och som faers, ar nog det enda mojliga.... :) Gadda ar den djavligaste fisk i Sveriges laanga land - att bena ur! Forbannade 'naalbrev' brukade farsan saga om dem...... :D
Braxen är nog mycket värre, tycker jag. Gäddan är som en helgdag jämfört med en braxenstjärt. :) Det är ganska sällan jag tillreder braxen, men när det händer, så brukar jag skära bort hela stjärtpartiet, från anus upp till ryggfenan, och huvudet, och varmröka resten.

/G:son

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inlägg av varjag » 1 februari 2009, 12:50

Braxen - tror jag laag under vardighetstalet for mansklig konsumption - i ovre Norrlands kustland....
En avlagsen slaktning till braxen finns i vaara farskvatten. Den kallas, naturligt - for Boney Bream - och dess basta ode nar den faangas, ar som godning paa plantor. T.o.m. hungriga kattor - ratar den :P , Varjag

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28513
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Torsk på lax

Inlägg av Hans » 1 februari 2009, 14:17

varjag skrev:T.o.m. hungriga kattor - ratar den :P , Varjag
Kattmat, matkatter, hmmmmm :lol:

Finns det någonstans ett språklexikon online vad avser fiskar - jag är ibland ytterst förvillad med svenska, tyska, franska och engelska fisknamn.

MVH

Hans

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Torsk på lax

Inlägg av Schwemppa » 1 februari 2009, 20:50

Jag har för mig att det var braxen som kallades för nålbrev, åtminstone av Gunnar Brusevitz i någon av hans skrifter :)

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inlägg av varjag » 2 februari 2009, 00:54

Hans skrev:
varjag skrev:T.o.m. hungriga kattor - ratar den :P , Varjag
Kattmat, matkatter, hmmmmm :lol:

Finns det någonstans ett språklexikon online vad avser fiskar - jag är ibland ytterst förvillad med svenska, tyska, franska och engelska fisknamn.

MVH

Hans

Om det finns - har jag aldrig sett ett. Och ja - det ar enorm forbistring paa omraadet. For att faststalla u n g e f a r vad det handlar om, tvingas man till uppslagsverk/internet - och de latinska artnamnen, som sen maaste jamforas. Detsamma galler t.ex. faagelarterna i Australien som ofta fick engelska faagelnamn efter vad dom 'liknade' av engelsk fauna. Men inte har de ringaste gemensamt.....Varjag

Användarvisningsbild
Osprey
Medlem
Inlägg: 386
Blev medlem: 8 oktober 2003, 19:18
Ort: Göteborg

Re: Torsk på lax

Inlägg av Osprey » 2 februari 2009, 08:57

Hans skrev:Finns det någonstans ett språklexikon online vad avser fiskar - jag är ibland ytterst förvillad med svenska, tyska, franska och engelska fisknamn.
Det finns ju t.ex http://havsfiske.wasa.net/fisknamn/fisknamn.htm, http://www.svenskfisk.se/media/53987/sv ... _sprak.pdf och http://www.freewebs.com/havsfiske/. Inte helt fullständiga kanske, men alla de vanligaste fiskarna finns med...

Skriv svar