Större städerna har även de främsta klubbarna i fotboll

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11956
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Större städerna har även de främsta klubbarna i fotboll

Inlägg av Stefan Lundgren » 3 augusti 2006, 20:31

Det som kännertecknar fotbollen också är att det är de största städerna som har de främsta fotbollsklubbarna, förutom Uppsala vars främsta klubb IK Sirius endast har tre säsonger i Allsvenskan. I jämförelse med detta så är Sverige lite annorlunda än övriga europeiska länder, titta man exempelvis på meritväg hos de olika klubbarna. IFK Norrköping är en meriterad klubb och när de var som bäst så var staden också en av de större i Sverige(staden låg länge på en fjärdeplats i stadsstorleken). Tittar man i maratontabellens toppskikt, så finner man IFK Göteborg, Malmö FF och AIK ligger i toppen. IF Elfsborg har många säsonger i Allsvenskan, men har inte så många triumfer som svenska mästare.

Citat:
Antalet SM-guld i Sverige:

17 IFK Göteborg

15 Malmö FF

14 Örgryte IS

12 IFK Norrköping

11 Djurgårdens IF

10 AIK

6 GAIS
Helsingborgs IF

4 IF Elfsborg
Halmstads BK
Östers IF

2 Åtvidabergs FF

1 Brynäs
IFK Eskilstuna
Fässberg
Göteborg IF
Hammarby IF
IF Sleipner


Källa: http://www.rsssf.com/tablesz/zwedchamp.html

De som har vunnit flest SM-guld i Sverige är klubbar som kommer ifrån de största städerna, nu kan man ifrågasätta om man kan sätta Norrköping och Helsingborg bland de största städerna eftersom de ligger på 8:e och respektive 9:e plats i invånarstorleken i Sverige(Faktakalenden 2006).

Tio i topp(invånarantalet): Enligt Faktakalenden 2006

Stockholm: Har Djurgården och AIK(Solna är numera införlivat med Stockholm), Hammarby har många säsonger i Allsvenskan men har bara lyckas vinna en gång).

Göteborg: IFK Göteborg har flest SM-guld, 17 stycken, även Örgryte har ett flertal SM-titlar och även GAIS har vunnit. I Göteborgsområdet finns det även klubbar som Västra Frölunda, Häcken och Jonsered som stundtals blixtrar till ibland. Jonsered har potential att gå upp till Superettan och möjligen även Allsvenskan.

Malmö: Malmö FF är förstås en av de dominanta klubbarna, IFK Malmö har däremot lyst med sin frånvaro och de har inte haft så många dominerande klubbar som exempelvis Göteborg och Stockholm.

Uppsala: IK Sirius säsonger i Allsvenskan är ingenting att hurra för egentligen, IFK Uppsala har mestadels hållit i lägre divisioner, men föreringen har ett antal titlar i bandy liksom IK Sirius. Uppsala är den största staden i dagsläget som inte har haft en merit, förutom en förlorad final i Svenska cupen.

Linköping: Det stämmer det som Robert Sköld skrev, klubbarna i Linköping har lyst ifrån sin närvaro i Allsvenskan. Jag förmodar att fotbollsintresset i staden har varit stort, trots att klubbarna inte har större meriter än möjligen lokala.

Västerås: VSK har varit framgångsrika i bandy, men i fotboll har klubben endast fyra säsonger i Allsvenskan.

Örebro: Staden har dels ÖSK och dels BK Forward, den sistnämnde känner jag inte till om dom har varit i högsta serien. Har för mig att ÖSK har någon cupvinst, men inte har någon SM-titel ännu.

Norrköping: När "Peking" var som bäst så var även staden på fjärde plats, nu spelar IFK Norrköping i Superettan och staden har halkat ner på en åttonde plats. Idrottsparken har haft ett antal större matcher genom historien.

Helsingborg: IF Helsingborg har sex titlar, men har tillhört de tio största städerna i Sverige under 1900-talet.

Jönköping: Jönköping Södra har några allsvenska säsonger bakom sig, men staden har inga större titlar vare sig i allsvenskan eller i cuperna.

ENGLAND(ej i storleksordning) i jämförelse

London: Arsenal ligger trea efter Liverpool och Manchester United med antalet ligatitlar, Tottenham har vunnit två och Chelsea tre. West Ham har meriter i Fa-cupen.

Liverpool: Liverpool Fc har en del meriter i ligan, FA-cupen, Ligacupen och de europeiska cuperna. Everton har ett antal ligatitlar och har även vunnit Cupvinnarcupen.

Birmingham: Aston Villa har vunnit sju ligatitlar och sex av dem togs under 1800-talet.

Stefan

Användarvisningsbild
Carolus
Medlem
Inlägg: 1052
Blev medlem: 2 augusti 2005, 18:31
Ort: Stockholm

Inlägg av Carolus » 6 augusti 2006, 02:34

Det finns avvikare.

AS Monaco FC är t.ex. ett lag beläget i en liten stad (30.000 invånare) och har en arena som sväljer lite mindre än det.

Ändå är de bland seriens bästa och var i Champions Leauge final för något år sedan.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11956
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 6 augusti 2006, 05:54

Javisst finns det undantag, Ipswich har drygt 130 000 invånare idag, men när de vann sin enda ligatitel 1961-62 så var folkmängden mindre. När Preston vann den första säsongen av engelska ligan 1888-89 hade staden en bra bit under 100 000 invånare. London fick sin första ligatitel i samband med Arsenals ligaseger 1931.

Stefan

Användarvisningsbild
Franq
Medlem
Inlägg: 335
Blev medlem: 12 augusti 2003, 18:20
Ort: Ryttmästargården
Kontakt:

Inlägg av Franq » 6 augusti 2006, 10:39

Jag är ju egentilgen helt ointresserad och okunnig i sportens värld., Men borde inte Åtvidaberg vara ett undantag? Dom regerade väl ett tag?!!

Användarvisningsbild
Ferocius
Medlem
Inlägg: 793
Blev medlem: 22 december 2004, 19:05
Ort: Södertälje

Inlägg av Ferocius » 6 augusti 2006, 11:11

Allmänt sätt, så kan lag ifrån mindre städer hålla sig i den absoluta toppen under en begränsad tid, ett årtionde som mest, men i det långa loppet så har de inte de resurser som krävs för att konkurera med storstadsklubbarna. Franq nämnde Åtvidaberg, de har i dagsläget mindre folk på sina Superettamatcher än vad AIK har på träningsmatcher i februari. Under sådana förutsättningar så har de naturligtvis ingen chans i längden. Inte heller har en mindre stad samma attraktionskraft, det är naturligtvis inte lika lockande att flytta till Falkenberg som att flytta till Göteborg. Det finns naturligtvis undantag här också, Monaco är en stad vars attraktionskraft inte står i proportion till dess storlek. Oftast behöver dock dessa småstadslag finansiell uppbakninng ifrån en lokal storindustri, som Degerfors och Åtvidaberg haft, för att konkurera. Detta gäller naturligtvis mest de senaste årtiondet, när spelarnas löner och kraven på organisationen har ökat, men det gällde också på 70-talet. Då var den ersättning spelarna fick ifrån sina klubbar ganska blygsam, men om man hade en lokal industri som supportade klubben och gav spelarna bra arbeten, så var det en viktig konkurensfördel. Historien vissar dock, att småklubbarna inte kan hålla sig i toppen särskilt länge.

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Inlägg av Donkeyman » 6 augusti 2006, 13:52

Men visst är det en internationell trend sedan ungefär 20 år tillbaka att de "stora" klubbarna hemmahörande i större städer sakta men säkert har tagit över hegemonin i de flesta ligor. Visst händer det att "små" klubbar sticker upp någon gång men det är oftast bara under en eller ett par säsonger sedan faller de tillbaka igen.

I England är det väl få som tror att någon utanför kretsen Chelsea, Arsenal, Man U, Liverpool kommer att vara ens nära att vinna ligan under de närmaste åren.

I Norge ser man detta väldigt tydligt. Efter sekelskiftet har de största klubbarna skaffat sig betydligt större resurser än de andra. Det vill säga den ekonomiska klyftan till småklubbarna ökar kontinuerligt. Jag tänker då på Rosenborg (Trondheim), Brann (Bergen), Vålerenga och Lyn (Oslo), Lillestrøm (strax utanför Oslo), Viking (Stavanger) och kanske Start (Kristiansand). Visst faller de ned i tabellen någon gång men ser man över lång sikt så kan man lugnt påstå att de här klubbarna dominerar på permanent basis. Bland annat därför att om någon av de mindre klubbarna får fram några bra spelare så köper "de stora" snabbt över dessa.

Och jag tror att den här trenden bara är i sin början. Den kommer att förstärkas ytterligare.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11956
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 7 augusti 2006, 06:08

Spanien:

Real Madrid, Ahtletico Madrid, Barcelona, Sevilla och Zaragoza kommer samtliga från de största städerna i landet.

Italien:

Juventus, Torino, Milan, Inter, Roma, Lazio, Fiorentina och Parma.

Portugal:

Benfica och Sporting kommer från Lissabon, Porto är den andra staden i landet, Boavista kommer också från Porto, Braga är inte så stor egentligen, men klubben har vunnit den inhemska cupen samt deltagit i de europeiska cuperna.

Holland:

Feyenoord och Ajax kommer från Rotterdam och respektive Amsterdam, dessa klubbar har vunnit en tredjedel av alla titlar i landet.

Stefan

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 7 augusti 2006, 15:16

Som Donkeyman börjar skillnaden bli tydligt, inte minst eftersom klyftan mellan lagen i CL och de utanför blir allt större.

En viss korrelationsskillnad går dock att skönja i Tyskland. De pengastinna, "borgerliga" städerna Düsseldorf och Frankfurt saknar lag eller topplag, medan "fattiga" utpräglade arbetarstäder i samma storleksklass som Bremen, Gelsenkirchen (Schalke 04) eller Dortmund har lag som ofta är med i toppen. Ytterligare ett par "Ruhr-lag" glider ju upp och ned, exempelvis Duisburg och Bochum.

Å andra sidan talar Bayern Münchens frammarch sitt tydliga spår, eftersom Müchen är en av de både största och mest ekonomiskt framgångsrika städerna i Tyskland.


Vi har ju också Leksand i hockey hemma i Sverige!

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11956
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 9 augusti 2006, 01:07

För att spinna på Forsbergs inlägg så kan man säga att Kaiserlautern med drygt 100 000 invånare har också varit lyckosamma i Tyskland i ett land som det finns fotbollsklubbar som kommer ifrån de största städerna. Så är det också ett litet undantagsfall.

De klubbar som spelar i de irländska ligorna; exempelvis Cliftonville och Dundalk kommer från städer med under 100 000 invånare. Dundalk som har vunnit den irländska ligan vid några tillfällen har drygt 49 000 invånare.

Stefan

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 10 augusti 2006, 01:46

Finns fler exempel på små städer med stora klubbar, ett som direkt ploppar upp i huvudet är Villarreal, från Vila-real, med ca 48 000 invånare. Dock ligger stan mindre än en mil från Castellón de la Plana med ytterligare 160 000 invånare, men ändå en märklig bedrift att ett sådant lag (som dessutom har en stadion på "bara" 23 000 platser) tar sig till semifinal i Champions League.

/Johan

Användarvisningsbild
Carolus
Medlem
Inlägg: 1052
Blev medlem: 2 augusti 2005, 18:31
Ort: Stockholm

Inlägg av Carolus » 10 augusti 2006, 20:56

Stefan Lundgren skrev:För att spinna på Forsbergs inlägg så kan man säga att Kaiserlautern med drygt 100 000 invånare har också varit lyckosamma i Tyskland i ett land som det finns fotbollsklubbar som kommer ifrån de största städerna. Så är det också ett litet undantagsfall.
Har Kaiserslautern enbart 100 000 invånarna? Det var ju en av VM-arenorna, deras arena tar alltså över hälften av invånarna i staden?

Måste ha en ordentlig uppbackning när det är hemmamatch

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11956
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 11 augusti 2006, 02:25

Kaiserlautern ligger iallafall långt ifrån de storstäderna som finns i Tyskland, men klubben tycks har många supportrar och jag kommer ihåg att det stod i Expressen att staden är den minsta av VM-städerna i Tyskland.

Stefan

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Inlägg av Stefan » 31 augusti 2006, 09:59

Jag tror det har mest att göra med tillgången till betalande publik. Det går att fylla storarenan med knökfullt med folk. Hög investeringskostnad, men sedan klirrar kassakistorna så länge laget är bra och folk vill se.

Vid en snabb genomläsning av bidragen inser jag att flera andra har varit inne på tanken, men är osäker på om nån sa det rent ut.


Finns också faktorn att stjärnorna och ev familjer flyttar hellre till en lite större stad med möjligheter än landsortshåla - men den faktorn är väl inte lika tung.

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 31 augusti 2006, 10:21

Kaiserslauten har förvisso 100 000 inv, men i själva upptagningsområdet bor det ca 5 milj invånare (Storhertigdömet undantaget). Så det är väl en definitionsfråga.

Med 1. FCK har också fans utifrån :) På väg till en vinprovning från Koblenz hamnade jag med sällskap på ett RE-tåg i en vagn full med FCK-fans. Som av en slump var vi alla riktigt inbitna FCK-fans vi med ;) Så istället för vin fick vi inleda med att prova lokalöl från Pfalz (som de köpt med sig innan) och riktigt hinna gnugga in hejarramsorna (inklusive ett konstant rökande och dunkande i taket på vagnen) inför matchen (som vi ju, inbitna fans som vi var, ändå inte skulle gå på). Det var skitkul.

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mars 2002, 17:22
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av Patrik » 31 augusti 2006, 11:03

Stefan Lundgren skrev:Italien:
Juventus, Torino, Milan, Inter, Roma, Lazio, Fiorentina och Parma.
Jag vet inte riktigt om jag skulle räkna Parma som ett topplag i Italien, och även om man vunnit Cup Vinnarcupen (92-93) och Europeiska Supercupen (1993) så saknar klubben någon ligatitel. Vet inte riktigt heller om staden Parma med sina drygt 176 000 invånare kan räknas som storstad. Visserligen är det onekligen en bedrift att på en arena som Stadio Ennio Tardini (vilken tar drygt 29 000) nå dessa framgångar, men topplag vet jag inte om man kan kalla Parma för.

Fiorentina är visserligen en klassisk klubb, men laget har två titlar (1955/56 och 1968/69) men det var länge sedan man blev ligamästare. Internationellt sett så kom den senaste framgången 1989/90 när man blev tvåa i UEFA cupen.
När det gäller Lazio och Roma är det två klubbar som visserligen kommer från Italiens huvudstad, men de nationella framgångarna har trots allt lyst med sin frånvaro och sammanlagt har de båda klubbarna vunnit ligan fem gånger.

Torino åker idag jo-jo mellan Serie A och Serie B och hade sin storhetsperiod på 40-talet, och senast man vann ligan var 1976!

Frågan är således hur långt tillbaka man ska gå, för i sådana fall har Napoli varit mer framgångsrika nationellt än vad t.ex. Parma varit. Napoli har två titlar (1986/87 och 1989/90) samt fyra andra platser.

Vad som däremot är slående när det gäller Italien är dominansen från lagen från norra Italien, och har egentligen inte så mycket med publik utan att det är där pengarna i Italien finns.

Att topplagen i de flesta ligor återfinns i större städer, eller i expansiva regioner (vilket är fallet med Italien) är förstås inte så underligt. Det är här pengarna, jobben och publikunderlaget finns. Även om mindre lag, som t.ex. Parma i Italien eller Åtvidaberg i Sverige, kunnat stuckit upp så saknas det ekonomiska underlaget för dessa lag att etablera sig i toppen under längre perioder.
Tittar vi på de mest framgångsrika klubbarna i Italien (Juventus, Milan, Inter, Genoa, Torino, Bologna och Pro Vercelli) så är alla klubbarna från norra Italien, skulle nog vilja påstå att i Italien spelar geografin större vikt än storleken på staden.

Skriv svar