Begravningsplatser och begravda - en minneshistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Användarvisningsbild
sveahk
Redaktionen
Inlägg: 10396
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Begravningsplatser och begravda - en minneshistoria

Inlägg av sveahk » 17 nov 2021 17:25

Sista svängen, kyrkogårdsväder, sol och kall blåst, från alla håll - lite Malmöväder som jag minns det!

Och där har vi prunkstycket, vid huvudingången - "Gedenkstätte der Sozialisten". Muromgärdad rondell, i mitten en stor sten. Wilhelm Pieck, DDR presidenten, och bara han, bestämde 1950 hur monumentet skulle se ut. På murväggen namnen på de som räknades som antifascistiska offer, Weimar-Republiken, Hitlerregimen, spanska inbördeskriget. Viktigt var det med det "antifascistiska" i det politiska DDR, en känga mot 50-talets BRD...?
IMG_4312.jpeg
IMG_4315.jpeg

Monumentområdets nav, den stora stenen - och runt omkring, plattor med namnen på de "viktigaste" socialistiska klubbmedlemmarna...Thälmann, Liebknecht, Pieck, Ulbricht, och naturligtvis...
IMG_4320.jpeg

Fick skjuta undan ett par nejlikor...

Ja, det var hit de obligatoriska östtyska klassresorna förde, religiösa vallfärder "of the other kind"...
IMG_4324.jpeg

Men - Otto Braun, var låg han? Vid kyrkogårdens ingång - så långt hade jag kommit - låg ett tegelhus, och där hördes röster, en dörr...

Knack, knack! "Jaaa!?" Munskyddet kläms fast och jag stiger in. Två medelålders damer tittar upp, rättar till sina frisyrer(!), och återigen "Jaaa?"
"Ursäkta, jag söker en Otto Braun? Hans grav."
"Otto Braun? Hmmm - ok, låt oss se..."
En tittar in i computermaskinen, den andra i en gigantisk lunta.
"Ah, den ligger inte långt härifrån, bakom monumentet, vid Pergolenweg."
Och så får jag en liten karta, med ett kryss. Och "Viel Vergnügen"!
IMG_4336.jpeg

"Viel Vergnügen"! Häääh? "Ha det så kul"! Säger man så till en som letar efter en grav på en kyrkogård...?

Och så hittade jag honom, Otto Braun, kommunisten som varit med om en hel del i sitt liv, innan han dog på semestern i Bulgarien 1974, och fick sin sista viloplats här i Berlin.
IMG_4330.jpeg

Men den historien, hittar ni här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Otto_Braun_(kommunist)För jag - jag är färdig, good bye till socialisterna - ej att förglömma, i döden är vi äntligen alla lika!
IMG_4335.jpeg

Det blir en kort promenix till nästa S-Bahn station, och se'n tillbaka in till Berlin, det är middagsdags...!

Hans K
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Amund
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 8975
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Begravningsplatser och begravda - en minneshistoria

Inlägg av Amund » 17 nov 2021 18:45

Stort tack sveahk! En väldigt intressant vinkling som har mycket att berätta om vår 1900-tals historia.

Detta med så pampiga gravar som möjligt har ju präglat härskare genom årtusenden och där Faraonerna jämte kejsare Mausolus är de man främst tänker på. Men socialisterna/kommunisterna som i och för sig inte är religiösa, begrep verkligen värdet av döda ikoner att hylla. Lenin har ju bevarats och samma väg har de flesta gått - Ho Chi Minh betraktas av sitt parti som heligare i Vietnam än vad Kristus själv skulle betraktats bland katoliker om de haft hans kropp att vörda.

Även kyrkogårdar har sin historia att berätta.

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktionen
Inlägg: 10396
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Begravningsplatser och begravda - en minneshistoria

Inlägg av sveahk » 23 sep 2022 14:49

Den äldsta grabben var uppe i Östmark, Värmland och hittade den här fina kyrkan från 1700-talet.
ostmark01.jpg

Där står en sten som påminner om den svenska missionen i Kina . Anna Johansson från Skraltbråten blev antagen av Helgelseförbundet och skickades dit som missionär i slutet av 1800-talet.
IMG_2676.jpg

Stormakterna England, Tyskland och USA hade ockuperat landet, det var en svår tid för de som försökte missionera bland kineserna:

"1898 hade änkekejsarinnan Cixi kommit till makten. Makthungrig och mycket fientlig mot alla utlänningar. Till sin särskilda livvakt engagerade hon en militärgrupp som kallades för boxarna. De ställde ofta till med upplopp och brände gärna ner de kristnas kyrkor. Boxarna blev snart till en hel folkrörelse och hatet spred sig ut i byarna."

"Anna och hennes kamrater var unga människor, och som ungdomar tog de ganska lätt på problemen. Man kan därför undra varför de valde att förlägga sin årliga sommarkonferens till den lilla staden Soping-fu längst upp i norra Kina, strax intill gränsen av Mongoliet. Långt ifrån lugnet och tryggheten. De tio missionärerna gick dit utan något samhällsskydd."

"Den 28 juni 1900 var de alla på plats. Men konferensen stördes hela tiden av stadsbefolkningen. De krossade fönster och försökte bränna ner huset de befann sig i. En stund kunde borgmästaren hindra dem att bryta sig in, men skriken och skränet ökade och till sist krävde man att få missionärerna utlämnade. Borgmästaren gav med sig men svarade att de skulle kedjas, föras ut och transporteras vidare till provinshuvudstaden och där dömas och dödas. Så man satt halsjärn på dem och knuffade ut dem till några kärror. Invånarna var dock i uppror och sprang efter dem och kastade sten. Utanför stadsmuren gav kuskarna upp mot trycket – de hoppade ur och försvann. Nu satt missionärerna där helt hjälplösa.

Man drog dem ur kärrorna, slog dem blodiga och ställde upp dem vid muren. Snart virvlade stora stenar över dem och de segnade döda ner, den ene efter den andre
."
https://www.odenochaventyr.se/artiklar/ ... till-dods/

Hans K
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.